Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Allianoi'de İnsanlık Suçu

Barajlar Tarihi Boğmasın

Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi ve Allianoi Girişim Grubu, tarihi ve kültürel değerlerin korunması için ortak hareket etme kararı aldı.

Cumhuriyet Gazetesi



b>Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi ve Allianoi Girişim Grubu, tarihi ve kültürel değerlerin korunması için ortak hareket etme kararı aldı.

Allianoi Girişim Grubu Sözcüsü Dr. Oya Otyıldız , düzenlediği toplantıda Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun, "baraj alanlarından etkilenen taşınmaz kültür varlıklarının korunmasıyla" ilgili önemli bir ilke kararı aldığını anımsattı. Söz konusu kararda, "DSİ tarafından, ilke kararının alındığı tarihte yapımına başlanmış veya yapımı tamamlanmış, alanında taşınmaz kültür varlıkları ile arkeolojik SİT alanları bulunan baraj inşaatlarında; taşınmaz kültür varlıklarının başka bir yere taşınması ya da belgelenerek su altında bırakılmasına karar verilebilecektir" denildiğine dikkat çeken Otyıldız, "Söz konusu ilke kararı ile Hasankeyf'in taşınması, Allianoi'nin ise insan eliyle suya gömülmesinin dayanağı yaratılmak isteniyor. Oysa binlerce yıllık tarihsel değerlerimizi taşıyarak bozmaya, suya gömerek yok etmeye hiç kimsenin hakkı yoktur. Bu tür uygulamalar, imzalamış olduğumuz uluslararası sözleşmelerle anayasanın 63/1. maddesi ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası düzenlemelerini yok saymak anlamına gelecektir. Aynı zamanda, bizim kuşak için çok büyük tarihsel sorumluluktur" görüşlerine yer verdi.

Diyarbakır'da da aynı zamanda basın açıklaması yapıldı. Elektrik Mühendisleri Odası'ndaki açıklamaya Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi Sekretaryası ile çok sayıda destekçi katıldı. Açıklamayı EMO Şube Başkanı Mehmet Nedim Tüzün okudu...

http://www.yapi.com.tr/haberler/barajlar-tarihi-bogmasin_50228.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!