Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Arıtma Tesisleri Her Gün 120 Ton Çamurun Denize Akmasını Önledi

Kocaeli'nde devreye sokulan 8 arıtma tesisi ile günde 120 ton çamurun denize dökülmesi önlendi. Yeni yapılacak arıtma tesisleri ile de İzmit Körfezi'nin her yerinde yüzülmesi mümkün olacak. Bir zamanlar bütün sanayi tesisleri ve evlere ait atıkların hiçbir arıtmaya tabi tutulmadan döküldüğü İzmit Körfezi'nde birçok canlı türü yaşayamaz olmuştu.

Zaman Gazetesi
Arıtma Tesisleri Her Gün 120 Ton Çamurun Denize Akmasını Önledi

Kocaeli'nde devreye sokulan 8 arıtma tesisi ile günde 120 ton çamurun denize dökülmesi önlendi. Yeni yapılacak arıtma tesisleri ile de İzmit Körfezi'nin her yerinde yüzülmesi mümkün olacak. Bir zamanlar bütün sanayi tesisleri ve evlere ait atıkların hiçbir arıtmaya tabi tutulmadan döküldüğü İzmit Körfezi'nde birçok canlı türü yaşayamaz olmuştu. Körfezin bittiği uç noktalar tamamen lâğım kokuyordu. Yapılan arıtma tesisleri ile 35 yıl sonra İzmit Körfezi yüzülür hale geldi, yunus balıkları İzmit marinaya kadar gelmeye başladı.

İzmit Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İSU) denize hiçbir atığın gitmemesi için çalışmalarına devam ediyor. Bu doğrultuda Kocaeli'nin en eski ve en büyük arıtma tesisi olan Plaj Yolu Arıtma Tesisi yeniden yapılıyor. Tesis 1995, 2005 ve 2020 yılları esas alınarak üç kademeli olarak tasarlandı. 1998 yılında devreye alınan artıma tesisi, meydana gelen 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde hasar gördü, daha sonra onarımı yapılarak tekrar Nisan 2001 yılında devreye alındı. Tesise, Derince bölgesinin ve İzmit merkezinin evsel atıksuları pompa istasyonları aracılığıyla terfi ettiriliyordu. 550 bin eşdeğer nüfusa hitap edecek olan arıtma tesisi zamanla işlevini yitirmesi nedeniyle İSU Genel Müdürlüğü, atıl durumda bulunan tesisin rehabilitasyonu için Ekim 2008 tarihinde çalışmalara başladı. 9 milyon YTL masrafla yenilenecek tesis, Mart 2009'da devreye sokulacak. Kurumun Körfez, Seka, 42 Evler, Kullar, Gölcük Yeniköy, Karamürsel, Altınova ve Plaj Yolu olmak üzere 8 adet atıksu arıtma tesis var. Türkiye'nin en çok atıksu arıtma tesisine sahip Kocaeli'nde günde ortalama 120 ton çamurun Körfeze akması engelleniyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, onarım çalışmalarının sürdüğü Plaj Yolu Arıtma Tesisi'nde incelemelerde bulundu. Başkan Karaosmanoğlu, yaptıkları çalışma ile atıkların denize akmasının önüne geçtiklerini söyledi. İSU Genel Müdürü Bayram ise onarımına başladıkları Plaj Yolu Arıtma Tesisi'ni son teknoloji ile donatacaklarını söyledi. Kar yağmur demeden çalışmalarına devam ettiklerini belirten Bayram, özellikle 2009 yılında arıtma tesislerine yenilerini ekleyeceklerinin müjdesini verdi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/aritma-tesisleri-her-gun-120-ton-camurun-denize-akmasini-onledi_65335.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!