Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ankara’nın Suyu Hâlâ Kirli

Ankara Anakent Belediye Başkanı Melih Gökçek’in, “Suyumuz son derece sağlıklı” diyerek savunduğu ve 21 gün önceden başkentlilere haber vermeden içirdiği Kızılırmak suyunun kirli olduğu bilgisi yeni değil. Suyun kirliliği 1998 yılında da kanıtlanmıştı. Dönemin CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, 1998’de, Çevre Bakanı İmren Aykut’un yanıtlaması

Cumhuriyet Gazetesi
1


Ankara Anakent Belediye Başkanı Melih Gökçek’in, “Suyumuz son derece sağlıklı” diyerek savunduğu ve 21 gün önceden başkentlilere haber vermeden içirdiği Kızılırmak suyunun kirli olduğu bilgisi yeni değil. Suyun kirliliği 1998 yılında da kanıtlanmıştı. Dönemin CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, 1998’de, Çevre Bakanı İmren Aykut’un yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi vermişti. Aykut, soru önergesinde yöneltilen “Kızılırmak’ta kirlilik ölçümleri yapılıyor mu? Sonuçları nelerdir” sorusuna şu yanıtı vermişti:

“Bakanlığımız tarafından 1991 yılında, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanlığı’na ‘Kızılırmak Havzası’nda Yüzeysel Suların Kirlenme Durumunun İncelenmesi ve Kalite Sınıflarının Tespiti’ amacıyla bir proje yaptırılmıştır. Proje verilerine göre Kızılırmak’taki kirlenme ileri boyutlarda görülmektedir. Mevcut kirlenme miktarları ise bölgelere göre değişim göstermektedir. Örneğin, Kırıkkale’ye kadar nehir suyu daha temizken, Kırıkkale’den itibaren kirlilik artmaktadır. Seyrelme nedeniyle Karadeniz’e döküldüğü noktada kirlilik tekrar azalmaktadır. Ayrıca GEF-Karadeniz Çevre Programı çalışmaları neticesinde hazırlanan ‘Teşhise Dayalı Tanı Analizi’ne göre Kızılırmak Nehri; Karadeniz’e dökülen biyolojik oksijen ihtiyacının (BOİ) yüzde 0.76’sını (6680 ton/yıl), toplam askıda katı maddenin yüzde 0.91’ini (490 bin ton/yıl), inorganik azotun yüzde 10.35’ini (4730 ton/yıl), fosforun yüzde 0.65’ini (2465 ton/yıl) taşımaktadır.”

Aykut ayrıca “Kızılırmak’a boşaltılan sanayi atıkları var mıdır? Varsa hangi yerleşim birimlerindeki hangi kuruluşlar, atıklarını arıtmadan Kızılırmak’a boşaltmaktadır” sorusuna da şu yanıtı vermişti: “Kızılırmak Nehri’ne atıksu deşarj eden fabrikaların sayısal dağılımı şöyle: Sıvas ilinde (ilçeler dahil) 10 fabrika; Kırşehir ilinde 1 fabrika; Avanos ilçesinde 3 fabrika; Kayseri ilinde 40 fabrika; Kırıkkale ilinde 9 fabrika.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, 1998’den bu yana Kızılırmak suyunun temizlenmesi yönünde gerekli adımların atıldığına inanmadığını söyledi. Ateş, “Konuyla ilgili 2004’te Ankara Valiliği’nin de bir raporu bulunuyor. En son valilik de suyun kirli olduğunu belirtmişti. Valilik o günden sonra bir daha da Kızılırmak suyuyla ilgili bu türlü bir toplantı gerçekleştirmedi. Bana göre değişen bir şey yok. Su hâlâ kirli. Meslek örgütlerinin raporları da bu duruma işaret ediyor” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ankaranin-suyu-hala-kirli_61826.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Bence birilerinin kafası öyle kirli ki siyasi aciziyetlerinden binlerce insanın KULLANDIĞI suyu bile malzeme olarak kullanmaya kalkıyorlar. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!