Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Beyoğlu'nda Fransız Rüzgârı

Galatasaray Lisesi'nin arkasındaki Cezayir Sokak, İstanbul'un küçük Paris'i oluyor. Sokağın eski elbisesi, Fransız tarzıyla yenileniyor. Küçük

Radikal
Beyoğlu'nda Fransız Rüzgârı

b>Galatasaray Lisesi'nin arkasındaki Cezayir Sokak, İstanbul'un küçük Paris'i oluyor. Sokağın eski elbisesi, Fransız tarzıyla yenileniyor. Küçük Paris, her türlü etkinliğin ev sahibi olacak.

Kimi zaman acı ve dramın mekânı olan Beyoğlu'nun arka sokaklarından biri, kapılarını Fransız kültürüne açıyor. Galatasaray Lisesi'nin arkasındaki Cezayir Sokak, nisan ayında tamamlanacak çalışmayla, tamamen Fransız tarzı, kafe, dükkân ve kültür merkezlerinin bulunduğu bir 'Fransız sokağı'na dönüşecek.
İstanbul'un küçük Paris'i olacak sokakta, şapka defileleri ve sokak şenlikleri düzenlenecek. Sokak, Fransız rüzgârı estirecek.

Tarih canlanıyor
Galatasaray Lisesi'nin arkasında merdivenlerle aşağı inen çıkmaz sokakta, şu sıralar keyifli bir çalışma var. Yıllarca önce Fransız mimarisiyle yapılan sıra sıra dizilmiş, cumbalı binaların yorgunluğu ve yıpranmışlığı, pembe boyayla kapanmış. Merdiven boyunca dikilen sarmaşıklar ise çiçeklerini açmak için ilkbaharı bekliyor.
Haberi duyanlar hafta sonunu daha şimdiden burada geçiriyor. İstanbullular nisan ayında Fransız sokağıyla buluşmayı bekliyor.

1.5 yıllık proje
Projenin fikir babası Mehmet Taşdiken. Taşdiken, projeyi bir buçuk yıl önce hazırlayarak Beyoğlu Belediyesi'ne başvurmuş. Bürokratik işlemler tamamlandıktan sonra da 'Güzel Beyoğlu Projesi'ne dahil edilerek, ağustos ayında ilk çalışmalar başlamış.

Paris'ten destek
Sokakta ikâmet edenlerden evler satın alınmış. Projenin yatırım tutarı 20 milyon euro'yu bulmuş. Projenin Fransız şirketlerinden ve Paris Belediyesi'nce de desteklendiğini söyleyen Taşdiken, "Belediye ve çeşitli kurumların da desteğiyle proje sürüyor. Bu bir yaşam organizasyonu. Biz insanlara fikir verdik, cesaretlendirdik" diyor.
Mehmet Taşdiken, projenin kafasında nasıl şekillendiğini ise şöyle anlatıyor: "19. yüzyılda Batı' ya kapı, Fransa üzerinden açılmış. Fransız kültürü bizim dışımızda tüm dünyayı etkisi altına almış.
Bu çıkmaz sokaktaki sıra sıra evler 1901 yılında Fransız bir mimar tarafından yapılmış. Sokak, yıllarca Fransız bir ressama, meyhaneye, sokak şenliklerine ev sahipliği yapmış.
Yıllar içinde o gelenekler dağılmış ve sokağın kaderi de diğerleri gibi olmuş. Yani sokağın zaten Fransız kültürüyle bağlantılı bir geçmişi var. Tüm bunlar bir araya gelince, aklıma 'eşittir Fransız sokağı' fikri geldi."
Proje, sokağı tamamen İstanbul'un küçük Paris'i haline getirecek şekilde hazırlanmış. Sokakta 43 işyerinin açılması düşünülüyor.
Proje sahipleri bu konuda oldukça titiz davranıyor. Öncelikle sokakta yer alacak işletmeciden proje ve taahhütler isteniyor.
Örneğin, sokakta Fransız müziği dışında müzik çalınması istenmiyor. Eğer işletme başka müzik çalacaksa, bunun sokağa taşmamasını taahhüt etmek zorunda.

Büyü bozulmayacak
Ayrıca sokaktaki tüm işyerlerinin isimleri de Fransızca olacak. Yani hiçbir şeyin Fransız 'büyüsünü' bozması istenmiyor. Taşdiken, sokağın kimi alışkanlıkları değiştireceğinin de işaretlerini veriyor: "Caz ya da piyano barda, Fransız şarabı içenler, sabaha karşı soğan çorbası içerek ayılacak..."

Fransız yemeği ve müziği
Türkiye'de bir ilk olan proje, beraberinde de birçok ilki getiriyor. Proje kapsamında kurulacak 'Gastronomi Kültür Enstütisi'nde Fransız mutfağının incelikleri öğretilecek. Üç yıl sürecek eğitimin sonunda Türkiye'nin Fransız mutfağına hâkim aşçıları olacak.
İsteyene bir yıl da Fransızca hazırlık kursu verilecek. Bir diğer uygulama ise çocuk oteli. İsteyenler çocuklarını birkaç günlüğüne ya da alışveriş süresince birkaç saatliğine bu otele bırakabilecek.
Bunların yanı sıra sadece kültürel filmlerin gösterileceği sinema, caz ve piyano barlar da sokağın diğer özellikleri. Sokakta ayrıca bütün gün boyunca Fransız müziği çalacak. Projeye göre, sokakta yer alacak dükkânlar şöyle:

"Sekiz adet kafe, iki adet Fransız yemeklerinin yapılacağı restoran, iki adet garden kafe, iki adet şarap evi (binden fazla şarap çeşidi olacak), krepçi, dondurmacı, ekmekçi, çikolatacı, şarküteri, çiçekçi, Fransız parfümlerinin satılacağı parfümeri, bir kuaför, yüzden fazla çeşidin bulunacağı peynirci, turizm acentası..."

Neler yapılacak?

*Seramik, heykel, resim, müzik ve hobi kursları düzenlenecek. Bu etkinlikler sokakta ve açık alanlarda sürdürülecek.

*Aylık periyotlarla müzayedeler düzenlenecek.

*Sokakta her hafta temalı antika sergileri yapılacak.

*Haftada iki gün ikinci el Fransız pazarı kurulacak.

*Her yıl periyodik olarak belgesel film senaryo yarışması yapılacak ve üç senaryonun belgesel film olarak çekilmesine katkıda bulunulacak.

*Açık alanlarda periyodik olarak konserler, sergiler, defileler, sokak şenlikleri düzenlenecek.

http://www.yapi.com.tr/haberler/beyoglunda-fransiz-ruzgari_8766.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!