Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Aykut Barka'yı Yitirdik

İTÜ Maden Fakültesi Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Barka 1 Şubat günü yaşama veda etti. 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin

Yapı Dergisi/244
Aykut Barka'yı Yitirdik

TÜ Maden Fakültesi Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Barka 1 Şubat günü yaşama veda etti. 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin ardından Kuzey Anadolu Fayı üzerindeki öngörülerinin doğrulanması, deprem sonrası yaşanan süreçte güven verici bilim adamı kimliğiyle kamuoyunun da yakından tanıdığı Aykut Barka, İstanbul Üniversitesi Jeoloji Bölümü'nden mezun olduktan sonra doktorasını İngiltere'de Bristol Üniversitesi'nde yaptı. Bir süre Maden Tetkik Arama Enstitüsü'nde çalışan Barka, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ne (MIT) gitti. MIT'de Kuzey Anadolu Fayı üzerindeki Erzincan havzasını inceledi, Kadinsky-Kade ile birlikte Kuzey Anadolu Fayı'na ilişkin bir sentez denemesi yayımladı. 1990'da Türkiye'ye döndü ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Jeofizik Anabilim Dalı'nda çalışmaya başladı. 1992'de İTÜ Maden Fakültesi Genel Jeoloji Anabilim Dalı'na katıldı. 1939 yılından bu yana olan depremlerin jeolojisini yerinde inceleyerek "Atım Bilançosu" makalesini yayımladı.
Bu makale Kuzey Anadolu Fayı üzerine yazılmış en önemli makalelerden biri olarak kabul edildi. Amerikan Jeoloji Servisi'nin ünlü Menlo Park bürosunda konuk olduğu dönemden tanıdığı Ross Stein'la birlikte hazırladığı Kuzey Anadolu Fayı boyunca gerilme birikmesini gösteren makaleyi 1997'de yayımladı. Bu makale İzmit çevresindeki gerilme birikimine dikkat çekiyordu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/aykut-barkayi-yitirdik_553.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!