Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'Ata'nın Çiftliğinde Talana İzin Yok

Bursa İkinci İdare Mahkemesi, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne (TİGEM) bağlı Yalova Atatürk Tarım İşletmesi'nin tasfiye edilip Hazine adına tescili yapılarak Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne devrini öngören Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararının yürütmesini durdurmaya karar verdi.

Radikal Gazetesi
'Ata'nın Çiftliğinde Talana İzin Yok

b>Bursa İkinci İdare Mahkemesi, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne (TİGEM) bağlı Yalova Atatürk Tarım İşletmesi'nin tasfiye edilip Hazine adına tescili yapılarak Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne devrini öngören Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararının yürütmesini durdurmaya karar verdi.

YPK kararının iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle Tarım-İş Sendikası'nca açılan davada yürütmeyi durdurmaya hükmeden idare mahkemesinin 25 Mayıs tarihinde verdiği karar şöyle:

'YPK'nın yetkisi sınırsız değil'
"YPK'ya kamu iktisadi teşebbüsleriyle ilgili her kararı almak, dolayısıyla TİGEM'e ait işletmelerle ilgili de aynı kapsamda karar almak yetkisi verilmişse de, bu yetkinin kullanımı sınırsız olmayıp hukuka, kamu yararı ve mevzuata uygun olması gerektiği açıktır. Hukuk literatüründe üstün kamu yararı, kamu sağlığı ve milli güvenlik gibi toplumsal menfaatlerle çevre ve doğal kaynakların sağladığı yaşamsal faydaların bir bütünü olup, her türlü ekonomik gaye ve kazançtan öncelikli olan en üst toplumsal yararı ifade etmektedir.

Çiftliğin kuruluş amacına vurgu
Çiftliğin tarihçesine bakıldığında, Atatürk tarafından 1928'de Yalova'ya gelişinde, özellikle hayvancılık ve meyvecilik yönünden bir potansiyel yaratacağı düşüncesiyle araziler satın alınarak, 1929'da kurulduğu görülmektedir. 2 Haziran 1937'de diğer çiftliklerle birlikte Hazine'ye hediye edilen ve kuruluş amaçları doğrultusunda çeşitli statü değişikliklerine uğrayarak günümüze kadar gelen işletme, kurucusu olan Atatürk'ün de adını taşımaktadır. Her şeyden önce Atatürk'ün kurarak Hazine'ye 'hediye' ettiği dava konusu taşınmazın anılan kimliğinin yaşatılması tarihsel sorumluluktur. Bu nedenle uyuşmazlığı, herhangi bir iktisadi devlet teşekkülünün kârlılığı düştüğü için tasfiye edilmesi olarak ele almak, yüzeysel bir yaklaşım olacaktır."

Atatürk'ün emaneti
Atatürk, 1925'ten başlayarak aldığı topraklarla, Ankara'da Orman, Yağmurbaba, Balgat, Macun, Güvercinlik, Tahar, Etimesgut, Çakırlar çiftliklerinden oluşan Orman Çiftliği'yle, yurdun değişik bölgelerinde kurduğu altı çiftliği amaçları doğrultusunda yönetilmesi için Hazine'ye bağışladı. Atatürk çiftliklerinin yönetilmesi için 1938'de Devlet Ziraat İşletmeleri Kurumu (DZİK) kuruldu ve bütün taşınmazlar bu kuruma devredildi. 1949 yılında ise DZİK, Zirai Kombinalar İdaresi ile birleştirilerek Devlet Üretme Çiftliği olarak yeniden yapılandırıldı ve Orman Çiftliği dışındaki çiftlikler kapatıldı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/atanin-ciftliginde-talana-izin-yok_46878.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!