Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ayasofya’daki Hasar Röntgenlendi: Yüzde 2 Eğim Var

Ayasofya Camii'nde depremlerin meydana getirdiği hasarları üç boyutlu lazer tarama cihazıyla tespit eden İtalyan akademisyenler, tarihi yapıda yüzde 2

zaman
Ayasofya’daki Hasar Röntgenlendi: Yüzde 2 Eğim Var

yasofya Camii'nde depremlerin meydana getirdiği hasarları üç boyutlu lazer tarama cihazıyla tespit eden İtalyan akademisyenler, tarihi yapıda yüzde 2'lik bir eğim olduğunu ortaya çıkardı.

Geçtiğimiz yaz, İstanbul'a gelen La Sapienza Üniversitesi Mimarlık Bölümü uzmanları Carlo Bianchini ve Priscilla Paolini, Ayasofya’nın röntgen görüntüsünü elde etti. Çalışmada yapının doğu yönündeki kemer ve kubbesinin depremler nedeniyle iki derecelik bir eğim yaptığı ortaya çıktı. Bin 500 yıllık yapıyı inceleyen akademisyenler, Ayasofya’ya bir kez daha hayranlık duydu. Kasım ayı sonunda Akdeniz Üniversiteler Birliği Yürütme Kurulu üyesi 11 rektör ile birlikte İstanbul'a gelecek uzmanlar, Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü'nün yapacağı toplantılara katılacak. İtalyan uzmanlar, önümüzdeki mart ayında ise projenin ikinci aşaması olan binanın rölevesini tamamlayacak. Projenin koordinatörü olan Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Günhan Danışman, eğimin tehlike oluşturması için yüzde 5 oranına ulaşması gerektiğine işaret ederek, şu anda bir tehlikenin söz konusu olmadığını bildirdi.

Akdeniz Üniversiteler Birliği, dünyanın en önemli eserlerinden birinin onarımında herkesin payı olması için 1 Euro gibi sembolik bağışların da yapılacağı bir yardım kampanyası başlatmaya da hazırlanıyor. Bu arada 18 yıl önce Ayasofya'daki restorasyon çalışmasına katılan ve daha sonra hayran kaldığı tarihi yapıyla ilgili gittiği ülkelerden belge toplayan Japon Mimar Tatsuya Yamamoto ise, roman yazmaya karar verdi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ayasofyadaki-hasar-rontgenlendi-yuzde-2-egim-var_18211.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!