Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Araplar Müzeleriyle Yeni Bir İmaj Yaratıyor

Ortadoğulu petrol zengini iki küçük emirlik cesur bir deneye girişti. Bu deney, kısacık bir sürede ulusal kimliği mimarlık ve sanat yoluyla yeniden biçimlendirmeyi kapsıyor. Ve bu arada hem Arapların yurtdışında zarar gören imajlarını düzeltmeyi hem de İslami sınırlar içinde modern bir toplum oluşturmanın yolunu göstermeyi amaçlıyor. Abu Dabi'nin

Sabah Gazetesi, New York Times
Araplar Müzeleriyle Yeni Bir İmaj Yaratıyor

br />
Katar'da Arap geleneği

Abu Dabi gibi Doha da son 50 yılda küçük bir ticaret kasabasından bir milyonluk bir şehir haline geldi. Oysa gerek kentin çevresinde inşa edilen müzeler, gerek müzelerin içine konan sanat ve zanaat eserleri (hükümdar ailesinin özel koleksiyonları) Abu Dabi'dekinden oldukça farklı ve yüzünü Batıya daha az dönüyor. Bu yönüyle de aslında kültür oluşumunun daha fazla sabır istediğini, daha ağır bir süreç olduğunu yansıtır gibi. Doha'nın kimliği büyük ölçüde bölgenin, yani Şam, Kahire ve İstanbul gibi yerlerin kozmopolit gelenekleriyle örülmüş durumda. Katar'daki üç büyük ulusal koleksiyon, emirin kuzenleri Şeyh Hasan el-Sani ile Şeyh Suud el-Sani'nin 1980'lerde eser toplamaya başlamasıyla oluşmuş. İşin ilginç yanı, o yıllarda ülkenin seçkinleri arasında sanata şüpheyle, hatta erkekliğe yakışmayan bir uğraş olarak bakılması. Kendisiyle Doha'da görüştüğüm Şeyh Hasan, "Modern sanattan söz ettiğimde kimse beni anlamıyordu. Sohbette bile bu konuyu açmak imkânsızdı" diyor. Şeyh Hamad bin Halife el-Sani de 1990'larda kapıları dış dünyaya ihtiyatla açmaya başlamış. Ve Şeyh Suud'un İslam sanat koleksiyonunu devlete bağışlamayı kabul etmesinin ardından mimar Pei'yle anlaşmış. Böylece Pei, Şeyh Hamad için bir müze tasarlamış. İslam Sanatları Müzesi, Kahire'deki İbn Tolun Camii'nin şadırvanından Kuzey Afrika'daki eski Müslüman kalelerine kadar, İslami köklere dayanan Modernist üslubuyla büyük beğeni kazandı. Binanın anıtsal boyutlarıysa Pei'nin ideal dünyasını, yani modernlik ve geleneğin mükemmel bir uyum içinde bir arada olduğu bir dünyayı yansıtıyor. Fakat Pei'nin mimarisi kadar koleksiyonun verdiği mesaj da çarpıcı. Çünkü Irak seramiklerinden İspanyol ipek perdelerine ve Hint mücevherlerine kadar uzanan hazineleriyle bu koleksiyon yalnızca İslam sanatının zenginliğini keşfetmiyor, bunları üreten kültürel etkileşimlerin de altını çiziyor. Katar'daki müze inşa faaliyetinin gerisindeki itici güç olan emirin 28 yaşındaki kızı Şeyha el-Mayassa Binti Hamad el- Sani, "Babam sık sık, barış için herkesin kültürüne saygı duymamız gerektiğini söyler. Batıdaki insanlarsa Ortadoğu'yu anlamıyor. Bize kafalarındaki bin Ladin imajlarıyla geliyorlar" diyor. El- Mayassa, müzelerin "bu kafayı değiştirmeye" yardımcı olacağını umuyor.

Radikal toplumsal değişim

Evet, Doha'nın vizyonu kapsamlı görünüyor. Fakat Abu Dabi'de olduğu gibi, burası da akıllarda bazı soru işaretleri uyandırıyor. Yabancı uyrukluların nüfus sayımı üstünde çalışan Katar Üniversitesi'nden Ürdünlü Profesör Faris Breyzat, "Bazıları 50 yıldır burada yaşadığı ve Arapçayı Katar lehçesiyle konuştuğu halde hâlâ vatandaş olamıyor" diyor. Bu da parasız öğrenim ve sağlık hizmetlerinden, faizsiz devlet kredilerinden, kirada öncelik hakkından yararlanamadıkları ve kendilerini eşit hissedemedikleri anlamına geliyor. Breyzat'ın sözleri, iki kentin de planlarındaki en büyük potansiyel eksikliğe parmak basıyor. Liderler söz konusu projelere muazzam yatırımlar yapıyor. Fakat son engeli aşamaz, yani bütün bir toplum olarak ortak bir gelecekleri olduğuna yeterince insanı ikna edemezlerse nihai hedeflerine asla ulaşamazlar. Hatta daha kötüsü, dünyanın bu yöresindeki özenti Batı modernliğini on yıl önce alaşağı eden tepkilerin aynısı daha güçlü olarak tekrar ortaya çıkabilir.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
ETİKETLER: dünyadan
http://www.yapi.com.tr/haberler/araplar-muzeleriyle-yeni-bir-imaj-yaratiyor_84682.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!