Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Belediyeciliğin Kıstası Hükümetle İyi Geçinmek Değil"

Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İstanbul Şube Başkanı Erhan Demirdizen, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in Antalya'daki "Hükümetimizle kavga eden, zıtlaşan yerel yönetimler her projelerini Ankara'dan geçiremiyor" açıklamasını bu sözlerle eleştirdi.

bianet.org
"Belediyeciliğin Kıstası Hükümetle İyi Geçinmek Değil"

"İdeal belediyecilik, merkezi hükümetle iyi anlaşan belediye başkanları demek değil. iyi belediyecilik, bulunduğu şehre iyi hizmet eden kişi ve organlar anlamına geliyor. Bu olaya particilik yaparak yaklaşmak ve düz bir bakış açısıyla bakmak yakışık alan bir tavır değil."

Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İstanbul Şube Başkanı Erhan Demirdizen, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in Antalya'daki "Hükümetimizle kavga eden, zıtlaşan yerel yönetimler her projelerini Ankara'dan geçiremiyor" açıklamasını bu sözlerle eleştirdi.

"Halk cezalandırılamaz"

"Bu sözlerin Adalet Bakanı'nın ağzından çıkması, Türkiye'de yerel yönetimlerin görevlerini yapabilmeleri ve seçmenlerin demokratik hakları çerçevesinde oy kullanabilmeleri açısından ciddi sakıncalar içeriyor."

Şahin'in çağdaş dünya normlarıyla ilgisi olmayan, çok ilkel bir değerlendirme yaptığını ifade eden Demirdizen "Belediye başkanlarını ve organlarını halk seçiyor. Hükümet kendisi gibi düşünen ve düşünmeyen belediyelere eşit mesafede durmalı; halkı cezalandırmamalı" dedi.

"Yerel yönetimler merkezin vesayeti altına alınmak isteniyor"

Bu sözlerin Adalet Bakanı'nın ağzından çıkmasının, Türkiye'de yerel yönetimlerin görevlerini yapabilmeleri, seçmenlerin demokratik hakları çerçevesinde oy kullanabilmeleri açısından ciddi sakıncaları olduğunu belirten Demirdizen, Şahin'in yerel yönetimi de genel yönetimi de doğru algılayamadığını söyledi. Demirdizen belediyecilikte olması gereken anlayışı şu sözlerle anlattı:

"Kentlerin altyapı, ulaşım, konut gibi sorunlarıyla ilgili projeler üretecek, bu konularda çalışabilecek belediye başkanlarının ve organlarının seçilmesini doğru olanı. Ancak son 40-50 yıldır yoğun göç alan, insani standartların çok altında kalan bu kentlerin standartların üstüne çıkartmalarını, bununla ilgili projeler üretmelerini ve planlı kentleşmeyi geliştirmelerini bekliyoruz."

ŞPO olarak belediyelerin siyasi yanından çok teknik yanıyla ilgilendiklerini anlatan Demirdizen "Bunları yapmadıkları zaman zaten belediyelerle ters düşüyoruz. Eleştirmeye başlıyoruz, itiraz etmeye ve dava etmeye başlıyoruz" dedi ve ekledi:

"Şehirlerle ilgili yapılacaklar belirlenirken, bölge ve kalkınma planlarına göre projeler yapılır. Bir bakan 'Bu belediye başkanı bizimle iyi geçinmiyor, önünü keselim' diyorsa, ortada başka bir sorun var demektir. Hele bunu diyen adalet bakanıysa iyice düşünmek gerekiyor."

http://www.yapi.com.tr/haberler/belediyeciligin-kistasi-hukumetle-iyi-gecinmek-degil_66922.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!