Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Baraj Yarasaları Bekliyor

Balıkesir Havran’da yapımı tamamlanan barajda su tutma işlemi, havzadaki bir mağarada barınan yaklaşık 20 bin yarasanın kendileri için hazırlanmış yapay mağaraya taşınması için bekletiliyor.

Cumhuriyet EGE
Baraj Yarasaları Bekliyor

Balıkesir Havran’da yapımı tamamlanan barajda su tutma işlemi, havzadaki bir mağarada barınan yaklaşık 20 bin yarasanın kendileri için hazırlanmış yapay mağaraya taşınması için bekletiliyor.

Balıkesir’in Havran ilçesinde yapımına 1995 yılında başlanan Havran Barajı’nda, geçen yılın ekim ayında su tutulması gerekiyordu. Ancak beklenen tarihten önce baraj üzerindeki mağarada bulunan yarasalar uykudan kalkmadılar. Bölge tarımına can suyu olacak barajın, son yapılan açıklamalara göre su tutma işleminin 25 Nisan 2009 tarihinde başlayacağı duyuruldu. Ancak bu tarihte de yarasalar bütünüyle uyanmadılar. Son yapılan değerlendirmede, yarasaların uyanmaya başladığı ve yeni hazırlanan mağaraya yönlendirme işleminin başlayabileceği açıklandı.

Yönlendirme işleminin gerçekleşmesi için içinde akedemisyenlerin de yer aldığı komisyonun onay vermesinin gerektiği, yarasaların gelecek haftalarda yapay mağaraya taşınabileceği belirtildi.

Akademisyenlerin verdiği bilgiye göre, yarasalar için hazırlanan yapay mağaranın, oröjinaliyle aynı olması için yoğun çaba harcandı. Uzunluğu ve genişliği su altında kalacak mağarayla aynı olan mağaranın zeminine, yarasalar için yaşamsal önemi olan “guana” adlı gübre döşendi. Su altında kalacak mağaranın 50 metre yukarısına yapılan yeni yaşam alanı, girintili, çıkıntılı biçimde tasarlandı. Devlet Su İşleri 25. Bölge Müdürlüğü’nün sorumluluk sahasında yer alan Havran Barajı'nın 72 milyon TL’ye tamamlandığı belirtiliyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/baraj-yarasalari-bekliyor_70461.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!