Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Antalya'da AVM İnşaatında Antik Mezarlar Bulundu

Antalya’da, eski Minicity arazisinde başlayan AVM inşaatında antik çağ mezarları bulundu.

yapi.com.tr
Antalya'da AVM İnşaatında Antik Mezarlar Bulundu

Konyaaltı’nda, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin zarara uğratıldığı iddialarıyla gündeme gelen Minicity alanında yapılması planlanan AVM’nin inşaat hazırlıkları esnasında Antik Çağ mezarlarına rastlandı. Geç Antik Çağ diye adlandırılan 6’ncı ve 8’inci yüzyıl arasına tarihlenen mezarları ortaya çıkartmak için Antalya Müzesi denetiminde arkeolojik kazı yürütülüyor. 20 civarında üstü kiremit kaplı mezarın ortaya çıkarıldığı alanda kazıların 6 ay daha süreceği tahmin ediliyor.

Gazete Duvar’dan Ceren Deniz’in haberine göre; pagan inancının terk edildiği ve Hıristiyanlığın resmi din haline geldiği dönemden kalan mezarlarda birkaç sikke dışında çok fazla buluntu elde edilemedi. Geniş bir alana yayıldığı tahmin edilen mezarların, antik çağlarda bölgede var olduğu düşünülen Olbia Antik Kenti’nin nekropolü olduğu tahmin ediliyor.

30 yıllık işletme süresinin ardından Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne ücretsiz devredilecek olan alanda Minicity projesine ait yapılar 2018’de yıkıldı. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Kepez Belediyesi’nin yaptığı iş birliği ile alandaki minyatür eserler de sergilenmek üzere Dokuma Kent Parkı'na taşındı. Ardından projenin yapımı için başlatılan inşaat çalışmalarında toprak altından antik mezarlar çıkınca bölgenin bir nekropol olduğu anlaşıldı, inşaat faaliyeti durdu ve bir kazı ekibiyle bölgede çalışmalar başladı.

Dorumburnu’nda da bulundu
Minicity alanında bulunan, Bizans dönemine özgü olan kiremit çatkılı mezarlara geniş bir coğrafyada rastlanıyor. Daha önce de Antalya’nın Serik ilçesi Nebiler köyü yakınlarındaki Dorumburnu denilen mevkide kaçak kum alımı sırasında böyle bir nekropol ortaya çıkarıldı. 2017 yılında Antalya Müze Müdürlüğü tarafından kurtarma kazısı ve temizlik çalışması yapılan nekropolde 28 kiremit çatkılı mezara ulaşıldı. Devlet Su İşleri (DSİ) sulama kanalının doğusundaki küçük bir alan dışında günümüze ulaşamayan, kaçak kum alımı nedeniyle neredeyse tamamen yok edilen yerleşime ilişkin tuğla, kiremit, mozaik parçaları ve yoğun seramik parçaları dışında başka bir buluntuya rastlanmadı.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/antalyada-avm-insaatinda-antik-mezarlar-bulundu_197865.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!