Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Asya Pasifik'te İstihdam Beklentileri Kriz Öncesine Dönüyor

Manpower tarafından bu ay içinde yayınlanan ve 2010 yılının ilk çeyreğinde istihdam trendlerini öngören global Manpower İstihdam Görünümü Araştırması sonuçlarına göre, Asya Pasifik bölgesinde iş arayanların çoğu yeni yılı, yeni iş fırsatlarıyla karşılayacak. İstihdam planlarının en yoğun olduğu ülke ise Hindistan.

yapi.com.tr
Asya Pasifik'te İstihdam Beklentileri Kriz Öncesine Dönüyor

Manpower tarafından bu ay içinde yayınlanan ve 2010 yılının ilk çeyreğinde istihdam trendlerini öngören global Manpower İstihdam Görünümü Araştırması sonuçlarına göre, Asya Pasifik bölgesinde iş arayanların çoğu yeni yılı, yeni iş fırsatlarıyla karşılayacak. İstihdam planlarının en yoğun olduğu ülke ise Hindistan. Bu arada Amerika kıtasında istihdam hızı beklentileri çok yüksek olmamakla birlikte, üç ay öncesine göre genel olarak iyileşme gösteriyor. ABD’de işverenler üç ay öncesine göre daha iyimser ancak halen istihdam hızının önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde, 1982’den beri gerçekleşen en zayıf ilk çeyrek hızı olacağını tahmin ediyorlar.

Manpower araştırması, katılan 35 ülke ve bölgeden 25’inde işverenlerin ilk çeyrekte bazı olumlu istihdam faaliyetleri beklentisinde olduğunu gösterirken, 2010’un ilk çeyreğinde olumsuz istihdam faaliyeti beklentisinde olanların oranı üç ay öncesine göre yüzde15’ten yüzde 9’a düştü. Ancak Belçika, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Hollanda, Polonya ve Romanya'daki işverenler tarihlerinin en düşük istihdam planlarını rapor ettiler. 19 ülke ve bölgedeki işverenler ise bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla daha fazla istihdam sağlanacağını belirttiler. İlk çeyreğe ilişkin istihdam planları en yüklü olan ülkeler Hindistan, Brezilya, Singapur, Tayvan, Kosta Rika, Avustralya, Peru ve Hong Kong, zayıf olanlar ise İrlanda, Romanya ve İspanya.

Jeffrey A. JoerresManpower Inc.’in CEO’su Jeffrey A. Joerres, 2010 yılının ilk çeyreğine ait istihdam görünümü hakkında “Asya Pasifik sonuçlarından elde edilen veriler, 2009’un son çeyreğinde görmeye başladığımız canlanma eğilimini doğruluyor. Sonuçlar, işverenlerde istihdam hızının kriz öncesi dönemdeki seviyesine yükselmesi beklentisi olduğunu ve bu nedenle işgücü pazarlarının çoğunun kritik noktayı atlattığını düşündürüyor. Global pazarlardaki zorluk devam etse de, Amerika ve Avrupa’dan sınırlı ancak sürekli olumlu işaretler geliyor. Önceki toparlanma dönemlerinde gördüğümüz güçlü istihdam eğilimlerini henüz gözlemlemiyoruz ancak açık iyileşme işaretleri var’’ yorumunu yaptı.

Avrupa’da kademeli iyileşme beklentisi var

Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesinden (EMEA) araştırmaya katılan 18 ülkeden 9'u önümüzdeki çeyrek için olumlu istihdam faaliyeti rapor etti. Bu nedenle bölgedeki istihdam beklentileri karışık. Üç ay öncesiyle karşılaştırıldığında görünüm dokuz EMEA ülkesinde ve bir önceki yılın aynı dönemiyle kıyaslama yapılabilen sekiz ülkede iyileşme gösteriyor. Bölgedeki istihdam faaliyetinin Norveç, İsveç ve Almanya’da en yüksek düzeylere ulaşması bekleniyor. Son çeyrekte, sadece üç Avrupa ülkesindeki işverenler olumlu istihdam faaliyeti bildirdi ve bugün henüz bir kırılma noktasına ulaşılmamış olsa da sekiz ülkede daha olumlu eğilimler görülüyor.  Tüketici talepleri daha istikrarlı duruma gelene dek Avrupa’da yalnızca kademeli iyileşmeler bekleniyor. Almanya’da Finans ve kurumsal hizmetler sektöründeki işverenlerin yüzde16’sı yılın ilk üç ayında eleman alımı yapacağını belirtiyor.

