Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Allianoi'nin Kurtuluşu Mümkün

Doğa Derneği’nden gelen açıklamaya göre hem Allianoi'yi korumak, hem de köylüye su sağlamak mümkün. Çevre ve Orman Bakanlığı’na bağlı Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından üstü kumla kaplanarak sulara gömülmek istenen Allianoi için bir kurtarma planı olduğu ortaya çıktı. Söz konusu plan, Allianoi’nin etrafını duvarlarla çevrirerek hem barajın su

yapi.com.tr
Allianoi'nin Kurtuluşu Mümkün

STRONG>Doğa Derneği’nden gelen açıklamaya göre hem Allianoi'yi korumak, hem de köylüye su sağlamak mümkün:

Çevre ve Orman Bakanlığı’na bağlı Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından üstü kumla kaplanarak sulara gömülmek istenen Allianoi için bir kurtarma planı olduğu ortaya çıktı. Söz konusu plan, Allianoi’nin etrafını duvarlarla çevrirerek hem barajın su tutmasını sağlıyor hem de Allianoi’nin su altında kalmasını engelliyor. Ne var ki bu plan 2003 yılında DSİ tarafından “pahalı” olduğu gerekçesiyle reddedilmiş.

Son günlerde Türkiye’nin gündemine taşınan Allianoi için halen uygulanma şansı olan kurtarma planı devreye sokulduğunda baraj gölünün ortasında kalan 2000 yıllık Allianoi yok olmaktan kurtulacak ve turizme kazandırılabilecek.

Köylünün sulama ihtiyacına çözüm

Bu kurtarma projesi sayesinde Allianoi kurtulduğu gibi köylünün sulama ihtiyacı da hiçbir kayba uğramadan sağlanabilecek. 2000 yılında ciddi bir çalışma yapılarak hazırlanan projenin maliyeti 20 milyon doları geçse de bu maliyetin ayni katkılarla çok aşağılara çekilmesi mümkün.

Allianoi gibi evresel değere sahip bir alanın göz göre göre yok edilemeyeceğine dikkat çeken Doğa Derneği Başkanı Güven Eken, “Allianoi’i korumak için barajdan tümüyle vazgeçmek gerekmiyor. Allianoi’yi kurtarmak için gerekli tek şey gerekli maddi desteği oluşturmak. Bu gerçekleşmezse, Türkiye hiçbir uluslararası platformda yüksek evrensel değere sahip Allianoi’nin yok edilişini açıklayamaz. Madem baraj bölge için bu kadar önemli ve milyonlarca doları bu inşaatlara harcıyoruz, dünya için de aynı derecede öneme sahip Allianoi’den de bu desteği esirgememiz lazım. Zaten düşününce paranın bundan daha iyi yapabileceği ne olabilir ki?” diye konuştu.

Allianoi’nin kurtuluş planının hayata geçirilmesi için henüz geç kalınmadığının altını çizen Eken, “Her şeyden önce acilen karar verilmeli. Allianoi’yi yok mu edeceğiz, yoksa yaşatacak mıyız? Her aklıselim insanın kararı hiç şüphesiz ki bu eşsiz dünya mirasını korumaktan yana olacaktır. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın bölgede DSİ tarafından gerçekleştirilen kum dökümünü tümüyle durdurarak Allianoi için gerçek bir kurtarma projesini devreye sokmasını umut ediyoruz. Böyle bir kurtarma projesine her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.

ETİKETLER: arkeoloji koruma
http://www.yapi.com.tr/haberler/allianoinin-kurtulusu-mumkun_82780.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!