Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Atık Suyla Isıtılan ve Sulanan Kampüs

Bilkent Üniversitesi, doğalgaz çevrim santrali atıklarından elde edilen kızgın su ile ısıtılıyor, arıtılan atıkla sulanıyor. Üniversite, atık sistemiyle yılda 2 milyon YTL tasarruf sağladı. Diğer taraftan 14 bin insana ev sahipliği yapan ve yıllık 750 bin metreküp su tüketen üniversite, arıtılan atıkla ve Bilkent Göleti’nden sulanıyor.

Radikal Gazetesi
Atık Suyla Isıtılan ve Sulanan Kampüs

SPAN lang=EN> Bilkent Üniversitesi kampüsü, Doğalgaz Çevrim Santrali atıklarından elde edilen kızgın su ile ısıtılıyor, arıtılan atıkla sulanıyor.

Bilkent Üniversitesi, enerji ihtiyacını, bünyesindeki 36 megawatt kapasiteli santralden karşılıyor. Santralin atık buharı işlenerek hem kampüsteki binaların ısıtılması sağlanıyor hem de sıcak su ihtiyacı karşılanıyor. Böylece hava kirliliğinin önüne geçiliyor ve fosil yakıtlara göre yüzde 60’lık tasarruf elde ediliyor.

Diğer taraftan 14 bin insana ev sahipliği yapan ve yıllık 750 bin metreküp su tüketen üniversite, arıtılan atıkla ve Bilkent Göleti’nden sulanıyor.

Bilkentte bulunan 282 hektarlık orman alanı ise 1995 yılından bu yana damla sulama yöntemiyle sulanıyor. Atık su burada da kullanılıyor.

Maliyet düştü, hava kalitesi arttı

Bilkent Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kürşat Aydoğan, yaptığı açıklamada, "yeşil kuşak" olarak anılan kampüste, ısınma nedeniyle daha önceki dönemlerde hava kirliliği yaşandığını anlattı.

Bilkent kuruluşlarından Bilenerji’ye bağlı bir elektrik santralı kurduklarını belirten Aydoğan, 36 megawatt kapasiteli doğalgaz santralinin, kampüsteki enerji ihtiyacını karşıladığını ifade etti. Aydoğan, şöyle devam etti:

"Üretimin aşağı yukarı yüzde 40’ını biz kullanıyoruz. Daha güzel tarafı, biz buranın yan ürünlerini ısınmada kullanıyoruz. Şu anda Bilkent Üniversitesinin 500 bin metrekare kapalı alanı var. Bunun 3’te 2’si bu ısı santralinin ürettiği kızgın su ile ısınıyor."

Santralin maddi yönden çok tasarruf sağladığını vurgulayan Aydoğan, "Sistemin devreye girmesiyle bu sene kış aylarında hava kalitesi çok arttı. Burada kurum, is kokusu hiç kalmadı. Bunu hem görüyoruz, hem de hissediyoruz" dedi.

Petrol fiyatlarının çok yükseldiğini anımsatan Aydoğan, sistemi kurduktan sonra yılda 2 milyon YTL kadar tasarruf yaptıklarını bildirdi. Aydoğan, "Belki daha fazla olacaktı. Hava kalitesi çok daha önemli, onu para ile ölçemiyorum" diye konuştu.

Kızgın suyla ısınma

Kalorifer kazanlarının bulunduğu binaların dış cephesinin kirlendiğini ve binaları bir kaç yılda bir boyatmak zorunda kaldıklarını kaydeden Aydoğan, yeni sisteme geçtikten sonra bu tür maliyetlerin de önüne geçtiklerini anlattı.

Bilkent Üniversitesinin santralinin bulunmasının kendilerine avantaj sağladığını dile getiren Aydoğan, santralden elde edilen kızgın suyla sıcak su ihtiyacını da karşıladıklarını belirtti. Aydoğan, kızgın su ile ısınmanın karlı bir yatırım olduğunu, geçen yıl 3-4 milyon YTL’ye mal olan sistemin en geç 3 yıl içinde maliyetini karşılayacağını belirtti.

Sistemin çevreye sağladığı katkıların büyük önem taşıdığını vurgulayan Aydoğan, şöyle konuştu:

"Çevreci olmak, akıllı olmaktır. İlk maliyeti olsa bile, ondan sonra mutlaka size para olarak geri dönüyor. Ayrıca kendinizi daha iyi hissediyorsunuz. Çevreden yana olmak hepimizin görevi. Bu bilinci herkese yaymak gerek. Öğrencilerimize, çalışanlarımıza yaymak lazım."

ASKİ’den hemen hemen hiç su kullanılmadı

Kürşat Aydoğan, Bilkent kampüsündeki yeşil alanların su ihtiyacına da işaret ederek, geçen yıl başlattıkları su tasarrufu çalışmalarına bu yıl hız vereceklerini belirtti.

Kampüsteki bitkilerin ve ağaçların sulanması için tesislerin atık sularını arıtarak kullandıklarını kaydeden Aydoğan, "Sulama için geçen sene ASKİ’den hemen hemen hiç su kullanmadık" dedi.


ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/atik-suyla-isitilan-ve-sulanan-kampus_61921.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!