Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Bu Baraj 35 Yılda Bitmez

Baraj İnşaatı 38 Yaşında

38 yıl önce Çine Çayı'nda taşkınları önlemek için bir baraj inşaatına başlandı. 300 trilyon liralık masrafa karşın inşaat hâlâ sürüyor. Sadece

Radikal
Baraj İnşaatı 38 Yaşında

b>38 yıl önce Çine Çayı'nda taşkınları önlemek için bir baraj inşaatına başlandı. 300 trilyon liralık masrafa karşın inşaat hâlâ sürüyor. Sadece geçen yılki su baskınları 125 trilyonluk hasar verdi.

Çine Çayı'nın taşkınlar nedeniyle tarım alanlarına verdiği zararı önlemek amacıyla 38 yıl önce başlatılan baraj çalışmaları bir türlü bitmedi. Yağışlarla son bir yılda 3 kez taşan Çine Çayı'nın tarım alanlarına verdiği maddi zarar miktarı 125 trilyon.
Çine Çayı'nın su seviyesi, ocak ayının ikinci yarısında üç gün süren yağışlarla aşırı yükseldi. Çayın suları yüzlerce dönüm ekili araziyi sular altında bıraktı. Koçarlı Ziraat Odası Başkanı ve İl Genel Meclisi üyesi Rıza Aslan, son taşkında üreticilerin zararının 75 trilyon lira olduğunu belirterek, "Geçen yılki taşkında da 300 bin dönüm ekili alanın sular altında kalması nedeniyle üretici 50 trilyon lira zarara uğradı. Taşkınlar nedeniyle çiftçinin cebinden 125 trilyon lira çıktı" dedi.

Özkar İnşaat Şirketi'nin 1995' ten bu yana inşaatını yüklendiği Çine Çayı Barajı ve Hidroelektrik santralinin yapımı, 1966'da Aydın DSİ Müdürlüğü tarafından başlatıldı. Taşkınları önleme, sulama ve elektrik üretim amaçlı barajın projesi 1990'da hazırlanabildi. Aynı yıl ihalesi yapıldı.
İhaleyi kazanan firma ikazlara rağmen işe başlamayınca devlet sözleşmeyi tek taraflı feshetti. Baraj inşaatı 1993'te yeniden ihale edildi. Bu kez ihaleyi alan firma zemin şartlarının olumsuzluğunu bahane ederek, işin tasfiyesini istedi. 1995'te üçüncü kez açılan ihalede baraj inşaatını Özkar İnşaat A.Ş. üstlendi.

Yüksekliği 136.5 metre
3 trilyon 200 milyar lira keşif bedeli üzerinden 2 trilyon 700 milyar liraya ihale edilen barajın 2000'in ocağında bitirilmesi için sözleşme imzalandı.
Tamamlandığında temelden 136.5 metre yüksekliği ile Avrupa'daki en yüksek barajlardan biri olacağı belirtilen Çine Barajı için bugüne kadar harcanan para 300 trilyon liraya ulaşmasına karşın işin ancak yüzde 36'lık bölümü bitirilebildi. Devletin 2003'te yaptığı iş programına göre 2012 yılında bitirilmesi planlanan Çine Barajı'na bu yıl 14 trilyon lira ödenek ayrıldı. Firma ödenek eksikliğinden şikâyet ederken uzmanlar, böyle giderse 2030 yılından önce bitmesinin mümkün olmadığı görüşünde. Özkar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Binali Özkar, yeterli ödenek ayrılması halinde Çine Barajı inşaatının 4 yılda tamamlanabileceğini söyledi.


http://www.yapi.com.tr/haberler/baraj-insaati-38-yasinda_8926.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!