Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'Barajlar Doğduğumuz Toprak için Tehlike'

Dersim'de yapılan barajların meydana getireceği yıkıma dikkat çekmek 5 yıldır Ankara’dan Dersim’e pedal çeviren "Barajlara Karşı Munzur’a Pedal Aktivistleri’ devletin bölgedeki baskısı nedeniyle Dersim halkının barajlara yeterince direnç gösteremediğine dikkat çekiyor.

BirGün Gazetesi
'Barajlar Doğduğumuz Toprak için Tehlike'

Dersim'de yapılan barajların meydana getireceği yıkıma dikkat çekmek 5 yıldır Ankara’dan Dersim’e pedal çeviren "Barajlara Karşı Munzur’a Pedal Aktivistleri’ devletin bölgedeki baskısı nedeniyle Dersim halkının barajlara yeterince direnç gösteremediğine dikkat çekiyor.
 
Eylemlerinin geçtikleri tüm illerde büyük deste ve ilgi gördüğünü dile getiren aktivistler, baraj yapılan illerdeki halkın ise eylemlerini önemsemediğini kaydetti. Aktivistler, “Dersimi kaybettikten sonra mı uyanacaklar” diyerek tepkilerini dile getiriyor.
 
Ufuk Demirbilek ve Şükrü Kalanç barajların durdurulması için 5 yıldır Munzur’a pedal çeviren 15 aktivisten sadece ikisi. Yılda iki kez bisikletleriyle Dersim’e giden aktivistlerin, tek isteği doğdukları, büyüdükleri toprakların yok olmasına seyirci kalınmaması.
 
EKONOMİK TECRİT KAPIDA!

Dersim halkının eylemlerine duyarsız kaldığını belirten Ufuk Demirbilek, ''Bu konuda halkın mutlaka özeleştiri yapması lazım. Evet bazen eylemler yapılıyor ancak diğer taraftan ise rayiç bedel karşılığında insanlar arsalarını devlete satıyor. Bu konuda tutarlı olmak gerekiyor' diye konuştu. Barajlar projesi hayata geçirilmeden önce Ovacık Erzincan arasında yapılan yolun Dersim için ekonomik yıkımın habercisi olduğuna dikkat çeken Demirbilek, ''Bu yollar Ovacık ve Hozat ilçeleri Elazığ ve Erzincan’da ekonomik ilişkileri daha da güçlendirecek ama Dersim ile merkez arasındaki ekonomik ve idari ilişkiler kopacak. Bu durum da halkı daha başka yerleşim illerinde yöneltecektir. Baraj projesi tümüyle Dersimi yalnızlaştırma ve ekonomik olarak tecrit etme projesidir'' dedi. Munzur vadisinin UNESCO tarafından kabul gördüğünü, dünya çapında onaylanmış bir vadi olduğunu anımsatan Demirbilek, barajların getireceği yıkımı şöyle sıraladı,'' Munzur vadisinde 25 bin üzerinde bir bitki örtüsü var bunların 218 tanesi endemik. Bu anlamda ekolojik denge bozulacak, zorunlu göç başlayacak, nem oranı artacağı için iklim değişecek'' dedi.
 
'HALKIN GEÇ OLMADAN UYANMASI GEREK'

Şükrü Kalanç, baraj konusunun sadece Munzur festivalleri sırasında gündeme geldiğini söyleyen Şükrü Kalanç ise, “Uzun Çayır Barajı'nın sahası altında kalan köylerin mezarlıkları sular altında kaldı. Bu çok büyük ve önemli bir manevi kayıptır. Bunun tazminatı rayiç bedeli olamaz. Diğer barajları engellemek için ellimizi çabuk tutmamız lazım'' dedi. Baraja karşı yapılan eyleme katkı sunmak için Almanya’dan geldiğini söyleyen  Zeki İçten, pedal çevirdiği sırada düştüğünü ve ölümden döndüğünü belirterek, “Ben Almanya’dan geliyorsam buradaki halkın daha da duyarlı olması gerekmez mi?'' diye sordu.
 
DEVLETİN DERİN ODAKLARLARI HALKI BARAJ KONUSUNDA BÖLDÜ

Munzur Vadisi’nin Milli Doğal Sit Alanı olarak ilan edilmesi için Malatya İdari Mahkemesi’ne dava açtıklarını belirten İnsan hakları Derneği Tunceli Temsilcisi Avukat Barış Yıldırım, ''Burası sit alanı ilan edildiği taktirde Kültür ve Tabiat Varlıkları korama altına alınacak ve baraj yapmak yasaklanacak. Şu anda devlet tarafından 4 baraj ve 5 hidro elektrik santral yapılmak isteniyor. Fakat devlet tarafından hazırlanan raporlar yasal olarak barajı zaten yapılamayacağını ortaya koyuyor'' dedi.
 
Dersim'de halk arasında ciddi bir politik ayrışma yaşadığına dikkat çeken Yıldırım,'' Bu ayrışmanın devletin derin odakları tarafından yönetildiğini düşünüyorum. Dersim, kendi tarihinin bölünmeye çalışıldığı bir süreç yaşıyor. Barajlar ve HES eylemlerinde ciddi bir irade ortaya koyulmuyor. Ama şunu kimse unutmasın ki bu barajlar yapıldığı taktirde 1938 süreci tekrar yaşanacaktır. Artık halkın kendisine şu soruyu sormasının zamanı gelmiştir  ' Dersime sahip çıkacak mıyım çıkmayacak mıyım?”

 

ETİKETLER: çevre
http://www.yapi.com.tr/haberler/barajlar-dogdugumuz-toprak-icin-tehlike_81639.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!