Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

''Başbakan'ın Çılgın Projesini Kırşehir'de Yapmak İstiyoruz''

Kırşehir Federasyonu Başkan Yardımcısı Bülent Çağlar, ''Başbakan'ın çılgın projesini biz Kırşehir'de yapmak istiyoruz. İstanbul'da uygun alan kalmadı. Başbakan'ı bu projeyi Kırşehir'de uygulamaya davet ediyoruz'' dedi.

yapi.com.tr / AA
''Başbakan'ın Çılgın Projesini Kırşehir'de Yapmak İstiyoruz''

Kırşehir Federasyonu Başkan Yardımcısı Bülent Çağlar, ''Başbakan'ın çılgın projesini biz Kırşehir'de yapmak istiyoruz. İstanbul'da uygun alan kalmadı. Başbakan'ı bu projeyi Kırşehir'de uygulamaya davet ediyoruz'' dedi.

Çağlar, Kırşehir Federasyonu tarafından hazırlıkları yürütülen Kırşehir merkezli 'Medeniyetler Şehri ve Tema Parkı' projesi konusunda, daha önce Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve Büyükşehir Belediyesi tarafından Ankara'da planlanan tema park için çalışan yatırımcı grupların, imar planlarında çıkan sorunlar üzerine şimdi Kırşehir üzerinde çalıştığını bildirdi. Siyasi iradenin de oluşması durumunda, bölgede, 3-4 milyar dolarlık bir turizm yatırımını, 2-3 yıla kadar harekete geçirebileceklerini kaydeden Çağlar, proje kapsamında, Hirfanlı Barajgölü'nün de birlikte değerlendirileceğini söyledi.

Kırşehir'in 2004 yılında turizm merkezi ilan edildiğine işaret eden Çağlar, bilinen 5 bin yıllık tarihi boyunca, Kırşehir'in Hitit, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlılarca iskan edildiğini, pek çok medeniyeti barındırdığını hatırlattı. Kırşehir'de, ilk ve orta dönem Hristiyanlık dönemine ait tarihi ve kültür varlıkları bulunduğunu, Ahi Evran-ı Veli, Hacı Bektaş-ı Veli, Yunus Emre, Taptuk Emre, Cacabey, Aşık Paşa, Şeyh Edebali gibi düşünce, bilim, edebiyat ve sanatın önemli şahsiyetlerin bu bölgede yaşadığını anlatan Çağlar, 'Kapodakya'nın giriş kapısı' olan ilin, Konya ve Ankara'ya olan mesafeler de dikkate alındığında, 'inanç ve kültür turizminin merkezi' olarak değerlendirilebileceğini vurguladı.

Daha önce Ankara'da planlanan 'Tema Parkı' projesi ile ilgilenen bir grup yatırımcının, şu anda benzer ve daha geniş kapsamlı bir projenin Kırşehir'de uygulanması için ortak hareket ettiğini anlatan Çağlar, konu hakkında Kültür ve Turizm Bakanlığına da bilgi verildiğini ve halen imar planıyla ilgili çalışmaların yürütüldüğünü, girişimcilerin, imar planlarının tamamlanması konusunda, yasaya uygun olarak görev üstlenebileceğini kaydetti.

Kurulması planlanan 'Medeniyetler Şehri'nde, İslam, Hristiyanlık, Musevilik gibi semavi dinler yanında diğer dinler için de ayrı ayrı 'tema şehirleri-parkları, inanç turizm merkezleri' oluşturulmasının planlandığını anlatan Çağlar, bu çalışmalar konusunda söz konusu dinlerin temsilcileri ile görüşülerek danışma kurulları oluşturulduğunu, bu kurulların görüş ve tavsiyeleri doğrultusunda bir master plan hazırlanmasına karar verildiğini söyledi.

Kırşehirliler Federasyonu öncülüğünde yürütülen 'Medeniyetler şehri' konsepti için Mardin, Şanlıurfa, Hatay, Efes, Kapadokya ve İstanbul'da lokasyon belirleme çalışmaları yapıldığını kaydeden Bülent Çağlar, özellikle İstanbul'da önerilen yerleri, ''birinin eski maden ocağı bölgesi, diğerinin de orman bölgesi'' olması nedeniyle uygun bulunmadığını ve Kapadokya-Konya-Ankara üçgenindeki Kırşehir'in en uygun bölge olarak değerlendirildiğini belirtti.

Bölgede ortalama 5 milyon turist hareketi yaşandığına işaret eden Bülent Çağlar'ın verdiği bilgiye göre, bölgede, 40 bin dönümden fazla (40 milyon metrekare) alanda turizm yatırımı planlanıyor. Tapu kayıtlarına ilişkin sorunların giderilmesinden sonra imar planına ilişkin çalışmaların bir yıla kadar tamamlanması öngörülüyor. Yatırımlara ilişkin master planın da gelecek yıla kadar tamamlanması düşünülüyor.

Çağlar, imar planlarının hazırlanmasından sonra 'semavi dinler parkı'nın 4 yıl, diğer dinler parkının 3-4 yılda tamamlanmasının öngörüldüğünü, Kırşehir Dernekler Federasyonu Başkanı Hilmi Gökçınar ve kendisinin bu projede koordinasyonu sağladıklarını söyledi. Bülent Çağlar, otel, yol, havaalanı yatırımları ile birlikte projenin toplam yatırım tutarının 3-4 milyar dolar düzeyinde olacağının hesaplandığını söyledi.

ETİKETLER: kurum kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/basbakanin-cilgin-projesini-kirsehirde-yapmak-istiyoruz_87036.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!