Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ayazma Gerçek Sahiplerinin Oluyor

Tuzlalılar için önemi büyük olan Ayazma bölgesinde nihayet halkın istediği oldu. Tuzla kaymakamlığı ve belediye, bölgenin Tuzla’da üç kuşaktır yaşayan Rumeli mübadillerine verileceğini açıkladı. Ayazma’nın yıkılmaması için mücadele eden Tuzlalılar tarafından sevinçle karşılanan girişim için harekete geçen Rumelili mübadiller, dernek kurdu.

Bir Gün Gazetesi
Ayazma Gerçek Sahiplerinin Oluyor

Tuzla’da bulunan ve Tuzlalılar için önemi büyük olan Ayazma bölgesinde nihayet halkın istediği oldu. Tuzla kaymakamlığı ve belediye, bölgenin Tuzla’da üç kuşaktır yaşayan Rumeli mübadillerine verileceğini açıkladı. Ayazma’nın yıkılmaması için mücadele eden Tuzlalılar tarafından sevinçle karşılanan girişim için harekete geçen Rumelili mübadiller, dernek kurdu.

Çok badire atlattı

Tuzla’nın tarihi sembollerinden biri olan Ayazma’nın tarihi Bizans dönemine kadar uzanıyor. Tuzlalılar’ın üç kuşağına tanıklık eden Ayazma bu güne kadar çok badireler atlattı. İlk kez 2006'da dönemin  AKP'li Belediye Başkanı Mehmet Demirci, Anıtlar Kurulu’nun izni olmaksızın inşaat çalışmalarını başlattı. Bir gün aniden iş makineleri yüzyıllık tescilli ağaçların arasında girdi, ağaçlar kesildi, temel açılmaya başlandı. Duyuldu ki, Ayazma’ya nikah salonu yapılacakmış.

Konunun üzerine giden Tuzlalılar ve Çağdaş Tuzla Gazetesi İstanbul 5 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’na başvurarak inşaatı durdurmayı başardı.

Belediye inat etti, Tuzlalılar direndi

Bu karardan sonra adeta kaderine terk edilen Ayazma, 2008'de yeni bir tehlikeyle karşı karşıya kaldı. Mehmet Demirci, bir kez daha iş makinelerini Ayazma’ya soktu. Belediye buraya nikah '110 kişilik' salonu yapmakta kararlıydı. Tuzlalıların tepkisi bu kez daha büyük oldu. ‘Tarihime dokunma’ adıyla hemen bir imza kampanyası başlatıldı. Üç gün içinde toplanan 7 bin imza Anıtlar Kuruluna, Kültür Bakanlığı’na ve Tuzla Kaymakamlığı’na iletildi.Kültür Bakanlığı harekete geçti. Anıtlar Kurulu inşaatı tekrar durdurmak zorunda kaldı. Bakanlık, şikayetleri yerinde bularak Anıtlar Kurulu üyelerinin yargılanmasına izin verdi. Ayazma bir kez daha yok olmaktan kurtuldu.

Ayazma nihayet sahiplerine

Tuzla Kaymakamı Mümin Heybet ve yeni Belediye Başkanı Şadi Yazıcı düzenlenen bir yemekte Tuzla’da üç kuşaktır yaşayan Rumeli göçmenlerine seslenerek, “Bizler buralarda düzenleme yapmak istiyoruz. Ancak proje önerilerimizi tartışacak ya da öneri alacak muhataplar bulamıyoruz. Sizler Tuzla’nın mayasısınız. Eğer böyle bir dernekleşme olursa bizler de elimizden gelen yardımı yaparız. Buradaki Rumeli göçmenlerinin tarihine tanıklık etmiş Ayazma’yı kendilerinin kullanımına veririz” demişti. Bu yaklaşım Tuzla halkından da  büyük bir destek gördü. Dernek kurarak çalışmalara başlayan Rumelililer tarihlerinin de gizli olduğu Ayazmayı tekrar eski günlerdeki gibi, sosyal ve kültürel etkinliklerde kullanmak üzere Tuzla halkının kullanımına sunmaya hazırlanıyor.

CHP’de pusula şaştı!

Tuzla’da Cemil Ekşi’nin yolsuzluk dosyalarına  kalkan olan CHP ise, Ayazma’yı Tuzlalılar’a çok gördü.Tuzlalılar, “CHP, Ayazma’ya beton dökmek isteyen eski Belediye Başkanı Mehmet Demirci’yi desteklerken, Tuzlalılar’ın Ayazma için nasıl mücadele ettiğini Hasan Uzunyayla unutmuş görünüyor. O gün imza vermekten bile kaçınan CHP'liler, şimdi yeni Belediye Başkanı Şadi Yazıcı burayı halka teslim etmek istiyor, CHP karşı çıkıyor!” dedi.
Meclisteki konuşmasının vatandaşlar tarafından duyulmasından ötürü ortaya çıkan yoğun tepkiler üzerine Uzunyayla, sonraki toplantıda geri adım attı ve “Böyle bir karar meclise gelirse ilk önce biz destekleriz” demek zorunda kaldı.

Sorun Ayazma!

Tuzla Belediye Meclisi 6 Ocak 2010 tarihli toplantısında CHP Grup Başkanvekili Hasan Uzunyayla’nın “ilginç” bir soru önergesine tanık oldu. Uzunyayla, Başkanlık Makamına havalesini istediği önergesinde ‘Son günlerde Rumeleliler Derneği kurulmasıyla ilgili söylentiler duyuyoruz. Sorun bu değil. Sorun, belediyenin bu derneğe verdiği sözlerle ilgili” diyerek Tuzlalılar’ı şoke etti. Uzunyayla konuşmasında bununla da yetinmeyerek, “Tuzla’da yüze yakın sivil toplum örgütü var. Sadece bir derneğe yer verilirse karar siyasi olur doğru olmaz. Diğerlerine hayır denemez” diyerek Tuzla’daki diğer derneklerle Rumeliler Derneğini karşı karşıya getirmeye çalıştı.

Ayazma 1993’te SİT alanı ilan edildi

Ayazma’nın tarihi Bizans dönemine kadar uzanıyor. Daha önce içinde tarihi bir kilisenin bu kilisenin çatısında da papazın kızına ait bir mezar bulunuyordu. Osmanlı döneminde  değişik amaçlarla kullanılan bölge, Cumhuriyet döneminde de farklı amaçlarla kullanılmış. Ayazma, 1960 ve 1970’lerde panayır ve eğlence yeriydi. 1993'te SİT alanı ilan edildi. Daha birkaç yıl öncesine kadar Tuzlalılar Ayazma’da tescilli yüzlerce yıllık  ağaçların altında dinlenir, sohbet edip, çaylarını içerlerdi. Yakın tarihe kadar düğünlerini ve eğlencelerini bu açık alanda yapar ve çocukları da asırlık çınar ağaçlarının altında oynardı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ayazma-gercek-sahiplerinin-oluyor_75976.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!