Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Antalya’da Güzel Şeyler Oluyor

Güneşkent Antalya’da güneş enerjisinin kullanıldığı ‘güneşevler’ artık hayata geçiyor. Enerji tüketiminin ve özellikle elektriğin çok pahalı olduğu ülkemizde, ‘güneş enerjisinden elektrik’ elde etmeye yönelik ‘Güneşkent Antalya Projesi’nin ilk meyvelerini almaya başlayan Antalya’da, güzel şeyler oluyor.

Hürriyet Gazetesi
Antalya’da Güzel Şeyler Oluyor

Güneşkent Antalya’da güneş enerjisinin kullanıldığı ‘güneşevler’ artık hayata geçiyor. Enerji tüketiminin ve özellikle elektriğin çok pahalı olduğu ülkemizde, ‘güneş enerjisinden elektrik’ elde etmeye yönelik ‘Güneşkent Antalya Projesi’nin ilk meyvelerini almaya başlayan Antalya’da, güzel şeyler oluyor.

Prof. Mustafa Akaydın’ın Belediye Başkanlığı’nın ilk yılını doldurduğu şu günlerde, ‘Antalya Güneşev ve Ekolojik Eğitim Merkezi’nin temeli atıldı ve ardından da ‘güneş enerjisiyle çalışan Muhtar Evleri’ hayata geçirildi. İlk muhtar evi de Antalya’nın Duacı Köyü’nde açıldı. Artık Antalya, güneşi kullanılabilir enerjiye dönüştürmede, Türkiye’nin lideri ve öncü kentidir. Bununla ne kadar övünsek yeridir. Sağ olasın Akaydın Hocam.

‘Yaparsa Hoca Yapar’ sloganını da gerçekleştiren Akaydın Hocamız, kentimizdeki öğrencileri de düşündü ve Antalya Büyükşehir Belediyesi Konutları’nı öğrenci yurduna dönüştürmek için harekete geçti. Başkan Akaydın’ın talimatı ile Altındağ Mahallesi’nde toplam 24 daireden oluşan 3 bina, 400 öğrenci kapasiteli ‘öğrenci yurdu’ olarak yeniden düzenlenecek. İlk etapta 50 yataklı öğrenci yurdu, kreş, aile danışma merkezi ve şimdiye kadar iş için başvuran 4500 kişiden, 741 kişiye iş sağlayan ‘istihdam ofisi’ni açan Akaydın Hoca, Sarısu Mesire Alanı projesini de ihale etti. Antalya’nın trafiğini düzenlemek için gerekli ön çalışmaları da yaptıran Akaydın’ın özellikle kentin doğal yapısını korumak için, konunun uzmanlarından destek alması ve bütün plan ve projelerde uzman kadrolarla çalışması, sivil toplum örgütlerine danışması, modern bir belediyecilik anlayışının da, uygulanması anlamına geliyor. “Ben yaptım oldu!” kolaycılığına ve ilkelliğine düşmeyen bu akılcı anlayışla yönetilen Antalya’da yaşamak da, bizler için bir ayrıcalık oluyor.

Belediyecilikte 1. yılını dolduran Prof. Dr. Mustafa Akaydın ve ekibi; (Bu ekipte hiç kuşkusuz, gönüllü ve özverili çalışmalarıyla eşi Dr. Günseli Akaydın’ın apayrı bir yeri var), 2 Nisan Günü, AKM Aspendos Salonu’nda düzenledikleri bir toplantı ve kokteylle, gerçekleştirdikleri projeleri ve bundan sonraki hedeflerini, güzel bir sunumla anlattılar. Prof. Dr. Mustafa Akaydın’ın konuşmasıyla başlayan toplantıda, Hoca’nın “5 yıllık maratona çıktık” sözleri ilgiyle karşılandı. “Bu ilk bir yıl içinde belediyeciliğin dilini öğrendik” cümlesi ile devam eden konuşmasında Hoca, Antalya’nın 12 ay boyunca turizme açık olması için çalıştıklarını söyleyerek, bu amaçla, yeni kurulacak üniversitelerin ve sağlık merkezlerinin de müjdesini verdi. Ama en önemli açıklaması ise, ‘Avrupa Kültür Başkenti’ olmak için başvurduklarını söylemesi oldu. “Eğer bu hedef gerçekleşirse, ulusal ve uluslararası fonlar bize akacak ve kent yenilenecek” dedi. Basın ve halkın bilgilendirilmesi amacıyla yapılan bu görkemli toplantıda, çarpıcı açıklamalar da vardı:

1 milyar 416 milyon lira borç stoku ile devraldıkları belediyeyi, yani yıllık gelirinin 7 katı borcu olan ve taşeron firmada çalışan işçilere, 8 aydır maaş ödeyemeyen belediyeyi, bir yıl içinde mali portre analizini yaparak ve mali disiplini sağlayarak, döndürülebilir ve işler hale soktuklarını” yaptığı başarılı sunumla anlatan Genel Sekreter Prof. Mehmet Aktekin “163 milyon lira da borç ödediklerini” söylüyor. “Aylık 15 milyon gelirine karşın, aylık 35 milyon lira para harcayan ve sürdürülemez bir finans yapısı olan belediye teslim aldıklarını” söyleyen Prof. Aktekin “tasarruf yaparak giderlerde azalma oranını % 73’e, gelirlerde artış oranını % 23’e çıkararak, borç planlamaları yaptıklarını, icra kaldırmaya uğraştıklarını ve bir yıl içinde bütçeyi, açık vermekten kurtulur duruma getirdiklerini” belirtiyor. Sunumda anlatılanları dinlediğimizde de ‘Eğitim düzeyi yüksek kadrolarla’, ‘planlı yönetim modeli’ne geçerek, belediyeyi nasıl yeniden yapılandırdıkları, şeffaf ve katılımcı bir yönetim anlayışına kavuşturduklarını da daha iyi anlıyoruz. 4404 kişiyle çalışan Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin, ulaşım çalışmaları, kültür-sanat ve spor alanındaki çalışmaları, altyapı, kent estetiği ve çevre çalışmaları ile ilgili sunumları, gerçekten de güzel ve doyurucuydu. Sosyal belediyecilik anlayışı çerçevesinde yaptıkları, dinleyenlerce takdir edilen belediyemizin, ilk yıl karne notu da ‘pekiyi’ oldu bence.

S. Aysel BEREKE

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/antalyada-guzel-seyler-oluyor_78316.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!