Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

AYM'den Kamulaştırmalarda ‘Düşük Değer’e İptal Kararı

Anayasa Mahkemesi, kamulaştırmalarda, değer tespitinin daha düşük kalmasına neden olan yasa hükmünü iptal etti. Karar bedel tespit davalarında emsal olacak.

yapi.com.tr
AYM'den Kamulaştırmalarda ‘Düşük Değer’e İptal Kararı

Hükümetin, kamulaştırmalarda bedeli daha düşük tutmak amacıyla torba yasa ile Kamulaştırma Yasası’nda yaptığı değişiklik yargıdan döndü. Anayasa Mahkemesi, arazinin bedelinin tespitinde “objektif ölçüleri” yüzde 50 ile sınırlandıran yasa değişikliğini iptal etti. Mahkeme, objektif değer artışı uygulamasıyla taşınmazın değerinde yüzde 300’lere varan artışlar yaşandığına işaret ederek, yüzde 50 sınırının gerçek bedelin tespitini engelleyeceğine, kişilere daha az ödeme yapılmasına neden olacağına vurgu yaptı.

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre bilirkişi kurulu, kamulaştırılacak taşınmaz mal veya kaynağın bulunduğu yere mahkeme heyeti ile birlikte giderek, hazır bulunan ilgilileri de dinledikten sonra taşınmaz mal veya kaynağın çeşitli özelliklerine bakıyordu. Bunlar arasında taşınmazın cinsi, yüzölçümü, kıymetini etkileyebilecek bütün nitelik ve unsurlar, vergi beyanı da bulunuyor. Yasaya göre, bilirkişi ayrıca değeri tespit ederken “diğer objektif ölçüleri” de dikkate alıyor. Hükümetin geçen yıl nisan ayında yaptığı değişiklik ile “diğer objektif ölçülerin” değere etkisi, arazi bedelinin yarısı ile sınırlandırıldı. Yani kurul kamulaştırılacak alanın değerini tespit ederken “diğer objektif ölçüleri” arazi bedelinin yarısını geçmemek üzere değerlendirmesinde dikkate alabiliyordu.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir...

http://www.yapi.com.tr/haberler/aymden-kamulastirmalarda-dusuk-degere-iptal-karari_172730.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!