Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ankara-İstanbul YHT Projesi 2013'te Tamamlanıyor

Ankara-İstanbul YHT Projesi'nin Köseköy-Gebze kesiminin temel atma töreni Köseköy Tren İstasyonunda yapıldı. Binali Yıldırım, Köseköy-Gebze kesiminin bitirilmesiyle Ankara-İstanbul YHT Projesi'nin tamamlanmış olacağını bildirdi.

yapi.com.tr / AA
Ankara-İstanbul YHT Projesi 2013'te Tamamlanıyor

Ankara-İstanbul YHT Projesi'nin Köseköy-Gebze kesiminin temel atma töreni Köseköy Tren İstasyonunda yapıldı. Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Jean Maurice Ripert, Kocaeli Valisi Ercan Topaca ve TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'ın da katıldığı törende konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Köseköy-Gebze kesiminin bitirilmesiyle Ankara-İstanbul YHT Projesi'nin tamamlanmış olacağını bildirdi.

Yıldırım, ''Burada örnek bir çalışma yaptık; AB ile Türkiye arasında tam üyelik öncesinde anlamlı bir işbirliğini gerçekleştiriyoruz. Bugüne kadar katılım öncesi AB'nin tek bir projede en büyük mali destek yaptığı bu projeye ayrı bir önem veriyoruz. AB ile Türkiye'nin en somut, en gözle görünür işbirliğidir'' diye konuştu. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün'ün, projede hat sayısının 3'e çıkarılması isteğini de değerlendiren Yıldırım, ''Hattın üçe çıkarılması ve diğer bağlantılarla güçlendirilmesi, bu sipariş hemen yerine getirilecektir'' dedi.
    
AB Büyükelçisi demiryoluna daha fazla yatırım istedi
    
AB Büyükelçisi Jean Maurice Ripert da, konuşmasında, AB'nin böyle bir projenin destekçisi olmaktan gurur duyduğunu söyledi. Türkiye ile AB arasında bağların güçlendiğini ifade eden Ripert, Türkiye'nin ihracatının yüzde 45'inin AB'ye, Türkiye'deki yatırımların yüzde 80'inden fazlasının AB ülkelerinden olduğuna dikkati çekti.
Bazı sürtüşmeler, rahatsızlıklar olabildiğini ifade eden Ripert, AB ile Türkiye'nin ortak çıkarlarının olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
    
''Ekonomik reformlar, AB'nin Türkiye'yi desteklediği en önemli alandır. AB'den herhangi bir ülkeye bu anlamda bu kadar büyük bir destek sağlanmamıştır. İsteğimiz Türkiye'nin demiryoluna daha fazla yatırım yapmasıdır. Demiryolu altyapısının güçlendirerek, AB ağına entegre olmasıdır.''

Ripert, AB'nin demiryolu yatırımlarına gelecekte de destek olacağını sözlerine ekledi.
    
AB'den demiryolu projelerine destek
    
AB DG Regio Genel Direktörü Normunds Popens de, Ankara-İstanbul YHT Projesini ''Çok değerli proje'' olarak nitelendirdi. Türkiye'nin AB ile ilişkilerinin 1950'lerden bu yana devam ettiğini ifade eden Popens, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde ekonomik büyümesinin 3 kat arttığını bildirdi. Popens, Türkiye'nin Ortadoğu, Güney Kafkasya, Afrika'daki etkisinin önemine dikkati çekerek, bunun AB için de önemli fırsatlar oluşturduğunu söyledi. Türkiye'nin rekabet gücünün artırılması ve ulaşım altyapısının geliştirilmesinin çok önemli olduğunu belirten Popens, ''Özellikle demiryolu taşımacılığı anlamında çok daha büyük projelere imza atmak istiyoruz'' dedi.

Törende konuşma yapan Demiryol-İş Genel Başkanı ve Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ergun Atalay da, Türk halkının Ankara-İstanbul hattı hizmete girmeden hızlı treni tam olarak bilmeyeceğini söyledi. Ulaştırma Bakanı Yıldırım'a seslenen Atalay, Türkiye'nin uçak yapma hedefine atıfta bulunarak, ''Demiryolcular olarak biz arkamızda görünen hızlı treni yapmak istiyoruz'' dedi.
    
147 milyon avroluk proje
    
Ankara İstanbul arasındaki yolculuğu 3 saate düşürecek Ankara-İstanbul YHT Projesi'nin son aşaması olan Köseköy-Gebze kesiminin toplam uzunluğu 56 kilometre. Hatta 9 tünel ve 10 köprü ile 122 menfezin tadilatı ve 28 yeni menfez ve 2 adet alt geçit inşa edilecek. Hattın yapımı sırasında yaklaşık 1 milyon 800 bin metreküp kazı ve 1 milyon 100 bin metreküp dolgu gerçekleştirilecek.

Toplam maliyeti 146 milyon 825 bin 952 avro olan hattın finansmanının yüzde 85'lik bölümü olan 124 milyon 802 bin 59 avronun AB Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) Fonundan karşılanacak. Törende ayrıca IPA ile finanse edilen Irmak-Karabük-Zonguldak Demiryolu Hattı Modernizasyon Projesinin finansman anlaşması da imzalandı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ankara-istanbul-yht-projesi-2013te-tamamlaniyor_91312.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!