Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Beyaz Eşyada Enerji Tasarrufu Etiketine TSE Standardı Geliyor

Çamaşır makinesi, buzdolabı, bulaşık makinesi gibi beyaz eşya ürünlerinde A sınıfı, B sınıfı, C sınıfı gibi enerji tüketimini gösteren etiketlerde TSE kriterleri dikkate alınacak. Şimdiye kadar üreticilerin fabrika testleriyle yapıştırılan etiketlere resmî standart getirilmesiyle sahtekârlıkların önüne geçilecek. Çalışmaların başlatılmasında,

Zaman Gazetesi
Beyaz Eşyada Enerji Tasarrufu Etiketine TSE Standardı Geliyor

Çamaşır makinesi, buzdolabı, bulaşık makinesi gibi beyaz eşya ürünlerinde A sınıfı, B sınıfı, C sınıfı gibi enerji tüketimini gösteren etiketlerde TSE kriterleri dikkate alınacak. Şimdiye kadar üreticilerin fabrika testleriyle yapıştırılan etiketlere resmî standart getirilmesiyle sahtekârlıkların önüne geçilecek. Çalışmaların başlatılmasında, enerji tüketiminin zirve yapması etkili oldu.

Elektrik tüketiminde Cumhuriyet tarihinin rekorunun kırılmasının ardından tasarruf için düğmeye basıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, düşük elektrik tüketen cihazlar için standart belirlemeye hazırlanıyor. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile Enerji İşleri Etüt İdaresi, beyaz eşya aletleri üzerine yapıştırılan enerji etiketlerine uygunluk belgesi üzerinde çalışıyor. Çalışma tamamlandıktan sonra buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve klima gibi cihazların A sınıfı, B sınıfı, C sınıfı gibi tüketim etiketleri belirli bir standarda kavuşacak. Ürüne yapıştırılan bu etiketlerde TSE'nin standartları geçerli olacak. Çalışmayla, şirketler tarafından cihazlara konulan tasarruf etiketinde sahtekarlığın da önüne geçilmiş olacak.

TSE ve Enerji İşleri Etüt İdaresi'nin enerji tasarrufuna yönelik çalışması olduğunu vurgulayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkilileri, cari açığın önüne geçilmesi açısından enerji sınıflandırmasına yönelik çalışmanın önemine işaret etti. Türkiye'nin en büyük cari açığı enerji sektöründe verdiğine dikkat çeken üst düzey bakanlık yetkilisi, "TSE, ev aletlerinin tamamının testini Türkiye'de yapabiliyor. Belgelendirme yaparken, ürünlerin enerji sınıflandırmasını da gerçekleştireceğiz. Buzdolabı, çamaşır makinesi ve klimalara öncelik verilecek. Çok sayıda ürünün üzerinde 'A sınıfı' yazıyor, ancak bu üreticinin beyanı. TSE gibi üçüncü tarafın onu belgelendirmesi lazım. Bu konunun üzerinde çalışılıyor. TSE'nin vereceği belgelendirme ile enerjide büyük tasarruf yapılabilir." dedi. Türkiye ekonomisindeki yüzde 11'lik büyüme oranı ve havaların ani ısınmasıyla elektrik tüketiminde büyük artış meydana geldi. On gün önce elektrik tüketimi 700 milyon kilovatsaati (kWh) aşarak 87 yıllık Cumhuriyet tarihi rekoru kırıldı.

Tüketicinin tercihi A Plus

Vatandaşın tasarruf amacıyla tercih ettiği düşük elektrik tüketimi olan cihazlara olan ilgisi her geçen gün artıyor. Ancak beyaz eşya sektöründe enerji etiketlerindeki sınıflandırma tüketicileri zor durumda bırakabiliyor. Buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinesi gibi beyaz eşyaların büyük kısmı enerji tasarrufu sağladığı iddia edilen 'A Plus' etiketi ile satışa sunuluyor. Ancak bu etiketler Türk Standartları Enstitüsü gibi bir kurum tarafından değil de firmaların fabrika testleri sonrasında ortaya çıkan sonuca göre yapıştırılıyor. Enerji etiketleri A harfinden başlayıp G harfine kadar giden yedi farklı sınıftan oluşuyor. En düşük enerji harcayan beyaz eşyalar A tüketim sınıfında yer alıyor. Bu sınıf bir cihazın ortalama enerji tüketiminden yaklaşık yüzde 45 oranında daha az enerji tükettiği hesaplanıyor. G harfi sınıfına ait bir alet de ortalamadan en az yüzde 25 daha fazla enerji harcıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/beyaz-esyada-enerji-tasarrufu-etiketine-tse-standardi-geliyor_88477.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!