Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

‘Avrupa Ödülü’ Tartışma Yarattı

Ankara’ya, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) tarafından “Avrupa Ödülü” verildi. Anakent Belediyesi, ödülün kendi hizmetlerinin bir sonucu olduğunu savunurken, Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, “Bu ödüller, kent yönetimi ve kentsel yaşam kalitesinin bir göstergesi değildir” açıklamasını yaptı.

Cumhuriyet ANKARA
‘Avrupa Ödülü’ Tartışma Yarattı

nkara’ya, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) tarafından “Avrupa Ödülü” verildi. Anakent Belediyesi, ödülün kendi hizmetlerinin bir sonucu olduğunu savunurken, Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, “Bu ödüller, kent yönetimi ve kentsel yaşam kalitesinin bir göstergesi değildir” açıklamasını yaptı.

Melih Gökçek’in 15 yıldır belediye başkanı olduğu Ankara’da pek çok kentsel sorun çözüm bekliyor. Ankara’da her geçen gün artan trafik yoğunluğuna karşın, yeni metro hatları bir türlü tamamlanamıyor. Kent içi ulaşımı sağlayan otobüsler var olan yolcu yoğunluğunu kaldıramıyor. Başkentin kentsel sorunları ödül konusunda tartışma yaratıyor. Kentin çözüm bekleyen temel sorunları şöyle sıralanıyor:

Trafik her geçen gün artıyor

Başkentin en temel sorunlarının başında ulaşım ve buna bağlı olarak trafik geliyor. Ulaşımda kara yoluna öncelik veren Gökçek yönetimindeki Anakent Belediyesi’nin 2001, 2004 ve 2005 yıllarında yapımına başladığı yeni metro hatlarını tamamlayamıyor. Kara yoluna ağırlık verilmesi nedeniyle sabah ve akşam saatlerinde trafik sıkışıyor, yoğunluk artıyor. Köprülü kavşaklarla hızlanan trafik, kent merkezinde yoğunlaşıyor.

Metro inşaatları ilerlemiyor

Kentteki raylı sistem çalışmaları finansman olmadığı gerekçesiyle ilerlemiyor. 2001 yılında yapımına başlanan Batıkent-Törekent-Sincan hattının inşaatında kullanılan demirler çürürken, hattın 2 yıl önce 2007 yılında hizmete girmesi gerekiyordu. AŞTİ-Çayyolu hattının yapımına ise 2002 yılında başlanmasına ve hattın açılış tarihinin 18 Mayıs 2006 olarak belirlenmesine karşın, bu hat da hâlâ kullanıma sunulamadı. Tandoğan-Keçiören hattı da 2003 yılında yapılmaya başlandı, ancak aradan 6 yıl geçmesine karşın hat şantiye görünümünden kurtulamadı. Hattın 2007 yılında hizmete girmesi gerekiyordu. 2005 yılında inşaatına başlanan Kızılay Çayyolu hattının da geçen yıl açılması gerekiyordu.

Kullanılmayan üstgeçitler!

Özellikle Kızılay ve civarında sayıları 20’ye yaklaşan üstgeçitlerin standartlardan yoksun olması kentin merkezinde art arda demir yığınlarının bulunduğu bir manzara ortaya çıkarıyor. Her gün binlerce yurttaşın gelip geçtiği Kızılay ve yakın çevresine yapılan üstgeçitlerin kullanışsızlığı yayaları araç trafiğinin hızla aktığı yolları kullanmaya mecbur bırakıyor. Ayrıca üstgeçitlerin birçoğu kaldırımları da işgal ediyor.

Otobüse binmek işkence

Başkentteki ulaşım sorununun bir diğer boyutu da kent içindeki otobüslerin yolcu yoğunluğunu kaldıramaması. Hafta içi her gün sabah ve akşam saatlerinde kuyruklar duraklara sığmayarak yollara taşıyor. Özellikle Çankaya, Ege Mahallesi, Eryaman, Elvankent ve Dikmen duraklarında otobüs bekleyen yurttaşlar uzun sıralar oluştuyor. Atatürk Bulvarı, Meşrutiyet Caddesi, Ziya Gökalp Caddesi ve Güvenpark duraklarında sabah ve akşam saatlerinde büyük bir yoğunluk ve karmaşa yaşanıyor. Başkentliler yolculuk sırasında kapasitelerinin üzerinde yolcu taşımak zorunda kalan otobüslerde üst üste ve balık istifi yolculuk yapıyor. İşlek hatlardaki bazı otobüslerin eski olması da dikkat çekiyor.

Kentsel dönüşüm sıkıntısı

Ankara’da yürütülen kentsel dönüşüm projeleri de eleştiriliyor. Meslek örgütleri uygulamalara tepki gösteriyor. Dikmen, Mamak ve Altındağ’da yurttaşlar projelerin yarattığı sorunlarla uğraşıyor.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/avrupa-odulu-tartisma-yaratti_73374.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!