Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Amasra'dan Yükselen Ses

3000 yıllık bir masal şehri Amasra... Bu masalın içinde yaşayanların son dönemlerde bir de derdi var. Termik santral... Bartın, Amasra Çevre Birliği Eş Sözcüsü Hüseyin Çoban, Amasra'da yaşanan çevre sorunlarını anlatıyor.

NTV
Amasra'dan Yükselen Ses

3000 yıllık bir masal şehri Amasra... Bu masalın içinde yaşayanların son dönemlerde bir de derdi var. Termik santral...

Bartın, Amasra Çevre Birliği Eş Sözcüsü Hüseyin Çoban ile Amasra'da yaşanan çevre sorunlarını konuştuk.

İşte Çoban'dan öğrendiklerimiz...

"Amasra da son yirmi yıldır buradaki termik santral konusu birkaç defa gündeme geldi. Her defasında buradakilerin tepkisi ile vazgeçildi.

Ancak son olarak kömür çıkarmak için bir şirketle protokol yapıldı. Bu protokolün ilk hali kömür üretimi şeklindeydi. Firma çeşitli girişimlerle uzatma istedi. Ve sonrasında “Biz burda termik santral yapmak istiyoruz” dediler. Bunun için de lisans aldılar. 1100 megawatlık lisans aldılar. Lisansı 2006 da almışlar. Sonra termik santralı biran önce yapmaya çalıştıklarını gördük. Oysa kömür çıkarma kısmını oldukça yavaş yapıyorlar. Üstelik de burada Çinli işçiler çalıştırıyorlar. Bir yandan da burada yapılan propaganda “İşe adam alıcağız” diyorlar. Tamamen işsizlik üzerinden bir strateji güdüyorlar.

Amasra’da bu arada ciddi dönüşümler var. Turizm yaygınlaşıyor. Burası balık konusunda kendisini ciddi ispatladı, hem balık üretimi var hem balık lokantaları icin bir cazibe merkezi. Balıkçı barınağımız var, balıkçı kooperatifimiz var. Buradaki genel ekonomi, turizme ve balıkçılığa bağlıyken termik santrale dayandırılamaz...

Amasra için yapılan “Çevre Düzeni Planı”nda termik santralın bir tehlike olacağı söylendi. Sonra plana itirazlar oldu. Ancak itirazlar rededildi.

Türkiye Taş Kömürü İşletmeleri’nden Çevre Bakanlığı’na bir yazı yazılıyor ve “Çevre Planı”nın değiştirilmesi istendi ve ek olarak da termik santralı yapmak isteyen firmanın belgeleri konulmuş.

Tüm bu gelişmelere dikkat çekmek için bir miting düzenliyoruz.

20 Şubat günü Amasra’da bu konuyu protesto etmek üzere biraraya geliyoruz.
Mitinge AKP Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, CHP Bartın Milletvekili Muhammed Rıza Yalçınkaya  CHP ile Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Amasra Belediye Başkanı Emin Timur da katılacak. Miting, Amasra Kültür Parkı’nda saat 14.00’de yapılacak. Bu mitinge çevredeki köylüler de pankartlarla gelecek.

Biz “Amasra’yı seviyoruz ve termik santral istemiyoruz” diyoruz... Amasra’daki tüm kurumsal yapılar, sivil toplum kuruluşları bu hareketi destekliyorlar.

Buradaki termik santral turizmi ve balıkçılığı yok eder. Burada yapılan organik tarım yapılamayacak.

Bu santral özelinde çok kritik noktalar var. Bizim arkamızda bir dağ olduğu için buradaki hakim rüzgar poyraz ve karayel. Bu da termik santralın kül barajlarındaki küllerin dağılmasına neden olacak. Küller yerleşim ve tarım alanlarının üzerine gidecek. Soğutma suyu ise balık popülasyonlarını değiştirecek. Arkasındaki Kuş Kayası denilen bir tepe var. O tepenin yüksekliğini ki bu yükseklik 400 metre... Bu defa baca gazları da yeterince dağılamayacak... Termik santralın, kül, soğutma suyu, baca gazları gibi her türlü atığı açıkta kalacak. Tüm bu bulguları jeoloji, maden, kimya, elektrik mühendisleri ile beraber çalışarak ortaya çıkardık."

 

 

 

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/amasradan-yukselen-ses_76842.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!