Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Antalyalı Mimarlar ‘Yüce Yargı’nın Yanındalar

İktidardakilerin yargıdan “yakınma”ları yeni değil; “yaşamın içinden” örnekleri “imar ve çevre davaları”nda yıllardır yaşanıyor. Meslek odalarının toplum yerine sömürgecileri gözeten projelere açtıkları her davada “siyasi koro” hemen başlıyor; “amaçları engellemek…” Aynı koronun özellikle “doğa düşmanı madencilik; kıyı düşmanı portlar; kent

Cumhuriyet Gazetesi
Antalyalı Mimarlar ‘Yüce Yargı’nın Yanındalar

İktidardakilerin yargıdan “yakınma”ları yeni değil; “yaşamın içinden” örnekleri “imar ve çevre davaları”nda yıllardır yaşanıyor. Meslek odalarının toplum yerine sömürgecileri gözeten projelere açtıkları her davada “siyasi koro” hemen başlıyor; “amaçları engellemek…” Aynı koronun özellikle “doğa düşmanı madencilik; kıyı düşmanı portlar; kent düşmanı towersler; yaşam düşmanı santrallar..” vb’leri için çığırdığı bir dönemde “yargı reformu” sevdası ne anlama geliyor?

Öyle bir “yargı” isteniyor ki bunları “yargılamasın!”, yaşam kaynaklarımızın yağmalanmasına “dur” yerine “devam” desin; talanı engellemek için başvuran meslek odalarına da şunu söylesin: “Size ne? Demokrasilerde siyasetçi karar verir, siz uyarsınız...”

‘Deneyim’lerin sesi

Yağmacıların kollanacağı bir reformu “deneyim”lerine dayanarak “fark edebilen”ler arasında Mimarlar Odası Antalya Şubesi de var; çünkü Akdeniz’i rantçılara karşı hep “hukuk”la savunurken yıllardır tek güvencesi “yargı”. Bu bilinçle “Yüce Yargımızın Yanındayız” diyen Antalyalı mimarların 22 Şubat’taki basın açıklamaları “tarih dersi”yle başlıyor:

“Türk yargısı, temelini Ulusal Kurtuluş Savaşımızın düşünsel ve duyarlılık kaynağı olan ‘Müdafaa-i Hukuk’ örgütlenmesindeki devrimci bilinç ve kararlılıktan alır. Dünya tarihinde, ‘hukukun savunulması’nı esas alan bir başka bağımsızlık mücadelesi yoktur; hukukun tüm ulus için esenlik ve özgürlük güvencesi sayıldığı bir başka devrim de yoktur.

Cumhuriyetimiz de doğrudan kuruluş sürecine imza atmış en temel felsefesi ve varoluş gerekçesi olarak ‘hukukun üstünlüğünü tarihsel ve evrensel kimlik kaynağı yapma’nın gururunu taşımaktadır.

Odamızın yıllardır sürdürdüğü ve kaynağını anayasadan alan ‘kamu yararına mimarlık ve imar düzeni’ mücadelesinde, kent-çevre-kültür ve yaşam kaynaklarımızın rant darbelerine karşı toplum ve ulus çıkarına savunulmasını öngören tüm hukuksal kazanımlarımızdaki temel dayanağımız, yukarıda onur tarihi vurgulanan yüce yargımızdır.”

Bildiride özellikle Antalya’daki hukuk mücadelesinden örnekler verilerek şunlar da vurgulanıyor:

“Bugün eğer Antalya’nın tüm kıyıları yapılarla işgal edilememiş, Olimpos Milli Parkı’ndaki koylar, 100. Yıl Alanı ve Vakıf Çiftliği hâlâ elimizde kalmış ise; tüm ormanlarımızı betonlaştıramadılarsa; halka ve gelecek kuşaklara ait doğa, kültür, tarih ve çevre zenginliklerimiz her türlü talan politikalarına rağmen önemli ölçüde korunabiliyorsa; tarım topraklarımıza, SİT alanlarımıza, yeşilimize, hatta suyumuza göz diken yatırımların büyük bölümü odamızın açtığı davalarla geri püskürtülebilmişse... ‘Müdafaa-i Hukuk’ destanımızla bütünleşen ve kutsal ulusal değerimiz olan yüce yargımız sayesindedir...

Bu nedenle bir yandan yargının yıpratılması için adeta tüm olanaklarını seferber eden siyasal anlayışın, aynı zamanda kıyılarımızı, çevremizi, doğamızı ve tüm yaşam kaynaklarımızı yağmalamaya dönük planlarını ve yeni yasal düzenlemelerini gündeme getirmesinin hiç de ‘rastlantı’ olmadığını kamuoyunun dikkatine sunuyoruz...”

1920’leri ‘andırıyor’

Antalyalı mimarlarımız, Atatürk’le birlikte Müdafaa-i Hukuk hareketinin önderlerinin de 1920’lerdeki “işbirlikçi” Osmanlı hükümeti tarafından “saltanata ve hilafete isyankârlık”la suçlandığını anımsatarak diyorlar ki: “Şimdi de aynı geçmişi ‘andıran’ tutumlar karşısında hukukumuzu savunmanın ne denli tarihsel bir sorumluluk olduğunu daha açık görüyoruz. Odamızdan yakınmalarını artık gizleme gereği de görmeyen egemen siyasete karşı kent, çevre ve mimarlık kazanımlarımızı ‘müdafaa’ya yine, yüce yargımızla birlikte her koşulda devam edeceğimizi kamuoyunun bilgi ve değerlendirmelerine sunuyoruz.”

Bu tarihsel ve yaşamsal seslenişi kutluyor; tüm meslek odalarımızın da aynı duyguları paylaştıklarına inanıyorum...

http://www.yapi.com.tr/haberler/antalyali-mimarlar-yuce-yarginin-yanindalar_76975.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!