Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Badana İçin Hala Geç Kalmadınız

Badana yaptırmaya karar verdiniz. Peki hangi renge boyatacaksınız ya da boyayacaksınız? Renk seçimi ve boyama konusunda Marshall Boya önerilerde bu

NTV-MSNBC
Badana İçin Hala Geç Kalmadınız

b>Badana yaptırmaya karar verdiniz. Peki hangi renge boyatacaksınız ya da boyayacaksınız? Renk seçimi ve boyama konusunda Marshall Boya önerilerde bulunuyor...
Marshall Boya, web sitesinde renk düzeni oluşturmak ve renk seçimi - kullanımı hakkında önemli ipuçları veriyor.

RENK DÜZENİ OLUŞTURMAK
Bir renk düzeni geliştirmenin, kimi pratik kimi esinlenmenizi gerektiren o kadar çok yolu vardır ki çoğu zaman nereden başlayacağınızı bilemezsiniz. Baştan bazı renkleri eleyip seçim yapmayı kolaylaşırabilirsiniz. Eğer yer döşemesi ya da pencere ve kapı çerçeveleri gibi dekorların rengini değiştirmek istemiyorsanız, seçiminizi bu öğelerin belirleyeceği doğrultuda yapmanız doğru olur. Odanızın yeni renginin bu öğelerin renkleriyle uyum sağlamasını ya da kontrast yaratmasını istiyorsanız, renk seçimi konusunda daha da az seçeneğiniz kalır. Odanın baktığı yön ve aldığı ışık miktarı da sizi sınırlar.
İlginç düşüncelerin baskın olduğu bir ortam yaratırken başlangıç noktası için, bir kitaptan, belki bir tablodan, ağaçlardan, çiçeklerden (ne de olsa doğa en güzel, en uyumlu bileşimleri yaratır) belki de renklerin ve dokuların sunulduğu bir defileden esinlenebilirsiniz. Bu tür öğelerin renklerinden, biçimlerinden ilham alın ve renklerinizi buna uydurmaya çalışın. Dengeli bir renk düzenini buluncaya kadar da dilediğiniz renklerin farklı tonlarının farklı kombinasyonlarını deneyin.
RENK SEÇİMİ VE KULLANIMI
Öncelikle bir renk paleti oluşturmanız gerekiyor. Beyaza boyanmış bir tahtanın üzerine duvar için düşündüğünüz renk örneklerini ve dekorda kullanmak istediğiniz renk örneklerini yapıştırın. Bunu yaparken, duvar için düşündüğünüz renk örnekleri için daha büyük bir alan, dekor örnekleri için daha küçük bir alan kullanın ki kafanızda belli bir ölçek oluşabilsin ve renklerin oranlarını kavrayabilin.
Hazırladığınız renk örneklerine kullanacağınız odada bir bakın, çünkü odanızın kendine özgü bir ışığı vardır. Renk seçimini asla bir mağazada ya da dükkanda yapmayın çünkü odanızda daha farklı görünür.
Boyayacağınız odayı daha çok akşam vakti kullanacaksınız, seçtiğiniz renge mutlaka aydınlatma altında bakın. Aydınlatma boyanın rengini inanılmaz ölçülerde değiştireceğinden, çoğunlukla yumuşatacağından, gerçek rengi seçmeden önce görmenizde yarar var.
Duvar için seçtiğiniz renge, boyayı kullanmaya başlamadan tam karşınıza alıp bir bakın. Boyayı elinizde tutup aşağı doğru bakacak olursanız renk gözünüze tamamen farklı görünür. Elinizde tutup aşağı bakarak, ancak zemin için renk seçimi yapabilirsiniz.
Seçtiğiniz rengi test etmek için yaklaşık bir metrekarelik bir alan kullanmanızda yarar var. Bu amaç için satılan küçük boyalardan da kullanabilirsiniz.
Evinizdeki radyatör ve boruları, duvarla aynı renge boyayarak göze çarpmamalarını sağlayın.
Tavanın beyaz olması, özellikle de fazla ışık olmayan karanlık odalarda, uygundur. Ancak daha uyumlu bir hava yaratmak istiyorsanız, duvarı boyamak için kullandığınız boyayı yarı yarıya karıştırarak elde ettiğiniz bu açık tonu tavanda da kullanabilirsiniz. Bu yöntem daha çok küçük odalarda az kullanılan alanlarda çatı aralarında ya da hollerde yararlı olur.
Tavan için hazırladığınız bu açık tonlu karışımdan, elinizde çok fazla miktarlarda kalmayacak kadar hazırlamakda da fayda var.
BOYA YAPARKEN BİLİNMESİ GEREKEN PÜF NOKTALAR
1- İkinci katı boyamak için beklerken, fırçaları temizlemeye gerek yok. Naylon ile sararsanız, günlerce esnek ve nemli kalır.
2- Kazınmış boyalı yüzeyleri düzeltmek için pamuklu bezler kullanın, fırçaya gerek yok.
3- Yağ lekelerini çıkarmak için, temiz beyaz ispirto kullanın yumuşak bir bezle sürün ve ovun.
4- Acil kullanılacak merdivenlere vernik ya da boya sürerken, ikişer basamak halinde uygulama yapın. Diğer iki basamağa başlamadan önce ilk ikisinin kurumasını bekleyin. Böylece merdiveni kullanmaya devam edebilirsiniz.
5- Boya artmış tenekeleri saklamadan önce, tenekenin çevresine, boya düzeyinde bir çizgi çizin. Baktığınızda kalan miktarı görebilirsiniz.
6- Boya tenekesi boyunca bir tel gerin ve kulpun her iki ucuna bağlayın. Fırçanızı bu telin üstüne bırakabilirsiniz ve böylece boya tenekenin içine damlar. Buna alternatif olarak, fırçanın sapına (eğer yoksa) delik açın ve bir kalemi buradan geçirip iki ucu kutunun kenarına gelecek şekilde koyun.
7- Uygulama sırasında sıçrayan boyalardan korunmak için, kapı kollarını ve tertibatları alüminyum folyo ya da plastik streç ile kaplayın.
8- Eğer yağlı boya, kullanıyorsanız, yeni boya fırçasını kullanmadan önce 24 saat bezir yağı içinde bekletin. Bu onun daha uzun ömürlü olmasını ve daha kolay temizlenmesini sağlar. (Kullanmadan önce, fırçadaki bezir yağını beyaz ispirto ile temizleyi de unutmayın.)
9- Rulo kullanırken boya tepsinizi, boyayla doldurmadan önce bir polietilen poşet ya da alüminyum folyo ile kaplayın. Bu, iş bittiği zaman atılabilir ve yıkama işini en aza indirir.
10- Tavanları boyarken, sıçrayan boyalardan korumak için, lambaların etrafına bir polietilen ya da kağıt poşet bağlayın. Ama ışıkları kapatmayı unutmayın.

http://www.yapi.com.tr/haberler/badana-icin-hala-gec-kalmadiniz_1343.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!