Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Belediye Meclis Üyeleri Ne Yapar?

Yerel seçimlere yaklaştığımız şu günlerde genellikle belediye başkanlarının hizmet performansı sorgulanırken aynı seçimle beş yıllığına göreve gelmiş olan ve kent halkının pek de tanımadığı belediye meclis üyelerinin, seçildikleri kent için neler yaptığı hemen hiç gündeme gelmez.

Cumhuriyet ANKARA
16 Belediye Meclis Üyeleri Ne Yapar?

Yerel seçimlere yaklaştığımız şu günlerde genellikle belediye başkanlarının hizmet performansı sorgulanırken aynı seçimle beş yıllığına göreve gelmiş olan ve kent halkının pek de tanımadığı belediye meclis üyelerinin, seçildikleri kent için neler yaptığı hemen hiç gündeme gelmez.

Oysa belediye meclis üyeleri, yerel demokrasi açısından son derece önemli bir işleve sahiptir. Seçmenler, seçtikleri belediye meclis üyeleri ile o kentin sorunlarının çözülmesini, daha yaşanabilir bir kente ulaşmayı istemektedir. Peki, belediye meclis üyeleri seçildikten sonra o kent adına ne yapmaktadır? O kentin sağlıklı ve yaşanabilir olması yönünde nasıl bir faaliyette bulunmaktadır? Sadece meclis toplantılarına katılıp el indirip kaldırarak apar topar geçen kararları oylayıp, ardından her toplantı için “huzur hakkı” ücretini alarak görevlerini yaptıklarına mı inanmaktadır? Belediye meclis üyeliğinin anlamı ve işlevi bu mudur?

Maalesef ülkemizdeki belediye meclis üyelerinin büyük bölümü bu önemli görevin içini boşaltarak algılamakta, yerel demokrasinin önemli bir parçası oldukları bilinci ile hareket etmemektedir. Hatta, zaman zaman yargıya da yansıyan biçimiyle, belediye meclis üyelerinin bir bölümünün imar yolsuzluklarına karıştıkları, özellikle imar komisyonlarında bulunmak için gayri ahlaki biçimde çok ciddi çıkar çatışmalarına girdikleri, belediyedeki nüfuzlarını yandaşlara çıkar sağlamak için kullandıklarına tanık olunmaktadır.

Ankara için ne yapıldı?

Basına yansıyan haberlerden zaman zaman muhalefet partilerine mensup belediye meclis üyelerinden bazılarının Ankara kent gündemi ve belediye faaliyetleri ile ilgili soru önergeleri verdikleri, bazı olumsuz uygulamaların engellenmesi için mücadele ettikleri görülmektedir. Özellikle Büyükşehir için iktidar partisinden olan belediye meclis üyelerinin Ankara kentinin sorunlarının çözülmesine dair şimdiye dek ne yaptıkları konusunda Ankaralıların hiçbir bilgisi bulunmamaktadır. 5 yıl boyunca Melih Gökçek’in verdiği kararları onaylamak dışında ne yapmışlardır? Bu kararlara hiç itiraz eden ya da tartışan bir meclis üyesi çıkmış mıdır? Kentin kronikleşmiş ya da ciddi akut sorunlarına yönelik hangi öneri ve çalışmayı gerçekleştirmişlerdir?

Örneğin yaya ölümleri konusunda ülkede ilk sırada yer alan Ankara’da bunun önüne geçilmesi için nasıl bir öneride bulunmuşlardır? Ankara Anakent Belediyesi’nin ödemediği doğalgaz borçlarını bir sorun haline getirmişler midir? Halkın canını yakan ulaşım ücretlerinin ucuzlatılması için herhangi bir çabaları olmuş mudur? Belediye kaynaklarının gösteriş projeleri, plansız yatırımlar, havai fişek ve konserlerle çarçur edilmesi konusunda ne düşünmektedirler? Parsel bazında yoğunluk artışı getirerek birilerine milyonlarca YTL’lik haksız rant sağlayan plan değişikliklerini onaylamak için el kaldırırken, hep sözünü ettikleri “yetim hakkı” ya da toplum yararı ilkesinin ahlaki kaygısını hiç taşımışlar mıdır? Ankaralılar bunların yanıtını merak etmektedir. Aynı sorun ilçe belediyelerindeki meclis üyelerinin pek çoğu için de geçerlidir.

Ankara Anakent ve ilçe belediyelerinde görev yapan meclis üyelerinin Mart 2009 seçimlerinden önce çıkıp, bu beş yılda kentleri için neler yaptıklarını Ankaralılar’a anlatmaları gerekmektedir. Bunu yapmaları, hem kendi onurlarına, hem de belediye meclis üyeliğinin kurumsal kimliğine saygı duyulması için kaçınılmaz bir görevdir. Böylece yerel demokrasinin gerçek anlamı ve işlevine yaklaşması yönünde de önemli bir başlangıç yapılacaktır.

http://www.yapi.com.tr/haberler/belediye-meclis-uyeleri-ne-yapar_64600.html

Read Comment Section
16 Yorum Yorum Yaz
  • Ahlak, namus, sadece cinsellik değildir. Uygar insanlar için ahlak, topluma zarar vermeden, yazılı kurallara uyarak olumlu katkıda bulunarak toplumu yüceltmek için çalışmaktır. Artık lise, üniversite mezunu olmayanları, bilgi beceri isteyen işlere vermemek gerekir. Küçümsemek değil, daha iyisi ile iş yapmak amaç! Çocuklarımızı neden okutuyoruz? Aynısını kurum yönetenleri için de istemeliyiz. Ki ileri gidelim. YANITLA
  • meclis üyeleri ortaya çıksın YANITLA
  • İKTİDAR MUHALEFET ÇATIŞMASI YAPILMADAN DEvAM EDEN SİYASET HER ZAMAN GÜZELDİR. DAHA GÖREMEDİK AMA OLMASINI HEP İSTEMİŞiMDİR YANITLA
  • dogrusunu soylemek gerekırse ben de daha etkın bı gorev yapabılmek ıcın bişeyler arastırırken burayı gordum. ama malesef burası da secımlerden öncekı temennılerden ibaret. Bir yılı gerıde bırakıyoruz uyelıkte, daha acemı uyeyız yanı. benim bu zaman zarfında gözlemım şu:yapılan işlerde karar alma yetkısıne sahıp ıktıdar partısı uyelerı birlik beraberlık olsun da nasıl olursa olsun'u oynamaktan kendılerını alabılmıs degıller. Meclis uyelıgıne secılmek degıl de layık gorulmek gıbı bı mınnetten kurtulabılse bu ınsanlar belkı teklıflerı oylamaktan oylamaya teklıf sunma aşamasına gelebılırler. yanı iş sanıldıgı kadar kolay degıl...... YANITLA
  • degerli hemşehrilerim öncelikle beni bu göreve sectiginiz için çok teşekkür ederim size daha iyi hizmet için elimden gelenin en iyisini yapacagıma söz veriyorum hiç bir parti ve yandaş ayırmaksızın, ALTINDAG HEPİMİZİN UNUTMAYALIM DAHA İYİ VE YAŞANABİLİR ALTINDAG İÇİN HADİ ELEle VERELİM SAYGILARIMLA YANITLA
16 yorumdan 5 tanesi gösteriliyor.  1  |  2  |  3  |  4  |  DEVAMI
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!