Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Antalya'nın Harikaları

Suna-İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü'nün yayımladığı yapıt başvuru kitabı niteliğinde

Cumhuriyet



b>Suna-İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü'nün yayımladığı yapıt başvuru kitabı niteliğinde

Sanat tarihçisi Karl Graf von Lanckoronski'nin, 18-19. yüzyıllardaki Antalya ve çevresinin tarihi-arkeolojik özelliklerine yönelik hazırladığı "Pamphylia ve Pisidia Kentleri" adlı bilimsel yapıtı Türkçe'ye kazandırıldı.

Suna-İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü'nin (AKMED) yayımladığı "Pamphylia" adlı yapıt, "Pamphylia ve Pisidia Kentleri"nin ilk cildi. Yapıt ilk olarak 1980 yılında Viyana'da basılmıştı.

Kitabın çevirisi Dr. Sema Bulgurlu Gün'e ait. Yayına hazırlayanlar Kayhan Dörtlük ve Doç.Dr.Burhan Varkıvanç.

Tarih ve Mimari
"Pamphylia ve Pisidia Kentleri", Pamphylia ve Pisidia'ya yapılan çok sayıda bilimsel araştırma gezisinin sonucunda hazırlanmış. Bir Avusturya asilzadesi olan sanat tarihçisi Karl Graf von Lanckoronski, ekibiyle birlikte tarihi ve mimari röntgenini çektiği ve doğasına da ayrıca hayran kaldığı bu coğrafya ile 1882 Ekimi'ne uzanan tanışıklığını şöyle anlatmış:

"...Antalya'ya birkaç saat mesafede, Pamphylia Ovası'nda yer alan antik şehirlere yapılan bir dizi gezi, birkaç mil uzunluğunda bir alan içinde şimdiya kadar üzerine hak ettiği oranda yazılmamış çoğu Geç İmparatorluk Çağı'na ait çok sayıda önemli antik yapı bulunduğunu göstererek beni hayrete düşürmüştür. Ama her şeyden çok, beni, bölgenin bildiğim bütün yerlerden daha görsel harika doğası etkiledi..."

Ören Yerleri
Eserin içerdiği tüm mimari ve arazi resimleri, çini mürekkebi ve karakalemle yapılan çizimlerin mekanik yolla çoğaltılmasıyla elde edilmiş. Bunların büyük bölümünü oluşturan metin içindeki resimler, Viyana'da Angerer ve Gölschl tarafından çinkografi yöntemiyle çoğaltılmış.

Metinlerin dışında kalan levhaların büyük kısmı Kraliyet Askeri Coğrafya Enstitüsü'nde, diğerleri ise Viyana'da J. Blechinger'in atölyesinde heliografi yoluyla hazırlanmış.

Levha ve metin resimlerinin orijinallerinin büyük çoğunluğu G. Niemann tarafından çizilmiş. Ören yerlerinin planlarını Kraliyet Askeri Coğrafya Enstitüsü'nce hazırlanmış. Eserde yer alan her iki harita da bu enstitünün eseri. Haritaların orijinali Heinrich Kiepert'in çalışmasının sonucu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/antalyanin-harikalari_29102.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!