Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'Asbest Ölümleri Artacak'

Asbest kullanımını savunanlar, günümüzde kullanılan beyaz asbestin büyük dozlarda tehlikeli olabileceğini, ancak dikkatli kullanıldığında güvenli olduğunu söylüyor. Ama bilimadamları, yine de kanser tehlikesi bulunduğunu kaydediyorlar. Beyaz toprak da denilen beyaz asbest, inşaatlarda; ateşe dayanıklı ucuz çatılar, su boruları ve diğer inşaat

NTV
'Asbest Ölümleri Artacak'

Bilimadamları, gelecek 20 yıl içinde özellikle kalkınmakta olan ülkelerdeki asbeste bağlı ölümlerde büyük artış olacağı uyarısında bulundu.

BBC ile Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu'nun ortaklaşa yürüttüğü araştırma, kansere yol açtığı yolundaki kaygılara rağmen asbest kullanımını teşvik etmek için milyonlarca dolar harcandığını ve üretilen asbestin iş güvenliği yasaları zayıf olan kalkınmakta olan ülkelere pazarlandığını ortaya çıkardı.

Asbest kullanımını savunanlar, günümüzde kullanılan beyaz asbestin büyük dozlarda tehlikeli olabileceğini, ancak dikkatli kullanıldığında güvenli olduğunu söylüyor. Ama bilimadamları, yine de kanser tehlikesi bulunduğunu kaydediyorlar.

Beyaz toprak da denilen beyaz asbest, inşaatlarda; ateşe dayanıklı ucuz çatılar, su boruları ve diğer inşaat malzemelerinin yapımında kullanılıyor.

Asbestin kullanımı Kanada'da dahil dünyanın 50 kadar ülkesinde yasaklanmış ya da sınırlandırılmış durumda.

Ancak, araştırma Kanadalı firmaların Çin, Hindistan ve Meksika gibi kalkınmakta olan ülkelere kahverengi ya da mavi türlerine göre daha güvenli olduğunu söyledikleri beyaz asbest ihraç etmeye devam ettiğini ortaya koyuyor.

Türkiye Devlet Planlama Teşkilatı'nın madencilikle ilgili verilerine göre, zengin asbest yataklarına sahip Türkiye ise asbest kullanımını yasaklama yerine kontrollü kullanımı tercih ediyor.

Bazı bilimadamları, 2030 yılına kadar özellikle kalkınmakta olan ülkelerde asbest kullanımıyla bağlantılı bir milyonun üzerinde ölüm vakasının yaşanabileceğini tahmin ediyor.

ETİKETLER: çevre
http://www.yapi.com.tr/haberler/asbest-olumleri-artacak_81308.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!