Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Başkan Topbaş UCLG Teşkilatı Eş Başkanı Oldu

Kadir Topbaş, Güney Kore’nin Jeju adasında dört gün süren UCLG – Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı 2. Kongresi sonrasında yapılan Dünya Konseyi toplantısında 300’ü aşkın üyenin oy birliğiyle dünya belediyelerinin başına getirildi.

ibb.gov.tr
Başkan Topbaş UCLG Teşkilatı Eş Başkanı Oldu

stanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Güney Kore’nin Jeju adasında dört gün süren UCLG – Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı 2. Kongresi sonrasında yapılan Dünya Konseyi toplantısında 300’ü aşkın üyenin oy birliğiyle dünya belediyelerinin başına getirildi.

UCLG – Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı 2. Kongresi’nin ana konusu “Değişen Kentler Dünyamızı Yönlendiriyor” olarak belirlenmişti.

Kongre’nin son günü UCLG Genel Kurulu ve UCLG Dünya Konseyi toplantıları yapıldı ve 2007-2010 dönemi görev yapacak UCLG yöneticileri seçildi. Başkan Topbaş, Başta Çin Belediyeler Birliği, Amerikan Kentler Birliği, Endonezya Belediyeler Birliği, Filistin Yerel Yönetimler Birliği, Türkiye Belediyeler Birliği, Barselona Belediyesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Eriha, Kazan, Montreal ve Venedik belediyeleri gibi çeşitli kıtalardan ve ülkelerden yerel yönetimlerce aday gösterildi.

UCLG Dünya Konseyi Başkan Topbaş’la birlikte Paris, Johannesburg (Güney Afrika), Quito (Ekvator) ve Guangzu (Çin) Belediye Başkanlarını da eş başkan olarak seçti.

Başkan Topbaş, eş başkan seçildikten sonra; “UCLG yerel yönetimlerin Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve OECD gibi uluslararası kuruluşlar nezdindeki tek meşru temsilcisi” olduğunu söyledi.

UCLG, her üç yılda bir Dünya Kongresi düzenleyerek, dünyada yerel yönetim alanındaki gelişmeleri değerlendiriyor ve tartışıyor. İkinci Dünya Kongresi’nde yaklaşık 2500 seçilmiş ve atanmış yerel yöneticiler, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcileri bir araya geldi. Toplantılarda mevcut politikalar gözden geçirildi ve dünya yerel yönetimleri için yeni politikalar belirlenerek, sorunlara ortak ve kalıcı çözümler bulmak amacıyla çok önemli adımlar atıldı.

- İnsanlığın geleceği kentler: İklim değişikliğine karşı
- Kent diplomasisi: Yerel yönetimler barışı oluşturuyor
- 2015: daha iyi bir dünya mümkün. Yeni bir küresel yönetişimde yerel yönetimler ana konuları tartışıldı.

Kongrede, eşzamanlı atölye çalışmalarının yanı sıra, çeşitli toplantılar, teknik geziler yapıldı. Dünya Kentsel Fuarı’nı yüzlerce kişi ziyaret etti.

2010 UCLG Dünya Kongresi’nin Şili’nin Santiago kentinde yapılmasına karar verildi.

UCLG – Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı

Dünyanın en eski belediye birliği olan IULA (Uluslararası Yerel Yönetimler Birliği) ve FMCU-UTO (Dünya Birleşmiş Kentler Federasyonu) 1996’da İstanbul’da düzenlenen Habitat II Konferansı’nda başlayan uzun bir süreç sonucunda, aralarına METROPOLIS–Dünya Büyükşehirler Birliği’ni de alarak, UCLG – Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı adı altında birleşmişlerdi.

Genel merkezi İspanya’nın Barselona kentinde olan Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı Ocak 2004’te faaliyete geçti ve dünyanın en büyük ve etkin yerel yönetim birliği oldu.

Teşkilatın temel amacı, “demokratik yerel yönetimlerin birleşik sesi ve dünya ölçeğinde savunucusu olmak, yerel yönetimler, uluslararası topluluk ile işbirliği yapmak, değerlerini, amaçlarını ve çıkarlarını korumak”.

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı, dünyada yedi bölgeye ayrılmış bir desantralize yönetim yapısına sahip. Bu bölgeler, Afrika, Asya-Pasifik, Avrupa, Avrasya (Rusya ve Yeni Bağımsız Ülkeler), Ortadoğu ve Batı Asya (UCLG-MEWA), Latin Amerika ve Kuzey Amerika dan oluşuyor.

UCLG bünyesinde 140 ülkeden çeşitli büyüklükte yerel yönetimler ve yerel yönetim birlikleri bulunuyor. Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimlerin en üst organı, tüm üyeleri kapsayan Genel Kurul. 346 üyeli Dünya Konseyi politikaların belirlendiği, Başkan’ın ve Başkan Yardımcıları’nın seçildiği başlıca karar organı. 118 üyeli Yönetim Kurulu ise önerilerde bulunmak, idari ve mali yönetim konularından sorumlu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir TOPBAŞ, Mayıs 2004’te yapılan UCLG Kuruluş Kongresi’nde Dünya Başkan Vekili ve UCLG-MEWA Başkanı seçilmişti.

Başkan Topbaş, görevi sırasında, Ortadoğu ve Batı Asya bölgesindeki yerel yönetimleri, başta Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği bünyesinde olmak üzere, uluslararası toplantılar ve faaliyetlerde başarıyla temsil etti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/baskan-topbas-uclg-teskilati-es-baskani-oldu_57189.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!