Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Arsa Yatırımı Yapacaklar Dikkat!

İstanbul’un gelişim aksının değiştiği bu günlerde doğru yatırımın önemi artıyor. Arsa tercihinin önemine değinen Lisanslı Değerleme Uzmanı Cansel Turgut Yazıcı, yatırım yapılacak bölgeyi seçerken uzun vadeli düşünmek gerektiğini söyledi.

yapi.com.tr
Arsa Yatırımı Yapacaklar Dikkat!

İnşaat ve gayrimenkul sektöründe hareketli günlerin yaşandığı bu günlerde doğru arsa yatırımı da ön plana çıkıyor. Bir yandan İstanbul'da yapılması planlanan yeni şehir projesi ve 3. Havalimanı gibi projeler de, şehrin en uzak bölgelerindeki arsaların değerlenmesinin önünü açıyor.

Doğru arsa yatırımının uzun vadeli düşünülerek yapılması gerektiğini belirten EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık Genel Müdürü ve Lisanslı Değerleme Uzmanı Cansel Turgut Yazıcı, arsa yatırımlarının genelde 5-10 yıl vadeli düşünülerek yapılması gerektiğini söyledi. Milliyet Gazetesi’nden Yavuz Karaman’ın haberine göre arsa yatırımı yapmadan önce beklentilerin belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Yazıcı, beklentilerle eşleşecek olan arazinin satın alınmasının önemini belirtti.

Yer seçimi önemli

Arsa yatırım sürecinin en önemli ve en zor kısmının aslında doğru yer ve doğru arsa seçimi olduğunu ifade eden Yazıcı, değerli arazilerin pahalı ve sınırlı olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

“Önemli olan ve esas gelir sağlayan, arazi geliştirme yöntemleri kullanılarak plansız arazilerden planlanmış ve altyapısı sağlanmış arsalar elde etmektir. Sonra da bu arsalara doğru yatırımları yapmak, yapacak olana satmak ya da hasılat paylaşımı üzerinden anlaşma yapmak ciddi kâr getiren bir yaklaşımdır.  Bu da ‘gayrimenkul geliştirme' adını verdiğimiz bilimdir.”

 

Arsa almadan önce dikkat edilmesi gerekenler

Arsa almadan önce yeri mutlaka görülmeli hatta üzerine ayak basılmalı.

Arsanın imar durumu ve mülkün yeri gibi konular satıcının sözlü beyanı yerine bizzat araştırılmalı.

Mülkün tapusunda ‘arsa' mı yoksa başka bir ifade mi yazdığına dikkat edilmeli.

Gayrimenkuller, imar parseli haline gelirken Düzenleme Ortaklık Payı(DOP) denen imar terklerini yapmak durumundadırlar. Bu nedenle arazilerden göre yüzde 40'a kadar terk alınabilir. Arsanın tapusu, henüz terki yapılmamış bir mülke aitse alınan metrekarenin bir miktarı kaybedilebilir.

Arsanın belediyesinde imar araştırmaları yapılmalı.

Arsanın konumu,  eğimi, büyüklüğü, inşaat yapılabilme imkânları incelenmeli. Bazı eğimli araziler ilave inşaat hakları imkânı sağlayabilir, imar durumları iyi değerlendirilmeli.

Arsanın bağlı bulunduğu Tapu Müdürlüğü'ne giderek mülkiyet haklarını sınırlayacak (orman, su havzası, kamulaştırma vs.) bir kısıtlamanın olup olmadığı mutlaka kontrol edilmeli.

Gayrimenkul alırken, belediyesinde geçmiş yıllara ait emlak vergisi borcunun olup olmadığı araştırılmalı.

Ayrıca taşınmazın hisseli mi, müstakil tapu mu olduğuna dikkat edilmeli. Alınan hissenin, hissedar olunan arsa üzerinde tespitini yapmak mümkün değildir. Dolayısıyla hisseli arsalarda yatırım daha risklidir.

 Hisseli arsalarda diğer malikler ile her metrekarede ortak olunur. Bu nedenle,  diğer hissedarlarla parselin rıza-i taksiminde anlaşılmadıkça hissedarı çok olan parseller tercih edilmemeli.

Tapu işlemi sırasında alınan gayrimenkulün harçları ‘devir ve iktisap bedeli' üzerinden hesaplanarak beyan edilmeli ve ödenmeli.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/arsa-yatirimi-yapacaklar-dikkat-_106916.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!