Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Anavarza'da Antik Yol Sürprizi

Anavarza antik kentindeki kazı çalışmalarında, 30-35 metre genişliğinde taşlarla döşeli antik cadde bulundu.

yapi.com.tr
Anavarza'da Antik Yol Sürprizi

Malazgirt savaşı sonrası Doğu Anadolu Ermenilerinin yerleştiği ve yeniden inşa ettiği Anavarza antik kentinde arkeolojik kazılar devam ediyor. Geçtiğimiz sezonlarda ortaya çıkarılan ve bir antik kentin en önemli unsurlarından biri olan antik yol, bu yılki kazı çalışmalarında detaylı bir şekilde araştırılıyor.

Al Jazeera'de yer alan habere göre en az Efes antik kenti kadar görkemli bir mimari yapıya sahip olan hatta bazı kaynaklarda 'İkinci Efes Antik Kenti' olarak tanımlanan Anavarza, kalesi, mozaikleri, hamamları, kiliseleri, zafer takları, su kemerleri, nekropolü, stadyumu ve tiyatrosuyla 143 dönümlük bir alana yayılmış ve Anadolu'nun en büyük kentlerinden biri olmuş. Çukurova Üniversitesi bilimsel danışmanlığında, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne bağlı arkeologların yaptığı kazı çalışmaları sürerken, 30-35 metre genişliğindeki taş döşeli antik yol bu yılki kazı çalışmalarının merkezinde yer alıyor.

Bir kentin büyüklüğünü, ne kadar insanın yaşadığını, ticaretinden sosyal statüsüne kadar nasıl bir medeniyeti taşıdığına dair çok önemli ipuçları veren antik yollar arasında, Anavarza'daki Anadolu'nun en büyüklerinden biri olma özelliğine sahip. Anavarza'nın eski adıyla Kilikya olarak bilinen bölgenin en önemli merkezlerinden biri olduğunu gösteren bu yol, bölgenin en önemli şenliklerinin ve olimpiyat oyunlarının da düzenlendiği yerdi.

Kozan ilçesinin 28 kilometre güneyinde Dilekkaya köyü sınırlarında bulunan Anavarza Antik Kenti, Roma döneminde milattan sonra 2. yüzyıldan itibaren Anadolu'nun en önemli metropollerinden biri olarak biliniyor. Anavarza, Yaşar Kemal'in başta İnce Memed olmak üzere romanlarında da kendine yer bulan Anadolu'nun en büyük antik kentlerinden biri.

http://www.yapi.com.tr/haberler/anavarzada-antik-yol-surprizi_122760.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!