Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Altındağ’da ‘Yıkım’ Gerginliği Devam Ediyor

Yurttaşlar, “Belediye Başkanı ‘Seçim döneminde bana oy vermeseniz de bu bölgeye hizmet getireceğiz ve ayrım yapmayacağız’ dedi ama sözünde durmadı. Sosyal demokrat kesimin yoğun olduğu bölgelerdeki gecekonduları imar çalışması gerekçesiyle yıkmaya başladılar” diyerek tepkilerini dile getiriyor.

Cumhuriyet ANKARA
2 Altındağ’da ‘Yıkım’ Gerginliği Devam Ediyor

Altındağ’da yaşayan gecekondu sakinleri sahibi oldukları evler için sadece enkaz bedeli teklif edilmesine karşı çıkarken, Belediye Başkanı Veysel Tiryaki enkaz bedeli ısrarından vazgeçmiyor. Yurttaşlar, “Belediye Başkanı ‘Seçim döneminde bana oy vermeseniz de bu bölgeye hizmet getireceğiz ve ayrım yapmayacağız’ dedi ama sözünde durmadı. Sosyal demokrat kesimin yoğun olduğu bölgelerdeki gecekonduları imar çalışması gerekçesiyle yıkmaya başladılar” diyerek tepkilerini dile getiriyor.

Gerçek bedeli verilmeli

Belediyenin 2 bin lira maddi yardım yapacağını ve bunun dışında başka bir desteğinin olmayacağnı söyleyen yurttaşlar belediyenin kendilerine yeni bir yer göstermesini ya da en azından evlerinin gerçek bedelini vermesini istiyor. 1989 yılında çıkarılan İmar Affı ile tapu sahibi olduklarını dile getiren esnaf Kemal Akyüz (51), “Belediye bize hiçbir bildirimde bulunmadı. Sadece belediye araçları ile ‘Okullar kapanınca evler yıkılacak’ duyurusu yaptılar. Görüşmek için gittiğimiz Belediye İmar Müdürü Ziya Kalaycıoğlu’ndan ‘Biz yıkacağız, siz sonra gidip dava açın, başınızın çaresine bakın’ cevabı aldık. Biz bölgedeki yeniliğe ve düzenlemelere karşı değiliz ama önce mağdur etmemeyi öğrensinler. Çok mağdur olduk” diye konuştu. Altındağ Belediyesi’nden bir süredir gıda yardımı aldığını ve hiçbir gelirinin olmadığını belirten Sema Özcan (54) şunları söyledi:

“En başta ‘Evleriniz yıkılmayacak’ dediler. Şimdi ise yıkacağız diyorlar. Kocam üç yıldır felçli. Ne bir gelirim var, ne de sağlık güvencem. Ayakta durmaya çabalıyorum. Altındağ Belediyesi’nden aldığım yardımla geçiniyorum. Yani belediye hem yardım ediyor hem de sokakta bırakıyor. Bu nasıl bir durum kimse anlayamadı. 15 gün içinde evleri boşaltmamızı istiyorlar. Ne yapacağız hiç bilmiyorum. Yetkililerden yardım bekliyoruz.”

‘Oy alamadıkları yerleri yıkıyorlar’

33 yıldır Altındağ Beşikkaya Mahallesi’nde yaşayan Mustafa Akçay (59) da şunları söyledi:

“Yıkım başlayalı bir ay oldu ve hâlâ devam ediyor. Yıkımın yapıldığı bölgeler AKP’ye oy vermeyen bölgeler ve bilerek yapılıyor. Veysel Tiryaki seçim zamanı bölgeler arasında hiçbir ayrım yapmayacağını ve iyi hizmet getireceği vaadinde bulundu ama sözünde durmadı ve bizi çok mağdur etti. Ben evimi bir metre ile kurtardım. Fen İşleri’ne başvurdum ve evimi yıkmaktan vazgeçtiler. Ama evimin önünde bahçem vardı, o bahçeyi yıktılar. Ağaçlarım devrilirken içim gitti çünkü 33 yıldır burada yaşıyoruz. Maddi manevi hiçbir yardım da yapmıyorlar. Sadece 2 bin lira verecekler. Evimin gerçek bedelini versinler ya da yeni bir yer tahsis etsinler. Üstelik yıktıkları ve yıkacakları evlerin hepsi tapulu. Yani ortada bir kuralsızlık var. Bize ‘Çalışmalar bittikten sonra evinizin önünü tekrar kendiniz düzenleyin’ dediler. Böyle bir rezillik olabilir mi?”

Konuyla ilgili hukuki boyutu açıklayan avukat Hakkı Yener ise özel mülklerin ihtiyaç olduğu taktirde kamulaştırılması ve bedellerinin ödenmesi ile alıkonulması gerektiğini belirterek, belediyenin hukuk dışı bir çalışma yürüttüğünü öne sürdü. Yener, “Özel mülkiyet, anayasanın koruması altındadır. Devlet veya başka bir kamu kurumu, kamulaştırma yapıp bedelini peşin ödemeden özel mülkiyet üzerinde hiçbir tasarrufta bulunamaz. Ayrıca tapulu mülkiyette enkaz bedeli olmaz, bina bedeli olur” dedi.

Başpınar, Alemdağ, Ali Ersoy, Beşikkaya, Battalgazi, Çamlık, Feridun Çelik, Doğantepe, Karakum, Önder, Ulubey, Yunus Emre ve Yıldıztepe mahallelerinde yapılan yıkım çalışmaları 149 sokağı kapsıyor. İmar planına göre yol, ana cadde ve bulvar üzerinde kalan gecekondu ve gecekondu eklentileri yıkılıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/altindagda-yikim-gerginligi-devam-ediyor_70930.html

Read Comment Section
2 Yorum Yorum Yaz
  • meraba, ferudun cekik mahallesine 295. sokakta yapılacak yıkım projesi var mı, ne zaman, bilgilendirirseniz sevinirim YANITLA
  • belediye acaba hangi kaynaklardan ödeyecek bina bedelini? Almanyadan geldim oradaki belediyelerin krizle imkanlari cok cok kisitlandi. IMF den kaynak gelirse mi? Önce sev sonra döv,baba ne yaparsa dogru yapar!!!! tapulu mülkiyette enkaz bedeli olmaz, bina bedeli olurMUS ??? YANITLA
2 yorumdan 2 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!