Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Arkeolojik Yağma

Paleolitik Çağ’dan İlk Tunç Çağı’na kadarki arkeolojik eserleri inceleyen TAY (Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri) Keşif Gezisi Ekibi’nin, 2003 yılınd

Hürriyet



b>Paleolitik Çağ’dan İlk Tunç Çağı’na kadarki arkeolojik eserleri inceleyen TAY (Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri) Keşif Gezisi Ekibi’nin, 2003 yılında Karadeniz ve Doğu Anadolu’da yaptığı araştırma definecilerin büyük tehdit oluşturduğunu ortaya çıkarttı. ‘Türkiye Arkeolojik Tahribat Raporu 2003’e göre 663 arkeolojik yerleşim merkezinden 589’u tahrip edildi.

Van, Siirt, Muş ve Tokat’ın Zile ilçelerindeki tahribatlarda defineciler ön plana çıkarken, Elazığ ve Erzurum’da arkeolojik alanların üstüne yeni köyler kurulduğu görüldü. Amasya, Samsun, Sinop ve Kastamonu’da ise DSİ, Karayolları, Köy Hizmetleri gibi kamu kurumlarının yol açtığı tahribat ilk sırayı aldı.

Tahribatların 164’ü definecilerin kaçak kazıları nedeniyle meydana geldi. Özellikle Doğu Karadeniz’deki kaçak kazılarda kamuya ait iş makineleri kullanıldı.

Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerindeki arkeolojik alanların 120’si tarım alanlarını genişletmek, teraslama yapmak, su kanalı açmak gibi görece masum nedenlerle geri dönülmez biçimde yok edildi. İncelenen alanların 87’sinde baraj, 58’inde yapılaşma ve 8’inde yol olduğu görüldü.

Rapora göre TV dizilerinde kol gezen ve kolay para kazanma amacıyla definecilik yapan karakterlerin bu alanların tahrip edilmesinde önemli rolü var. Bu yüzden Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu’nda yer alan ve SİT alanları dışında, bakanlık temsilcisi bulundurarak define aramaya izin veren 50’nci maddenin tamamen kaldırılması isteniyor.

DÖRT YILDA 82 BİN KİLOMETRE KAT ETTİLER

Ekipte 100’e yakın uzman yer aldı.

82 bin 309 kilometre yol kat edildi

2000’in üzerinde yerleşim koordinatları ve ölçümleriyle belgelendi

11 Gb yer tutan 18 bin 616 dijital fotoğraf çekildi.

10 bin 382 diya çekildi.

142 saatlik film biriktirildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/arkeolojik-yagma_9404.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!