Asya Pasifik bölgesinde en yüklü istihdam planları Hindistan, Singapur, Tayvan ve Avustralya’da, tek ve en zayıf görünüm ise yine Japonya’da ortaya çıkıyor. İstihdam beklentileri geçtiğimiz yılın dördüncü çeyreğiyle karşılaştırıldığında sekiz bölge ve ülkenin tamamında iyileşme gösteriyor, en belirgin artışlar Avustralya, Hindistan ve Yeni Zelanda’da görülüyor. Ayrıca yıldan yıla karşılaştırmalar Japonya dışında tüm ülkelerde ve bölgelerde yapılan istihdam planlarının oldukça yüklü olduğunu ortaya koyuyor. Üretim beklentileri bölge çapında iyimserlik yaratıyor. Üretim sektörü hem üç ay öncesine göre hem de geçen yıl aynı dönemle karşılaştırıldığında tüm ülkelerde ve bölgelerde gelişiyor. Bu arada hizmet sektöründeki Hintli işverenler, istihdam hızını arttırıyorlar ve yüzde10 oranında daha fazla işveren gelecek üç ay içinde personel almayı düşünüyor. Bunun aksine, Japonya’daki işverenler eleman alımına mesafeli yaklaşıyor. Özellikle Ulaşım ve Kamu sektöründe işverenlerin yüzde 24’ü personel azaltacaklarını söylüyor.

Amerika bölgesinde araştırmaya katılan dokuz ülkede istihdam beklentileri üç ay öncesine göre iyileşme gösteriyor. Kolombiya dışındaki tüm ülkelerde bir şekilde iyileşme var. Ancak yıldan yıla karşılaştırmalar karışık ve en belirgin iyileşme Meksikalı işverenler tarafından rapor edildi. Bölgesel istihdam planlarının en yüklü olduğu yerler Brezilya, Kosta Rika ve Peru. Amerika çapında iş gücü pazarlarında istikrar işaretleri görülmeye devam ediyor. Örneğin, ABD tahminleri düşük olsa da, çalışan sayısında kesinti yapmayı düşünmeyen işverenlerin yüzdesi araştırmanın başlangıcından beri en yüksek değerinde seyrediyor. Meksika’da, görünüm geçen yıla göre her sektörde ve bölgede gelişti ve yüzde 8 oranında daha fazla Brezilyalı işveren bilânçosunda geçen üç aya göre artış bekliyor.



Manpower İstihdam Görünümü Araştırması

Manpower İstihdam Görünümü Araştırması, bir sonraki çeyrekte işverenlerin çalışan sayılarını arttırma veya azaltma eğilimlerini ölçmek üzere yılda dört kez gerçekleştiriliyor. Araştırma, 45 yıldan daha uzun bir süredir yapılmakta ve dünyada istihdam faaliyeti açısından en güvenilen araştırmalardan biri olarak kabul ediliyor. Manpower İstihdam Görünümü Araştırması, dünya çapında, kamu ve özel sektörde faaliyet gösteren yaklaşık 71 bin işverenle gerçekleştirilen görüşmeler temelinde yürütülüyor ve saygın bir ekonomik gösterge olarak kabul ediliyor. 

Manpower İstihdam Görünümü Araştırması, şu anda 35 ülke ve bölge için mevcut: Arjantin, Avustralya, Avusturya, Belçika, Brezilya, Kanada, Çin, Kolombiya, Kosta Rika, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Almanya, Yunanistan, Guatemala, Hong Kong, Macaristan, Hindistan, İrlanda, İtalya, Japonya, Meksika, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, Peru, Polonya, Romanya, Singapur, İspanya, Güney Afrika, İsveç, İsviçre, Tayvan, Birleşik Krallık ve Birleşik Devletler.

Program, Birleşik Devletler ve Kanada’da 1962 yılında başladı ve 1966’da Birleşik Krallık eklendi. Meksika ve İrlanda, araştırmaya 2002 yılında katıldılar ve 2003 yılında programa 13 ülke daha eklendi. Yeni Zelanda ise programa 2004 yılında eklendi; Çin, Hindistan, İsviçre ve Tayvan 2005 da yılında. Arjantin, Peru, Kosta Rika ve Güney Afrika’nın katılım tarihi 2006. Kolombiya, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Guatemala, Polonya ve Romanya 2008; Macaristan ve Brezilya 2009 yılında katıldılar.

http://www.yapi.com.tr/haberler/asya-pasifikte-istihdam-beklentileri-kriz-oncesine-donuyor_75223.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!