Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Osmanlı'nın İlk Mahallesi...

Bedrettin Mahallesi, Sulukule Olmak İstemiyor

İstanbul'un fethinden sonra kurulan ilk Osmanlı mahallesi olan Bedrettin, SİT alanı ve koruma planı dışına çıkartılarak "yenileme bölgesi" ilan edildi. Mahalleli ise Sulukule'de olduğu gibi, kendi mahallelerinin de yıkılmasından endişeleniyor.

bianet.org
Bedrettin Mahallesi, Sulukule Olmak İstemiyor

Kasımpaşa-Şişhane arasında bulunan Bedrettin Mahallesi'nin tarihi 500 yıl önceye dayanıyor. Osmanlı döneminde Haliç'te bulunan tersanelerin lojistiğini sağlayan mahalle, bugünlerde İstanbulluların kabusu olan "kentsel dönüşüm" projelerinin kurbanı olmaktan korkuyor. Bedrettin mahallesi sakinlerinin geçen hafta, dayanışma amacıyla kurdukları Bedrettin Mahallesi Derneği, bugün gerçekleştirdiği etkinlikle kamuoyunun dikkatini çekmeyi amaçlayan bir dizi etkinlik düzenledi.

Kentsel dönüşüm mağdurlarından destek

Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Derneği, Cihangir Güzelleştirme Derneği ile kentsel dönüşüm mağduru olmuş olan Sulukule, Hacıhüsrev, Okmeydanı, Tarlabaşı, İstiklal Mahallesi, Ayaspaşa semt sakinlerinin de destek verdiği etkinlik Bedrettin Mahallesi Derneği üyelerinin rehberliğinde gerçekleştirilen semt turu ile başladı.

Ardından söz alan dernek başkanı Süleyman Songur, Beyoğlu Belediyesi'ne seslenerek evlerinin onarımı için destek isterken, 500 yıllık mahallelerinin korunması talebini yineledi.

Süleyman Songur'un ardından sahne alan vurmalı çalgılar grubu ve halk korosu etkinliğin şenlik havasında geçmesini sağladı.

Yenileme projesiyle çıkan yangın

Mahallenin Beyoğlu Belediyesi tarafından yenileme bölgesi ilan edilmesini takip eden günlerde önce çocuk parkı ve spor alanı belediye ekiplerince yıkıldı. Ardından dolmuş duraklarının yıkılması ve son olarak 20 kişinin yaşadığı tarihi binada çıkan "şüpheli" yangın, mahallelinin endişelerini arttırdı. Elektrik kontağından çıktığı iddia edilen yangın, dar sokaklar ve ahşap binalar göz önüne alındığında kolaylıkla bütün mahalleyi sarabilecek bir felakete yol açmadan su kuyusu ve dalgıç pompa sayesinde söndürülebildi.

"Evlerimizi Yıkacaklar mı?"

Bedrettin mahallesi sakinleri her ne kadar yangının "ihmal sonucu" çıktığına inanmak isteseler de, üstüste yaşananlar, şüphelerin artmasına yol açıyor. Konuyla ilgili görüştüğümüz mahalle gençlerinden Fırat, son zamanlarda yaşananlara anlam veremiyor. Burada doğup büyüdüğünü söyleyen Fırat biraz ürkek, "evlerimizi mi yıkacaklar" diye bize soruyor. Mahallelerini bırakmayacaklarını söyleyen Fırat, tarihi evlerin restore edilmesi ve mahallenin korunmasının sadece kendileri için değil İstanbul için de çok önemli olduğu görüşünde.

Umut Anayasa Mahkemesi

Bedrettin Mahallesi sakinleriyle dayanışmaya gelen Cihangir Güzelleştirme Derneği Başkanı Selçuk Erdoğmuş, Osmanlı'dan bugüne kadar dokusunu koruyabilmiş ahşap mimarinin korunabildiği en önemli yerlerden biri olan mahallenin mutlaka korunması gerektiği görüşünde. "Yenileme alanı" tabirinin çok muğlak bir ifade olduğunu söyleyen Erdoğmuş, Bedrettin Mahallesi sakinlerinin, Sulukule'de, Tarlabaşı'nda yaşanan örneklerin kendi başlarına da gelmesinden korktuklarını sözlerine ekliyor.

Yenileme alanlarıyla ilgili kanunun Ankara'daki idari mahkeme tarafından Anayasa Mahkemesi'ne taşındığını söyleyen Selçuk Erdoğmuş, kanunun idari mahkeme tarafından insan haklarına aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne taşındığını işaret ediyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bedrettin-mahallesi-sulukule-olmak-istemiyor_86120.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!