Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Beykoz'da Büyük Rant!

İstanbul Paşabahçe Şişe Cam ve Tekel fabrikalarının ardından film seti olarak kullanılan Beykoz Kundura Fabrikası da yıkılıyor.

yapı.com.tr
Beykoz'da Büyük Rant!

Sözcü Gazetesi'nden Özlem Güvemli'nin haberine göre, 30 milyon dolara satın alınan arazinin değerinin 3 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.  Beykoz Kundura Fabrikası’nın 30 milyon dolara alınan arazisi 3 milyar dolara çıktı.

Osmanlı ve Türk Ordusu'na deri tedarik ediyordu

1810 yılında tabakhane olarak kurulan Beykoz Deri ve Kundura Fabrikası İstanbul'un en eski fabrikalarından birisi. Fabrika Osmanlı ve Türk Ordusu'na ayakkabı deri ürünlerinin tedarikini sağlıyordu. Birçok tarihi olaya şahitlik yapan fabrika 1933 yılında Sümerbank'a devredildi. 80'li yıllarda zamanla sadece orduya üretim sağlayan fabrikada üretim 1999 yılında durduruldu. 2004 yılında da Yıldırım Holding'e satıldı.

1800'lü yılların başında 2. Mahmut tarafından “Beykoz Debbağhanesi” adıyla kurulan Beykoz Deri ve Kundura Fabrikası, Türkiye'nin en eski fabrikası. Yıllarca ordu için bot, çizme yapan fabrikada Atatürk'e de ayakkabı üretildi. Fabrika faaliyetlerine uzun süre Sümerbank Holding A.Ş. çatısı altında devam etti. Özelleştirme kapsamına alınan fabrika 2001 yılında kapatıldı. Fabrika, 2004 yılında 29 milyon 750 bin dolar ile en yüksek teklifi veren Yıldırım Dış Ticaret ve Pazarlama A.Ş'nin oldu. Türkiye'nin en zenginleri listesinde yer alan holdingin aldığı Boğaz'daki arazinin değeri bugün kat kat arttı. Arazinin değerinin 3 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Üst gelir grubuna proje hazırlandı

Yıldırım Holding, araziye üst gelir grubuna hitap eden oteller, apart daireler, villalar, kongre merkezi, alışveriş, yeme içme, eğlence merkezleri yapılması planlanıyordu. Ancak fabrika alanı bugüne dek film platosu olarak kullanıldı. Öyle Bir Geçer Zamanki, Suskunlar, Keşanlı Ali Destanı, Karadayı, Devrim Arabaları gibi bir çok popüler yapım burada çekildi.

Plan değişikliği için ilk girişim

Boğaz manzaralı fabrika arazisi için kısa bir süre önce düğmeye basıldı.

Büyük bölümü yeşil alan olan 182 dönümlük arazinin imar planlarını değiştirmek için hazırlanan teklif, Boğaziçi İmar Müdürlüğü tarafından İstanbul 2 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'na gönderildi.

Komisyon, teklifi 26 Mayıs'ta gerçekleştirdiği toplantıda ele aldı. 200 yıllık fabrikanın ve Boğaz'ın en değerli arazisinin kaderi önümüzdeki günlerde belli olacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/beykozda-buyuk-rant_144924.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!