Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Amasra’daki Anıt Anadolu’da Tek!

Bartın’ın turistik ilçesi Amasra’da, Anadolu’da benzeri bulunmayan Roma dönemine ait Kuşkayası - Yol Anıtı’nın, çok sayıda turistin uğrak yeri oldu

NTV-MSNBC
Amasra’daki Anıt Anadolu’da Tek!

b>Bartın’ın turistik ilçesi Amasra’da, Anadolu’da benzeri bulunmayan Roma dönemine ait Kuşkayası - Yol Anıtı’nın, çok sayıda turistin uğrak yeri olduğu bildirildi.

Kültür ve Turizm Müdürü Ali Bülent Göçmen, Kuşkayası-Yol Anıtı’nın M.S. 41-54 tarihleri arasında Roma İmparatoru Tiberius Germanicus Cladius zamanında Bithynis Pontus Valiliği’ne atanan Gais Julius Aeuilb tarafından, bölgenin, ‘karayolu dinlenme yeri’ olduğunu belirtmek için yaptırdığını söyledi.

İKİ KİTABELİ ANITIN BENZERİ YOK
Kemerli bir niş içine oyma tekniği ile yapılan anıtta toga giyimli bir insan figürü ve nişin sağındaki sütunun üzerinde kartal motifinin yer aldığını belirten Göçmen, “Buradaki kartal, Roma askerlerinin sınırsız gücünü temsil etmektedir. İki kitabesi bulunan anıtın Anadolu’da benzeri bulunmuyor. Anadolu’da benzeri bulunmayan Roma dönemine ait Kuşkayası - Yol Anıtı, çok sayıda yerli ve yabancı turistin uğrak yeri. Ülkemizin önemli tarihi eserlerinden biri konumunda olan ve kayaların oyulmasıyla oluşturulan anıt, ne yazık ki bazı definecilerin çevresinde yaptığı kazı çalışmaları nedeniyle zarar gördü” diye konuştu.

Bülent Göçmen konuşmasının devamında, “Kültür Bakanlığı’nın 2000 yılında yaklaşık 5 milyar liraya ışıklandırdığı ve çevre düzenlemesi için 1 milyar lira harcanan anıt, müze müdürlüğümüz tarafından koruma altına alındı. Roma döneminden kalan ve karayolu anıtı olarak anılan bu tarihi eser, önemli kanıtlardan birini oluşturmakta. İtalyanlar burayı restore etmek için beklemekteler, ancak bunun için Bakanlık’tan halen onay çıkmış değil” ifadesini kullandı.
Amasra Belediye Başkanı Ali Yıldırım da ilçelerine turistlerin gelmesinde anıtın etkin rol oynadığını, yörelerinde fazla sayıda tarihi eserlerin de bulunduğunu kaydetti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/amasradaki-anit-anadoluda-tek_8786.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!