Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

‘Alman Sistemi Örnek Alınmalı’

Ülkeler yenilenebilir kaynaklara yatırımları teşvik etmek için çeşitli destekleri devreye sokmaya başladılar. Türkiye’nin hem rüzgâr enerjisi potansiyelini hem de bu alanda nasıl yatırımlar yapılabileceğini GE Energy Türkiye Ülke Müdürü Mete Maltepe ile konuştuk. Maltepe aynı zamanda GE’nin Rüzgâr Enerjisi Küresel Satış Direktörü.

Cumhuriyet Gazetesi
‘Alman Sistemi Örnek Alınmalı’

Rüzgâr enerjisi hem yenilenebilir olması hem de ithal yakıt gerektirmemesi açısından önemli bir kaynak. Üstelik ne termik santrallar gibi hava kirliliğine yol açıyor ne de büyük hidroelektrik santrallarda olduğu gibi, geniş alanların su altında kalması, balıkların zarar görmesi gibi zararlı etkilere sahip. Bunlara karşın rüzgâr türbin ve santralları, yatırım maliyetinin yüksekliği yüzünden, uzun süre akıllarda soru işareti bırakan bir alan oldu. Ülkeler yenilenebilir kaynaklara yatırımları teşvik etmek için çeşitli destekleri devreye sokmaya başladılar. Türkiye’nin hem rüzgâr enerjisi potansiyelini hem de bu alanda nasıl yatırımlar yapılabileceğini GE Energy Türkiye Ülke Müdürü Mete Maltepe ile konuştuk. Maltepe aynı zamanda GE’nin Rüzgâr Enerjisi Küresel Satış Direktörü.

- Türkiye geçen yıl rüzgârdan elektrik üretimini yüzde 195 arttırdı. 2007 yılı sonunda 147 megavatlık rüzgâr enerjisi üretimini toplamda 433 megavat kapasiteye çıkardı. Siz konunun uzmanı bir kişi olarak Türkiye’nin bu alandaki potansiyelini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Maltepe - 3 tarafı denizlerle çevrili Türkiye, rüzgâr enerjisi üretiminde ciddi bir potansiyele sahip. Küresel haritada bu alanın kapasitesine baktığımızda Kuzey Avrupa ülkelerinde, İngiltere’de ve Akdeniz’de çok iyi rüzgâr alan yerler var. Ben özellikle İspanya’ya benzetiyorum Türkiye’nin rüzgârını. İspanya’da üretilen toplam enerjinin yüzde 10’u rüzgârdan karşılanıyor. Türkiye’de ise bu oran yüzde 0.5’lerde. Yaklaşık 430 megavatlık bir üretimi bulunuyor. Bu rakam çok daha yükseltilebilir.

- Rüzgâr enerjisinin avantajları var ama sanıyorum kuruluş maliyetinin yüksekliği gibi ciddi bir sorunu da var...

- Evet, bu doğru, ama hepsini birlikte değerlendirmek lazım. Birkaç boyutlu bir olay bu. Biri, arz güvenliği açısından enerji kaynaklarını çeşitlendirmek ülkeler açısından giderek önem kazanıyor, petrole ve doğalgaza bağımlılığınızı bir ölçüde azaltıyorsunuz. Diğeri ise çevreci bir enerji kaynağı olması ve ülkelerin karbon emisyonlarını azaltma çabaları. Termik santral ya da doğalgaz santralı ile kıyaslarsanız bir rüzgâr santralının kuruluşu daha pahalı ama yakıt maliyeti olmadığı için bir kere kurduktan sonra bir daha para harcamıyorsunuz... Sadece çok az bir bakım onarım masrafı var. Doğalgaz ve kömür santrallarının her sene yüklü miktarda yakıt alımları var. Burada sıfır.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4  |   5
ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/alman-sistemi-ornek-alinmali_68120.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!