Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Başkentli Geceleri Taksiye Mahkum!

Türkiye'nin başkenti ve ikinci büyük kenti olan Ankara'da, saat 24.00'ten sonra EGO tarafından sağlanan toplu taşıma hizmelerinin sona ermesi, başkentte gece yarısından sonra "hayatın durmasına" neden oluyor.

Cumhuriyet ANKARA
1 Başkentli Geceleri Taksiye Mahkum!

ürkiye'nin başkenti ve ikinci büyük kenti olan Ankara'da, saat 24.00'ten sonra EGO tarafından sağlanan toplu taşıma hizmelerinin sona ermesi, başkentte gece yarısından sonra "hayatın durmasına" neden oluyor. İstanbul ve İzmir'de ise sabaha kadar toplu taşıma imkanlarından yararlanmak olanaklı. Ankara'da otobüs ve raylı sistem hatlarının saat 24.00 ile 06.00 arasında hizmet vermemesi başkentlileri zor durumda bırakıyor. Ankaray ve otobüs seferleri saat 24.00'te, metro da saat 24.20'de seferlerine son veriyor.

Gece boyu hiçbir toplu ulaşım sisteminin devrede olmaması nedeniyle saat 24.00'ten sonra başkentin sokakları ve caddeleri boşalıyor. Bir öğrenci ve kültür şehri olarak tanımlanan Ankara ulaşımın erken saatlerde sonlanmasıya sessizliğe gömülürken, İstanbul ve İzmir'de büyükşehir belediyelerince uygulanmakta olan "gece sonrası saat başı otobüs seferleri" ile yurttaşların ulaşım sıkıntısı hafifletiliyor.

Saat başı otobüs seferi

İstanbul ve İzmir'de ulaşım hizmetleri, Ankara'ya kıyasla yurttaşları gözeten bir anlayışla sağlanıyor. İzmir'de toplu taşıma alanındaki hizmetler gündüz saatlerinin yanı sıra gece boyu da sürüyor. Konak, Karşıyaka ve Bornova gibi büyük ilçeler arası ulaşım sabaha kadar devam ediyor. Söz konusu ilçelerde gece 24.00'ten sonra ulaşım, her saat başı kalkan ve sabah saatlerine dek devam eden belediye otobüslerince sağlanıyor.

Benzeri uygulamalara İstanbul'da da rastlamak mümkün. Bostancı, Taksim, Kadıköy ve Beykoz gibi merkezlerde gece yarısı sonrası saat başı otobüs seferleri, belediye ve özel halk otobüslerince gerçekleştiriliyor.

Belediyeye göre herhangi bir sorun yok!

EGO Genel Müdürlüğü Ulaşım Dairesi Başkanlığı yetkilileri, ısrarla sorunun varlığını görmezden geliyor. "Ankara'nın trafik, toplu taşıma ve otopark altyapı gereksinimlerini yurttaşlarımızın ihtiyaç ve beklentile-rine cevap verecek şekilde günümüz teklonojisinin bütün imkânlarını kullanarak en yüksek düzeyde karşılamak" , "Kentsel gelişim göz önünde bulundurularak toplu taşım hat, güzergâh ve durak yerlerini belirlemek" gibi önemli görev ve hedefleri olduğunu belirten kurum, Meşrutiyet Caddesi'ndeki yoğunluğu hafifletmek konusunda neler yapılabileceğini değerlendirmek bir yana, söz konusu bölgede "herhangi bir sorun olmadığını, bu konuda kendilerine şikayette bulunulmadığını" savunuyor.

Sorunun çözümüne yönelik, cadde ve kaldırımların genişletilmesi, otobüs seferlerinin sıklaştırılması veya durakların başka bir yere taşınması gibi önlemler hatırlatıldığında ise kurum yetkilileri, henüz bu tür önlemler almaya gerek duymadıklarını yineliyor. Ancak, Meşrutiyet Caddesi'nde hem yayaların hem de duraklarda uzun süre otobüs beklemek zorunda kalan yolcuların durumu, ulaşım koordinasyonu konusunda daha verimli politikalar izlenmesi gerektiğini ortaya koyuyor.

