Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'Anadolu’nun Antik Tiyatroları' Sanal Mimarlık Müzesi’nde

Sanal Mimarlık Müzesi, Anadolu’da bilinen yapıların yanısıra kazısı henüz yapılmamış olan 115 antik kentten seçilmiş 108 tiyatroyu, genel yapısal özellikleriyle “Anadolu Antik Tiyatroları” başlıklı sergide ziyaretçisiyle buluşturuyor. Türkiye’de bulunan antik döneme ait tiyatroların en geniş derlemesi olan sergi www.mimarlikmuzesi.org adresinden

yapi.com.tr
'Anadolu’nun Antik Tiyatroları' Sanal Mimarlık Müzesi’nde

42 yıldır yapı ve mimarlık alanının bilgi merkezi olarak hizmet veren Yapı-Endüstri Merkezi’nin bünyesinde yer alan ve Türkiye’nin sanal ortamdaki ilk ve tek mimarlık müzesi olan Sanal Mimarlık Müzesi’nin yeni sergisi “Anadolu’nun Antik Tiyatroları” izleyicisiyle buluşuyor. Yaşar Yılmaz tarafından hazırlanan kitap çalışmasından oluşturan sergide, 115 antik kentten seçilmiş 108 tiyatro genel yapısal özellikleri ile yer alıyor. “Anadolu Antik Tiyatroları” sergisi, kolayca ulaşılan ören yerlerinin dışında, henüz kazısı yapılmamış, ancak arkeologların saptayabilecekleri kadar görünmez durumda olan tiyatroları da ziyaretçilere sunması açısından büyük bir önem taşıyor.

Anadolu’da antik döneme ait 150 dolayında tiyatro bulunduğu biliniyor. Bazı tiyatrolar ayakta, hatta Aspendos Tiyatrosu gibi birkaçı büyük çaplı gösteriler sergilenebilecek kadar sağlamdır. Çok sayıda tiyatro ise kısmen günümüze gelebilmiştir. 19. yüzyıldan başlayarak önce gelişigüzel, sonraları bilimsel ekiplerce yapılan kazılarda bu yapılara ilişkin bilgiler ortaya çıkarılmış olmasına karşın bazı tiyatrolar ise günümüzde neredeyse hiç bilinmemektedir. "Anadolu Antik Tiyatroları" sergisi Yaşar Yılmaz’ın yaptığı çalışma ile Türkiye’deki antik dönem tiyatrolarının kapsamlı dökümünü aktarıyor. Yılmaz, Türkiye’yi gezmiş, bu yapıları başta akustik çözümler olmak üzere, mühendislik özellikleriyle incelemiştir. Bu araştırmanın sonuçları YEM Yayın tarafından basılan "Anadolu Antik Tiyatroları" adlı kitapta okuyucuya ulaşmıştır. Söz konusu kitaptan yola çıkan sergi ise, 108 adet tiyatroyu genel yapısal özellikleriyle sunmakla birlikte ülkemizin bu konudaki zenginliğini de gözler önüne seriyor.

“Anadolu Antik Tiyatroları” Sergisi Sanal Mimarlık Müzesi; www.mimarlikmuzesi.org ve www.archmuseum.org adreslerinden ziyaret edilebilir. Ayrıca Sanal Mimarlık Müzesi’nde yer alan “Devam Eden Sergiler” bölümünden müzede bugüne kadar yayımlanmış tüm sergilere ulaşılabilir.

Sanal Mimarlık Müzesi, dostlarını arıyor!

Müzenin galeri ve koleksiyonundaki tüm bilgilere ulaşmak, yeni açılan sergilerden haberdar olmak istiyorsanız, lütfen www.mimarlikmuzesi.org/Friends adresinden bize ulaşıp üyelik formunu doldurun.



Sanal Mimarlık Müzesi www.mimarlikmuzesi.org

Yapı-Endüstri Merkezi tarafından sanal ortamda kurulan Mimarlık Müzesi, Türkiye’de yıllardır gündemde olan ancak bir türlü yaşama geçirilemeyen Mimarlık Müzesi’nin bir anlamda ilk adımını oluşturuyor. Mimarlık Müzesi’nde Türk ve dünya mimarlık mirasını oluşturan, ulaşılabilir her türlü belge ve tanıklık derleniyor. Çeşitli kişi ve kurumların arşivlerinde saklanan belgeler gün ışığına çıkarılıp internet ortamında incelenebilir hale getiriliyor. Böylece kapsamlı bir envanterin oluşması, araştırmacılar için çok değerli bir referans kaynağı yaratılması amaçlanıyor. Müzede yer alan bütün bilgi ve belgeler dijital kayıt biçiminde saklanarak mimarlık tarihi açısından çok değerli bir dijital arşiv oluşturuluyor. www.archmuseum.org  adresinde İngilizce yayına da başlayan Mimarlık Müzesi, Türk mimarlığının yurtdışında tanınması, Türk mimarlığı ile uluslararası mimarlığın kesiştiği noktaların ortaya konması açısından büyük bir işlevi yerine getiriyor. Sanal Mimarlık Müzesi, Uluslararası Mimarlık Müzeleri Konfederasyonu ICAM’a üye olarak kabul edilmiş tek sanal müzedir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/anadolunun-antik-tiyatrolari-sanal-mimarlik-muzesinde_80260.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!