Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'Antik Kanal Projesi' İhaleye Çıkıyor

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Efes Antik Kenti'nde alüvyonlarla kapanan antik limanın yeniden denize kavuşması için hazırlandığı belirtilen "Antik Kanal Projesi"nde ihale sürecine gelindi.

yapi.com.tr/AA
'Antik Kanal Projesi' İhaleye Çıkıyor

Son bulgulara göre kuruluşu 9 bin yıl öncesine uzanan ve 14'üncü yüzyıla kadar yaşamın devam ettiği Efes Antik Kenti'nde Küçük Menderes Nehri ve Marnas Çayı'nın getirdiği alüvyonlarla kapanan antik limanın ortaya çıkarılması için "Antik Kanal Projesi" başlatıldı.

Başbakan Binali Yıldırım'ın İzmir'den milletvekili adayı olduğu 2011 seçimleri öncesi İzmir için vadettiği 35 proje arasında yer alan "Antik Kanal Projesi"nde ihale aşamasına gelindi.

DSİ 2. Bölge Müdürü Ali Fuat Eker, yaptığı açıklamada, Efes Antik Kenti'nin deniz bağlantısını kuran kanalın 6 bin 130 metrelik kısmının alüvyonla dolduğunu, projeyle kanalın genişletilerek tarihte olduğu gibi yine Efes Antik Limanı'nın denizle buluşturulacağını söyledi.

Projenin ÇED raporunun alındığını, 19 Ekim'de ihaleye çıkılacağını ifade eden Eker, ilk etapta yatların girişini sağlamak için Pamucak Sahili'ne 600 metre uzunluğunda ve 30 metre genişliğinde giriş kanalı yapılacağını ifade etti.

Eker, ilk etabın yaklaşık 30 milyon liraya mal olmasının öngörüldüğüne işaret ederek, şu bilgileri verdi:

"İhale süreci için gerekli olan ÇED raporunu aldık. İnşaata şubat ya da mart ayı gibi başlanacak. Projenin ilk bölümü 2019 Mart gibi tamamlanmış olur. Proje, tarihi dokuya zarar vermemek için büyük bir titizlikle yürütülecek. İnşa edilen giriş kanalında teknelere kısa süreli park imkanı sağlayan 250 metre boyunda bir yat limanı yapılacak. İlk etap için bölgeye bin 620 kazık çakılacak. Giriş kanalının duvarları tarihi dokuya uygun şekilde yöresel dikdörtgen kesme taş bloklarla kaplanacak."

Derinliği 1 metreye düşen kanalın derinleştirilmesi için ekiplerin deniz tarafından işleme başlayacağını anlatan Eker, genişletme ve temizleme çalışmalarının su üstünden amfibi araçlarla yapılacağını, kanaldaki derinliğin 5 metreye çıkarılacağını anlattı.

Eker, proje kapsamında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının da liman girişine mendirek inşa edeceğini bildirdi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/antik-kanal-projesi-ihaleye-cikiyor_161392.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın
Haftanın ürünü Roca Akıllı Duş

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!