Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Basmane Çukuru Planı Onaylandı

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, 14 yıldır kentin çözülemeyen sorunlarından biri olan Basmane Çukuru olarak bilenen 20 bin 855 metrekare alanla ilgili son imar planını onayladı.

yapı.com.tr
Basmane Çukuru Planı Onaylandı

Şubat ayı son meclis toplantısında İzmir için önemli bir karar alındı. İzmir'de plan iptal kararları nedeniyle 14 yıldır çözülemeyen Basmane Çukuru'na yapılacak yatırımı olanak sağlayan Konak Belediye Meclisi'den geçen 1/1000 ölçekli uygulama imar planlı Ak Parti'nin muhalefetine karşın CHP Grubu'nu oylarıyla kabul edildi. DHA'nın haberine göre, Ak Parti Grup Başkanvekili Yusuf Kenan Çakar, red oyu vermelerinin gerekçesinin konuyla ilgili bilgilerin yeraldığı dosyaların kendilerine pazartesi ve çarşamba günü verilmesinden dolayı yeteri kadar inceleme süresi tanınmadığını söyledi. Konak Belediyesi'nin meclis üyeleri, bürokratlar ve yatırımcıları biraraya getirerek detaylı bir bilgilendirme sürecinden sonra yaptıkları değerlendimeyle planı onayladığını belirten Çakar, "20 yıllık bu sorun bir şekilde çözümü kavuşturulmalı. Ancak bunun 2 günlük bir sürece sıkıştırılması yeterli bir değerlendirmenin yapılmasına fırsat vermemiştir. Bu nedenle konunun gelecek ayki toplantının gündemine bırakılmasını öneriyorum. Öyle bir plana ulaşmalıyız ki yaklaşık 1995 yılından beri yapılan ve yargıdan dönen planların gerekçeleri ortadan kalkmalı. Bizim kısa sürede yaptığımız incelemede bu gerekçelerin ortadan kalktığına yönelik tereddütlerimiz var. Yargıya taşınırsa geri dönecektir. Acele etmenin anlamı yok" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Sırrı Aydoğan ise Çakar'ın endişeleriyle ilgili CHP Grubu'nun da hassas olduğunu, ancak İzmir'in ve belediyenin en ufak bir menfaatini kaybetmesini istemediklerini söyledi. Aydoğan, hukuksal gelişmelerin devamlı gündemlerinde olacaklarını, planın onaylanmasını istedi. Basmane'deki alanında yapı inşaat alanının 104 bin metrekare yüksekliğin ise serbest olduğu yapılaşma koşuluyla, 'Turizm- Ticaret' alanı olarak belirleyen plan oy çokluğuyla kabul edildi. Ak Parti Grubu oylamada red oyu kullandı.

Meclis'te TMSF'den İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'ne gönderilen ve Basmane'deki kat karşılığı inşaat sözleşmesi ile yüzde 89'u el değiştiren bu alanın satışına ilişkin talebi de görüşüldükten sonra oylandı.

TMSF'nin satış talebi sözleşme şartlarının yerine getirilmediği, binanın inşa edilmediği, alanın imar plan kararlarının bulunmadığı için satışının mümkün olamayacağı gerekçesiyle uygun bulunmadı. Hukuk Komisyonu'nda bu karara muhalefet eden Ak Parti Meclis'teki oylamada kabul etti. Ak Parti Grup Başkanvekili Çakar, yeni plana göre belediyenin hissesinin yüzde 11'den yüzde 30'e çıkarılmasının belediyenin menfaatlerinin korunması anlamına gelmediğini, kat irtifakının 5 yıl süreyle yerine gelmemesi durumunda taraflardan birinin sözleşmenin iptali için mahkemeye başvurma hakkı olduğunu hatırlattı.

Çakar, "Neden yıllardır sözleşme iptali için dava açılmadı. Madem ki şimdi plan geçmezse Başkan Kocaoğlu mahkemeye başvuracağını söylüyor, daha önce de yapabilirdi" dedi. Konu bu noktaya geldikten sonra TMSF'nin bir bütün olarak satışa çıkma talebinin, imar plan kararı olmadığı bu alanda çok düşük fiyatlarla satış olacağından bunun belediyenin menfaatlerine uygun düşmeyeceği düşüncesiyle satışın reddedilmesi yönünde oy kullanacaklarını açıkladı. Oylama da Ak Parti Grubu da kabul oyu kullandı.

Öte yandan CHP'li meclis üyesi Rıfat Özer, satışla ilgili geçmişte satış kararının Encümen'den alınmış olabileceğini, ancak satış için meclis kararı olması gerektiğini belirterek, bu durumun incelenmesini istedi. Planın Büyükşehir Belediye Meclisi onayının ardından Konak Belediyesi'nde askıya çıkacak. İtirazlar meclis tarafından değerlendirilecek. Konu yargıya intikal etmez veya açılabilecek davadan plan lehine karar çıkarsa belediye ile yükleniciler TMSF, Güç Yapı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında yeni sözleşme yapılacak. İnşaat alanını yüzde 30'u belediye hizmet alanı olacak. Ayrıca 7 bin 500 araçlık otopark da sözleşmeye koşul olarak konacak. Yükleniciler inşaat ruhsatı sürecini başlatacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/basmane-cukuru-plani-onaylandi_104683.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!