Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bankacılara Göre Konut Kredisi Faizindeki Düşüş Uzun Süreli Olmaz

Bankacılar, faizlerin daha da düşük seviyelere gerilemesi için Merkez Bankası'nın faiz indirimleri yanında, bankaların kaynak sorununun aşılmasının ve mevduatta vadelerin uzamasının şart olduğunu vurguluyor. Faizlerin, yüzde 0,5 gibi makul seviyelere gerilemesi için mortgage sisteminde ikincil piyasanın oluşması ve bankaların konut kredileri için

Referans Gazetesi
Bankacılara Göre Konut Kredisi Faizindeki Düşüş Uzun Süreli Olmaz

Bankalar arasında konut kredisi faizlerindeki yarış son günlerde hızlandı. Rekabet özellikle 60 ay (5 yıl) vadeli kredilerde yoğunlaşırken, faizler 1 yılda yüzde 2'li seviyelerden yüzde 1'in altına geriledi. Konut kredisi faizlerindeki düşüş, bugünlerde uygun koşullarda konut sahibi olmak isteyen tüketicileri de oldukça memnun etti. Ancak, gayrimenkul yatırım ortaklıklarının yetkilileri, faizlerin daha da düşmesi gerektiğini belirtirken, bankacılar faizlerin düşmeyeceği görüşünde birleşiyor.

Bankacılar, faizlerin daha da düşük seviyelere gerilemesi için Merkez Bankası'nın faiz indirimleri yanında, bankaların kaynak sorununun aşılmasının ve mevduatta vadelerin uzamasının şart olduğunu vurguluyor. Faizlerin, yüzde 0,5 gibi makul seviyelere gerilemesi için mortgage sisteminde ikincil piyasanın oluşması ve bankaların konut kredileri için menkul kıymet ihraç edip bununla finansman sağlamalarının şart olduğu vurgulanıyor.
 
Geldiği seviye iyi

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince'ye göre konut kredisi faizlerinin geldiği seviye makul. Bankalar arasındaki yarışı da olumlu karşıladığını belirten Özince, "Ancak faizlerin geldiği yer iyi. Faizlerin daha da düşeceğini zannetmiyorum" dedi.

Yapı Kredi Genel Müdürü Faik Açıkalın da faiz oranları düşmekle birlikte tek başına faiz oranlarına bakmanın bir ölçü olmadığını söyledi. Tüketicinin konut kredisi alırken, bankalararası karşılaştırma yaptığında faiz oranları yanında dosya ve diğer masrafları da dikkat alması gerektiğini belirten Açıkalın, "Bir bankanın uyguladığı faiz oranı düşük olabilir. Ancak masraflar yüksek olabilir. Tüketici buna dikkat etmeli" görüşünü dile getirdi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile bir anlaşmanın imzalanması durumunda 1-2 yıllık vadelerde tüketici kredisi faiz oranlarında bir düşüş olacağını belirten bir sektör yetkilisi, ancak bu gelişmenin son dönemde 5-10 yıl vadelerde yoğunlaşan konut kredilerinde faiz oranlarını düşürmeyeceğini söyledi.
 
Faizler % 0,5 olmalı

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı ve İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Turgay Tanes, batılı anlamda mortgage'tan bahsetmek, geniş kapsamlı, uzun vadeli konut kredisi kullanımına ulaşmak için konut kredisinde faiz oranlarının yüzde 0,5-0,6 seviyelerine düşmesi gerektiğini kaydetti. Konut kredisi faiz oranlarında her vadede bir miktar daha düşüş olabileceğini ifade eden Tanes, "Faiz oranları aylık olarak yüzde 0,9'lara gelebilir. Ancak, bankaların kaynak probleminden dolayı düşüş çok fazla olmaz" dedi.

Dosya masrafı ve diğer giydirilmiş masraflarla birlikte 15-20 yıl vadeli kredilerde faiz oranının aylık yüzde 1,30-1,40 seviyesine yükseldiğini belirten Nurol Gayrimenkul Yatırım Otaklığı Genel Müdürü Bekir Cumurcu, "Faiz oranlarının yüzde 1'in altına düştüğü söylemi gerçeği yansıtmıyor. Enflasyonun yüzde 5'lere düştüğü bir ortamda bu kredi faizleri yüksek. Konut kredisine hücum edelim; bunlar ucuz krediler demek doğru değil" dedi.
 
Konut kredisinde faizler, 60 aylık vade dikkate alındığında masraflar hariç, Kasım 2008'deki yüzde 1,80-2,40 aralığından yüzde 0,99-1,29 bandına geriledi. Faizlerdeki düşüşte, finansal piyasalarda mart ayından bu yana yaşanan olumlu gelişmeler ve Merkez Bankası'nın faiz indirimleri de etkili oldu. Merkez Bankası'nın açıkladığı haftalık verilere göre bankaların 21 Ağustos'ta 38 milyar 753 milyon lira olan konut kredileri, 28 Ağustos itibari ile 38 milyar 883 milyon liraya yükseldi.

Konut kredisi faiz oranları
 
Banka / Faiz (%) 60 ay

Akbank: 0,99
Anadolubank: 1,09
Denizbank: 1,04
Fortis: 1,21
Finansbank: 0,99
Garanti: 1,09
Halkbank: 0,99
HSBC: 1,04
ING Bank: 0,98
İş Bankası: 0,99
TEB: 1,16
Vakıfbank: 0,99
Yapı Kredi: 1,15

http://www.yapi.com.tr/haberler/bankacilara-gore-konut-kredisi-faizindeki-dusus-uzun-sureli-olmaz_72199.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!