Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bayram Oteli ve Sefa Apartmanı'nın Bilirkişi Raporlarında Bildik Bulgular

Van depreminde yıkılarak onlarca kişiye mezar olan Bayram Oteli ve Sefa Apartmanı'nın bilirkişi raporları tamamlanarak savcılığa gönderildi. 7.2'lik ilk depremde 20'den fazla kişinin öldüğü ve kolonlarının kesildiği ileri sürülen Sefa Apartmanı ile 5.6'lık ikinci depremde yıkılan, 25 kişiye mezar olan Bayram Oteli'nin bilirkişi raporlarına göre

yapi.com.tr
Bayram Oteli ve Sefa Apartmanı'nın Bilirkişi Raporlarında Bildik Bulgular

Van depreminde yıkılarak onlarca kişiye mezar olan Bayram Oteli ve Sefa Apartmanı'nın bilirkişi raporları tamamlanarak savcılığa gönderildi. 7.2'lik ilk depremde 20'den fazla kişinin öldüğü ve kolonlarının kesildiği ileri sürülen Sefa Apartmanı ile 5.6'lık ikinci depremde yıkılan, 25 kişiye mezar olan Bayram Oteli'nin bilirkişi raporlarına göre deprem değil binalar öldürmüş. Gazete Habertürk'ten Cemal Aşan'ın haberine göre, her iki binada da malzeme kalitesizliği ortaya çıkarken, Sefa Apartmanı'nda kolon boyutlarının uyumsuz olduğu tespit edildi. Bayram Oteli'nde ilk depremin ardından hasar tespiti yapılmadığı da kaydedildi.

Bayram Oteli'nde malzeme kalitesiz, ilk deprem sonrasında hasar tespiti yapılmamış

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Alemdar Bayraktar, Prof. Dr. Halil Karadeniz, Prof. Dr. Şakir Erdoğdu ve Yrd. Doç. Dr. Zekai Angın'ın hazırladığı Bayram Oteli Deprem Güvenlik Değerlendirme Raporu'na göre otelin yapımında kullanılan malzemenin kalitesiz olduğu vurgulanırken, binada ilk depremin ardından hasar tespiti yapılmadığı da kaydedildi. Bayram Oteli ile ilgili hazırlanan 24 sayfalık bilirkişi raporunda eksiklikler tek tek sıralanırken son kısımda bu eksikliklerle ilgili sorumluluk değerlendirmesi de yapıldı. 4 aşamada yapılan değerlendirmede otelin zemin raporunun, statik hesap raporunun, statik projesinin, kolon, kiriş, temel ve döşeme projelerinin de olmadığı ortaya çıkarken, bundan belediye ile yapı sahibi sorumlu tutuldu.

Otelin yapımında kullanılan malzemenin yetersiz olduğuna dikkat çekilen raporda, binanın taşıyıcı sistemi ve yapı malzemeleri ile ilgili durumu anlatan "röleve ve projedeki taşıyıcı sistem eleman sayısı ve boyut uyumsuzluğu" projesinin olmadığı ve bunlardan yapı sorumlusu (müteahhit/yapı sahibi) , teknik uygulama sorumlusu ve belediyenin ilgili biriminin sorumlu olduğu ifade edildi.

Otelin projesi bile yok

Otelin yapım aşaması bittikten sonra projeye uygunluğunu gösteren projenin de olmadığının vurgulandığı raporda yapı sorumlusu, teknik uygulama sorumlusu ve belediyenin ilgili birimi bundan sorumlu tutuldu. Bilirkişi raporunda ilk depremin ardından hasar tespitinin yapılmaması konusunda yapı sahibi ve gerekli tedbirleri almayan ilgili birimler suçlandı.

Sefa Apartmanı'nda kolon boyutlarında uyumsuzluk var

Van merkezde Kazım Karabekir Caddesi üzerinde bulunan ve ilk depremde yıkılarak 20'nin üzerinde insanın hayatını kaybettiği, kolonlarının kesildiği ileri sürülen Sefa Apartmanı'yla ilgili aynı bilirkişilerin hazırladığı raporda apartmanın bazı kolon boyutlarında uyumsuzluk olduğu tespit edilirken, yapı sorumlusu suçlandı. Sefa Apartmanı'nda bazı projelerin olmadığının vurgulandığı raporda proje ve yapım aşamasındaki yetersizliklere dikkat çekildi. Bilirkişiler Bayram Otel'de olduğu gibi Sefa Apartmanı'nda da kullanılan malzemenin kalitesiz olduğuna dikkat çekti.

ETİKETLER: kurum kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/bayram-oteli-ve-sefa-apartmaninin-bilirkisi-raporlarinda-bildik-bulgular_100340.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!