Meşrutiyet'te 'çarpışmadan' yürümek olanaksız

Yerleri, EGO Genel Müdürlüğü Ulaşım Dairesi Başkanlığı içerisindeki Ulaşım Planlama Şube Müdürlüğü tarafından belirlenen otobüs durakları hem yayaları, hem de yolcuları zor durumda bırakıyor. Özellikle Meşrutiyet Caddesi'nde yer alan otobüs duraklarının dar ve iş merkezlerince çevrelenmiş yaya kaldırımları üzerinde kurulması başta akşam saatlerinde olmak üzere karmaşa yaratıyor. Otobüs bekleyen ve yaya kaldırımını kullanmak zorunda olan yurttaşların bir arada bulunduğu ortamda adım atmak dahi zorlaşıyor.

Eryaman, Konutkent ve Ümitköy gibi birçok semte giden otobüs duraklarının boylu boyunca uzandığı Meşrutiyet Caddesi'nde, otobüs sefer sıklığının yetersizliğine de bağlı olarak uzun kuyruklar oluşuyor. Söz konusu yoğunluğun fazlasıyla yaşandığı öğlen ve akşamüstü saatlerinde yurttaşlar, otobüse binebilmek için uzun kuyruklarda uzun bir süre beklemek zorunda kalıyor. Ulaşım Dairesi Başkanlığı ise, söz konusu karmaşayı sonlandırmaya yönelik herhangi bir adım atmıyor.

Yurttaş ne diyor?

- Sercan Solmaz (Müzisyen): İşim gereği geceleri çalışıyorum. Eve geç saatlerde dönmek durumundayım. Ama gece yarısından önce otobüslerin hizmetlerini durdurması çok sıkıntı yaratıyor. Eğlence hayatı Ankara'da yoğun olmasına karşın ulaşım hizmetleri yetersiz. Birçok şehirde ulaşım hizmetleri sabaha kadar devam ederken başkent gibi bir yerde gece yarısı olmadan sona eriyor. Bu eksiklik eğlence hayatının yanı sıra kültür-sanat etkinliklerine katılanlar açısından da olumsuz bir etki yaratıyor.

- Emre Şahin (Öğrenci): Ankara'da gece eğlenmeye ya da misafirliğe gittiğimizde dönüş konusunda çok sıkıntı yaşıyoruz. Bahçelievler gibi merkezi bir yerde oturmama rağmen gece belli saatlerden sonra eve dönmem zor oluyor. O saatlerde otobüs bulamıyorum. Ankaray da gece yarısına kadar çalışıyor ve o hizmetten de yararlanamıyoruz. Ben aynı zamanda çalışan bir öğrenciyim. Gece yarısı dışarıda olduğumda eve dönüş için taksiye binmek zorunda kalıyorum. Bence belediye, halka hizmette tam yeterli değil. Otobüslerin sabaha kadar çalışması gerekli.

- Ferya Kara (Ev hanımı): Ben Oyak'ta oturuyorum. Annem ve babam evimden uzakta oturuyorlar. İkisi de hasta ve sürekli yanlarına gidip gelmem gerekiyor. İlaçlarını ya da bakımlarını benim takip etmem gerektiği için bazen gece geç saatte dönmek zorunda kalıyorum. Ama Oyak'a dönmek için 23.00'ten sonra ne dolmuş bulabiliyorum ne de otobüs. Gece acil bir durum olduğunda ise yanlarına gitmek için taksiye biniyorum. Bunu sıkça yaşadığım için maddi olarak da sıkıntı veriyor. Otobüs ya da dolmuşlar gece geç saatlere kadar, en azından nöbetleşe çalışsalar bu şekilde sıkıntılar olmaz.

http://www.yapi.com.tr/haberler/baskentli-geceleri-taksiye-mahkum_60243.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Bence çok iyi bir uygulama Ankaralı Taksicilerin yerinde olsam gece çalışmam. yürüsünler evlerine o zaman kıymetleri anlaşılır :) İstanbul Belediyesi de Derhal gece seferlerini durdurmalıdırlar.. Taksicileri de Düşünen Belediyeleri Kutluyorum.. Görmezlikten Gelenleri de Kınıyorum YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!