Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ankara'da Gaz Sancısı

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF), Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin sattığı gazın, Botaş'tan aldığından fazla olduğunu öne sürdü. TÜDEF, 600 milyon metreküpe ulaşan farkın "gaza su buharı verilmesinden" kaynaklanıp kaynaklanmadığını sorarken, iddiaların muhatabı Başkent Doğalgaz A.Ş yetkilileri "teknik açıdan mümkün değil" açıklamasında

Referans Gazetesi
Ankara'da Gaz Sancısı

Ankara'da CHP'li Kemal Kılıçdaroğlu'nun gündeme getirdiği pahalı gaz satışı ve sayaçlarla ilgili iddialara bir yenisi eklendi. Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF), Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin sattığı gazın, Botaş'tan aldığından fazla olduğunu öne sürdü. TÜDEF, 600 milyon metreküpe ulaşan farkın "gaza su buharı verilmesinden" kaynaklanıp kaynaklanmadığını sorarken, iddiaların muhatabı Başkent Doğalgaz A.Ş yetkilileri "teknik açıdan mümkün değil" açıklamasında bulundu. Görüşlerine başvurduğumuz petrol mühendisleri ise "Arabamızın deposuna koyduğumuz benzine nasıl su karıştırılıyorsa, gazda da pekala su buharı karıştırılması gibi yöntemlere başvurulabilir" dedi.

Ankara'da konut ve resmi abonelere verilen doğalgazı KDV'siz metreküp fiyatı 0.782915 lira. 600 milyon metreküp bu fiyatla çarpıldığında ortaya 470 milyon lira gibi bir rakam çıkıyor. Yüzde 18'lik KDV'yi de eklediğimizde miktar 555 milyon liraya çıkıyor.

TÜDEF Genel Başkanı Ali Çetin, dün düzenlediği basın toplantısında, doğalgazın kalori değerinin düşük olduğu ve ısıtmadığı yönünde şikayetler aldıklarını, bunun üzerine ilgili kurumlara başvurarak bilgi istediklerini, ancak tatmin edici yanıtlar alamadıklarını söyledi. Şikayetlere doğalgaz faturalarıyla ilgili sıkıntıların da eklenmesi üzerine araştırma başlattıklarını açıklayan Çetin, bu süreçte federasyonlarına oldukça çarpıcı bir ihbar ve bilgi mektubu geldiğini ifade etti. Çetin, gelen bilgi mektubunda dağıtım şirketlerinin, BOTAŞ'tan aldığı gaza dağıtım tarifesi dışında zam yapamayacağının, dağıtım şirketlerinin depolama tesisinin olmadığının, belli bir dönemde BOTAŞ'tan alınan gaz ile satılan gaz miktarının eşit olması gerektiğinin belirtildiğini anlattı.
 
Fark nereye gitti

Bilgi mektubunda, Ankara Büyükşehir Belediyesinin bir kuruluşu olan Başkent Doğal Gaz A.Ş'nin 2002-2007 yılları arasındaki gaz alış-satış miktarlarında çok önemli farklar olduğunun vurgulandığını belirten Çetin, şu iddialarda bulundu: "Bilgi notunda farkın 600 milyon metreküp olduğu belirtiliyor. Toplam fark miktarının yüzde 5'inin tüketicilerin önceden satın alıp ancak kullanmadığı gaz olduğu varsayılsa bile sonuçta 570 milyon metreküp alıştan fazla fatura edilmiş gaz miktarı oluşmaktadır. Farkın açıklaması olarak, Melih Gökçek tarafından oluru verilen sayaç ihalesi ve yıllık bakım ayarlamalarını Elektromed adlı şirketin yaptığı, tüketici sayaçlarındaki yazılım yolu ile fazla okumadan ileri geldiği, varsayım olarak ileri sürülmektedir."
Çetin, ayrıca "doğal gaza su buharı veya hava karışımı verildiği, bu nedenle ısıtma değerinin düşürüldüğü" yönünde de şikayetler aldıklarını kaydetti.


 
Yanıt bekleyen sorular

Konuyla ilgili olarak Başkent Doğalgaz ve Botaş'a yönelttikleri sorulara yanıt alamadıklarını kaydeden Çetin, bu soruları şöyle sıraladı:

* Alınan gaz ile satılan gaz arasındaki 600 milyon metreküp miktarın teknik açıklaması nedir?
* Başkentgaz, BOTAŞ dışında gaz ithalatı yapmakta mıdır, deposu var mıdır?
* Basınç artırmak için olsa bile gaza su veya hava gibi unsurlar karıştırılmakta mıdır?
* Sayaç bakım firması Ektromed, sayaçtan geçen gazın miktarını sağlıklı ölçüyor mu?
* Tüketici sayaçlarının hangi periyotta kalibrasyonu yapılmaktadır ve belgesi var mıdır?
 
Başkent Doğalgaz: İddialar doğru değil

Başkent Doğalgaz A.Ş yetkilileri, Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin'in iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, "Doğalgazın içine hava veya su katılması doğru değil. Doğalgazın içinde oksijenin olmaması gerekiyor. Teknik açıdan da doğru değil, aksi taktirde patlar" diye konuştular. Yetkililer, dağıtım şirketlerinin BOTAŞ'dan borularla gelen gaza müdahale etmelerinin de mümkün olmadığını belirterek, yapılan hesaplamaların da doğru olmayacağını çünkü Ankara'daki abonelerin çoğunluğunun elektronik sayaç kullandığını ifade ettiler. Özellikle kamu ağırlıklı kullanımın olduğu Başkent'te kurumların doğalgazı toptan alarak 1-2 yıla kadar dahi kullandıklarını anlatan yetkililer, böyle bir durumda fatura hesabı yapılmasının ise yanlış olacağını savundular.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ankarada-gaz-sancisi_66572.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!