Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Almanya'dan Nükleer Uyarısı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ve Alman Çevre Doğa Koruma ve Nükleer Güvenlik Bakanı Sigmar Gabriel, "Sürdürülebilir Enerji Sistemleri Dahilinde Yenilenebilir Enerji Konferansı"nda ortak çalışma metni hazırlandığını bildirdi.

Birgün Gazetesi/NİYASİ ALAYBEY
Almanya'dan Nükleer Uyarısı

nerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ve Alman Çevre Doğa Koruma ve Nükleer Güvenlik Bakanı Sigmar Gabriel, önceki gün düzenlenen "Sürdürülebilir Enerji Sistemleri Dahilinde Yenilenebilir Enerji Konferansında ortak çalışma metni hazırlandığını bildirdi. Gabriel, yenilenebilir enerji konusunda çalışmalara hız vereceklerini ve nükleer enerjiden uzaklaşacaklarını açıklarken, Güler nükleer enerji konusunda ısrarlı olduklarını bildirdi.

Basın toplantısında, Sinop Bizim Grubu adına iki bakana da soru yönelten Oya Koca, nükleere karşı 25 bin imza topladıklarını, Sinop'ta miting yaptıklarını hatırlatarak, Enerji Bakanı Güler'den bir yanıt beklediklerini söylerken, bu soru, tüm toplantı boyunca aynı görüşleri açıklayan iki bakanı ayrı düşürdü. Güler, "Nükleer enerji konusunda kararlıyız. Dünyada da 'Nükleer Rönesans' başladı. İngiltere Başbakanı Tony Blair ve ABD Başkanı Bush nükleer ile ilgili yeni stratejiler belirledi" derken, Almanya'dan örnek veren Gabriel, 2020 yılına kadar Almanya'nın tüm nükleer santrallarım kapatacağını ve bu konuda Gü-ler'e katılmadığını söyledi. Gabriel, Avrupa'da 25 ülkenin 17'sinin ya nükleer enerjiyi hiç kullanmadığını ya da vazgeçtiğini belirterek, "Yenilenebilir enerji konusunda sayın Güler'le yüzde 100 aynı düşünüyorum ve nükleer enerji de ise faklı düşünüyoruz" dedi.

Gaz ve petrol kaynakları sınırlı
Bugün 1.8 milyar insanın enerji erişimi olmadan yaşadığını anımsatan Gabriel, önümüzdeki 10 yıllarda dünya nüfusunun 6.5 milyardan 9 milyara çıkacağını, tüm bu insanların enerjiye gereksinimi olacağını ve gaz ile petrol kaynaklarının kısıtlı olduğuna işaret etti. Gabriel, "Alman yenilenebilir enerji hikayesi bir başarı hikayesidir. Almanya elektrik enerjisi üretetiminin yüzde 10-ıı'i yenilenebilir enerjiden sağlıyor. 2020'de hedefimiz bu oranı yüzde 20'ye çıkarmak ve bunun da dörtte 3'ü rüzgar olacak" dedi. Almanya'nın açık denizde 5 me-gawattlik rüzgar türbinleri kurmayı planladığını belirten Gabriel, şunları söyledi.

"40 metrelik derinlikte kurulacak türbinlerle de enerji üretimine hazırlanıyoruz. Yenilenebilir enerji kaynaklarının istihdam yaratması nedeniyle ekonomik gelişmeyle çatışmıyor. Almanya'da şu anda yenilenebilir enerji sektöründe 170 bin kişiye iş olanağı sağladı. Almanya'nın tarihinde bu kadar kısa sürede böyle bir istihdam alanı açılmadı. Biz daha işin başındayız."

Gabriel, Almanya'da yenilenebilir enerjiye destek veren hükümetin bunun 3 kişilik aile için ayda 1.60 avro cent olduğunu ve çocukların geleceği için bu rakamın çok olmadığını da söyledi.

'Barajlar çözüm bekliyor'
Türkiye ile yenilenebilir enerji konusunda ortak çalışma metni hazırladıklarını anlatan Gabriel, "Bu yatırımları sadece Türkiye olarak düşünmeyin, bölgeyi de kapsayan bir proje olacak. Jeotermal ve güneşte çok avantajlısınız. Almanya da bu konuda uzmanlara sahip. Bu konuda ortak çalışabiliriz" dedi. Gabriel, her iki ülkenin uzmanlarının oluşturacağı heyetin stratejik ortaklık üzerinde çalışarak bir anlaşma metni hazırlayacağını, sonra da bunun imzalanacağını belirtti. Konuşmasında Türkiye'nin yenilenebilir enerji potansiyeline dikkat çeken Güler, Türkiye'de birçok barajın inşa aşamasında olduğunu söyledi. Türkiye'de barajların çözüm beklediğini belirten Güler, "Temsan adlı bir fabrikamız da var. Birlikte üretip ihraç edebiliriz. Burada bir evlilik yapabiliriz" dedi.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/almanyadan-nukleer-uyarisi_48781.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!