Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bayraktar, İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde Sanayicilerle Biraraya Geldi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, sanayi bölgeleri içerisinde teknoparklar kurmaları ve burada gençleri uygulamaya dayalı yetiştirmeleri gerektiğini söyledi.

yapi.com.tr / AA
Bayraktar, İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde Sanayicilerle Biraraya Geldi

Foto: Ali Balıkçı (AA)

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İAOSB Konferans Salonunda düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, İAOSB'nin örnek bir sanayi bölgesi olduğunu, Avrupa ve ABD'deki sanayi bölgelerinden hiçbir farkı olmadığını söyledi.

İAOSB'nin bulunduğu arazinin, sulak alan düzenlemesi ve teşvik sisteminin getirdiği dezavantajlar nedeniyle yatırımcıların komşu illere kaçtığını belirten Bayraktar, ''Bunlar doğru şeyler değil'' dedi.

Bayraktar, Türkiye'nin artık bir sanayi ülkesi olduğunu, ülkenin ihracatının yüzde 90'ının sanayi ürünü olduğunu, bu noktada Türkiye'nin teknolojiyi iyi okuyan elemanlara ihtiyacı olduğunu söyledi. Bu eksiklik nedeniyle yurtdışı müteahhitlik işlerinde karlılığının düşük kaldığına işaret eden Bayşraktar, bu nedenle İAOSB'nin teknik lise, meslek yüksek okulu ve üniversite kurma programının ''müthiş bir hedef'' olduğunu kaydetti.

Sanayi bölgelerine teknopark

Bu projelere bakanlık olarak destek vereceklerini ifade eden Bayraktar, üniversitelerde kurulan teknoparkların yeterli olmayacağını, sanayi bölgelerinin de birer teknopark haline gelmesi gerektiğini belirtti.

Bayraktar, şöyle konuştu:

''Bizim sanayi bölgeleri içinde gerçekten uygulamayı yapan yerlerde teknoparklar kurmamız oralarda gençleri tatbikata dayalı yetiştirmemiz lazım. Burada siyaset yapmayacağım. Ama inanın, bugün Amerika'da 'kolej' diyorlar. Buraya sadece meslek okullarından, atölyelerden gelenler gidebiliyor. Buradan mezun olanlar 5-6 bin dolar maaş alıyorsa, teorik okuldan mezun olanlar 2 bin dolar alıyor. Tekniğin önemini biraz daha kavratmamız lazım. Kimin eli nasırlı ise kim üretiyorsa onun daha iyi yaşaması lazım. Ekonomide onların daha çok ağırlığının olması lazım.

Sanayicinin Ar-Ge'ye daha fazla ağırlık vermesi lazım. Ben, sizin emrinizdeyim. Teknik tarafa, elleri nasırlı olan tarafa pozitif ayrımcılık yapmak durumundayım. Siz savaşacaksınız, siz üreteceksiniz ondan sonra kaymağını başkası yesin. Bu olmaz arkadaşlar. Çocuklarınızı yakınlarınızı çok iyi yetiştirin, salahana (Karadeniz yöresinde işsiz güçsüz manasında) olmasınlar. Çocuklarınızı salahana yapmayın. Bu güzide kuruluşları biraz daha ileri taşısınlar.''

Bakandan talepler

İASOB Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, bölgede bir teknik meslek lisesi kuracaklarını belirterek, OSB'lerde kurulacak teknik meslek liselerine devlet katkısının öğrenci başına bin 700 lira olarak telaffuz edildiğini, öğrenci başına 8-10 bin lira maliyet olduğu gözönüne alındığında bu miktarın çok az olduğunu savundu.

Uğurtaş, okul yatırımlarını yapmayı öngördükleri arazinin ikinci derecede SİT alanı haline geldiğini, ayrıca İAOSB'nin Orman Bakanlığı kararıyla İAOSB'nin Gediz Sulak Alan Tampon Bölgesi içine alındığını, bunun yeni yatırımları engellediğini belirterek bu sorunların çözümü konusunda destek istediklerini söyledi.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise İzmir'deki OSB'lerin teşvik yasasındaki bölgesel farklılıklar nedeniyle yatırımları çevre illere kaçırdığını, bu farklılıkların giderilmesi gerektiğini ifade etti.

ETİKETLER: kurum inovasyon
http://www.yapi.com.tr/haberler/bayraktar-izmir-ataturk-organize-sanayi-bolgesinde-sanayicilerle-biraraya-geldi-_91181.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!