Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Antik Kentte Mayın Temizleme

Gaziantep'in Suriye sınırındaki mayınlı sahada bulunan tarihi Karkamış Antik Kenti'nde mayınların elle temizlenmesi için açılan ihaleyi kazanan Nokta Yatırım İnşaat Gıda Tekstil Petrol Sanayi ve Ticaret Limited şirketinin 5 Aralık'ta çalışmalara başlayacağı bildirildi.

Cumhuriyet Gazetesi



Karkamış Antik Kenti'nde bulunan 663 bin 800 metrekarelik alanda mayınların temizlenmesi ihalesine katılan 15 yerli ve yabancı firmanın arasından 1 milyon 111 bin 111 lira teklifle ihaleyi kazanan Nokta Yatırım İnşaat şirketi, mayınlı alan yerinin geçen hafta teslim edilmesinin ardından 5 Aralık Cumartesi günü Karkamış Antik Kenti'nde 25 kişiyle çalışmalara başlayacak.

Şirketin ortaklarından Murat Keklik, işi çok kısa sürede bitirmeyi hedeflediklerini, şartnamede verilen yasal süre 10 ay olmasına rağmen 6 ayda mayınları temizlemeyi planladıklarını söyledi.

Keklik, 5 Aralık'ta çalışmalara hemen başlamayı düşündüklerini belirterek, şöyle konuştu:
''Orada 663 bin 800 metrekarelik alan var yani mayınlı alan. 1949 ile 1954 yılları arasında döşenmiş mayın sayısı yaklaşık 600 olmasına rağmen bunun yangınlarla veya değişik nedenlerle yok olduğunu düşünürsek sadece 250-300 mayın bulunduğunu tahmin ediyoruz. Kurban Bayramı sonrası işe başlamak amacıyla çalışmalarımızı yaptık. Şimdi yurt dışından ekipman bekliyoruz, yurt dışından makine gelecek ve mayınları dedektörle tespit edip 25 kişilik ekiple bu işi 5-6 ayda bitirmek istiyoruz. Türk Silahlı Kuvvetlerinden emekli personel kullanacağız. Türkiye'de mayın temizleme işini yapan ilk yerli firma olmanın gururunu yaşayacağız. Mayın temizliği sonrası orada büyük bir tarih ortaya çıkarılacak.''

Mayınları temizleme işini kendi uzman ekiplerinin yapacağını belirten Keklik, mayın temizleme işi süresince arkeolog ve sanat tarihçilerinin de aralarında bulunduğu 20 uzman kadro çalıştırma zorunluluğu olduğunu hatırlattı.

Keklik, ''Sahada kesinlikle mayın konusunda uzman kişiler çalışacak. Geri planda ise bölge insanından yararlanacağız. Güvenlik tedbiri aldıktan sonra bölgeyi santim santim tarayacağız'' dedi.

Personel görüşmelerini bitirdiklerini ifade eden Keklik, ''Şu anda elimizde sertifikalı birçok personel var. Onların arasından 20-25 kişilik uzman ekip oluşturduk. Ekipte Türk Silahlı Kuvvetlerinden emekliler ve sertifikalı mayın temizleme timi de yer alıyor'' diye konuştu.
Karkamış Antik Kenti'nin sit alanı olduğuna işaret eden Keklik, mayın temizleme işinin insana, tarihi dokuya, tabiata ve çevreye zarar vermeyecek şekilde yürütüleceğini sözlerine ekledi.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/antik-kentte-mayin-temizleme_74631.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!