Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bilbao'da Bir Konsept Ev: VELUX Atika

Bilbao'da 9 Ekim tarihinde yeni bir konsept ev projesi sergilenmeye başlandı: VELUX Atika. Sergilenen proje, yüksek kalite mimari ile iç mekan iklimi ve enerji tasarrufu arasındaki etkileşimi araştırıyor.

yapi.com.tr
Bilbao'da Bir Konsept Ev: VELUX Atika

br/>




















Bilbao'da 9 Ekim tarihinde yeni bir konsept ev projesi sergilenmeye başlandı: VELUX Atika. Sergilenen proje, yüksek kalite mimari ile iç mekan iklimi ve enerji tasarrufu arasındaki etkileşimi araştırıyor. VELUX Atika, ilk durak olan Bilbao Getxo Limanı'ndan sonra birçok Akdeniz şehrini ziyaret edecek.

VELUX Atika, soğutma, ısıtma ve havalandırma için harcanan enerji tüketimini azaltmayı hedefleyen mevcut Avrupa yasalarına ilgi yöneltme amacıyla geliştirilmiş deneyesel bir ev konsepti. Bu konsept ev, ilginç mimari, hoş iç mekan iklimi, yenilikçi enerji ve günışığı çözümlerini, astropikal yaşam stilleri ve iklimlerine uyumlu geleceğin konutları yaratmak fikriyle birlşetirmeye gayret ediyor.

Atika projesinden sorumlu ACXT-IDOM İspanyol mimari ofisin Proje Tasarımcısı Javier Aja Cantalejo, proje ile ilgili görüşlerini şöyle açıklıyor:

"Akdeniz mimarisinin geleneksel yapısından en iyi örnekleri toplayarak yarattığımız bu modern ev, bir terasın ortasında ve farklı çatı eğimleri ile bir tepeye yerleştirilmiş tipik bir "beyaz" Akdeniz köyünü anımsatmakta. Pencereler stratejik olarak oda fonksiyonları ve oryantasyonuna gore yerleştirilmiş ve yapıya 160 mm'lik yalıtım yapılarak yaz ve kış sabit bir iç mekan iklimi elde edilmiştir".

VELUX Atika'nın Soğutma Sistemleri Güneş Enerji Panelleri ile Sağlanmakta
VELUX Atika evinin yüksek enerji verimliliği, yapının temel tasarımının yanı sıra yeni güneş enerji teknolojisi ve elektronik kontrol sistemleri ile sağlanıyor. Javier Aja Cantalejo, bu teknolojiyi şöyle anlatıyor:

"VELUX Atika'daki güneş enerjili soğutma sistemleri oldukça yeni. Esasında geleneksel klima sistemi gibi çalışmakta, ancak elektrik yerine çatıya yerleştirilmiş güneş enerji panellerinden termal enerji sağlanmakta. VELUX için, güneş enerjili soğutma sistemleri gibi yeni enerji tasarrufu teknolojilerini test ederek gelişmelerin başını çekiyor olmak büyük önem taşımakta. Çünkü, enerji tasarrufu yeni Avrupa kanunları uyarınca Güney Avrupa'nın da ajandasında yer almakta".

VELUX Atika, ileri bir elektronik control sistemi yardımıyla otomatik olarak iç mekan iklimini gözlemleyerek doğal havalandırma ve soğutmanın en iyi şekilde kullanılması amacıyla tasarlandı. Sistem, iç mekan iklimini pencere ve panjurları otomatik olarak açıp kapayarak ve soğutma / ısıtma sistemini sıcaklık, nem, zaman, mevsim gibi önceden saptanmış parametrelere göre otomatik olarak devreye sokarak denetim altında tutuyor. Patentli io-homecontrol® teknolojisine dayanan sistem, yüksek enerji verimliliğinin yanı sıra her zaman hoş bir iç mekan iklimini de garanti ediyor.

VELUX Atika astropikal iklimlerdeki mimari için bir ilham kaynağı
VELUX 5 Oceans yarış başlangıcı ve International VELUX Award töreni için bir sergi alanı olarak kullanılan VELUX Atika için ilk durak, Bilbao'daki Getxo Limanı oldu. Bilbao'da 2007 Haziran ayına kadar kalacak olan VELUX Atika, daha sonra 2007 - 2010 yılları arasında yapı tasarımında yeni fırsatlar konusunda tartışmalar yaratmak amacıyla gerçekleşecek olan "turne"sini İspanya, İtalya, Fransa ve Portekiz'de sürdürecek.

VELUX Pazarlama Direktörü Michael K. Rasmussen, hedeflerini şöyle açıklıyor: "VELUX olarak biz, insanların yaşam kalitesini artırmayı ve toplumsal gelişimi ayakta tutmayı hedefleyen mimari yaklaşımları desteklemeyi arzu etmekteyiz. VELUX Atika projesi, sağlıklı bir iç mekan iklimi ile aynı zamanda enerji tüketimini en aza indirerek insanlara nasıl daha çekici bir mimari sunabiliriz misyonumuzun bir parçasıdır".

VELUX Atika Hakkında Detaylar
VELUX Atika, salon, mutfak, yatak odası ve bu odaya bağlı banyo ve dolap odasından oluşan 100 m2'lik tipik bir müstakil konut. Konut, bir teras ortasına konumlandırılmış olup, her odadan bu terasa ulaşım mevcut.

Mimari
VELUX Atika'nın tasarımı Akdeniz yapı geneklerinden etkilenmiş. Ev, tüm odaların açıldığı bir teras ile çevrelenmiş Sevilla (İspanya'nın güneybatısında bir şehir) tarzı yapılardan ilhamla tasarlandı. Çatılar, farklı eğimleri ile bir tepeye yerleştirilmiş tipik bir "beyaz" Akdeniz köyünü anımsatıyor. Odalar, işlevlerine bağlı olarak farklı yönlere bakıyor ve pencereler en iyi günışığı koşulları ile iç mekan ferahlığı sağlayacak şekilde yerleştirilmiş.

Hafif yapı ve yalıtım
VELUX Atika, çelik taşıma strüktürüne ek olarak hafif çelik yapı sistemi ile üretilmiş ve bu sayede montaj, sökme ve nakliye aşamaları için daha sağlam ve güvenli bir yapı elde edilmiş. Ayrıca hafif çelik yapı sistemi sayesinde, çatı ve duvarlarda 160 mm'lik bir yalıtıma da olanak vermiştir. Durağan ve sağlıklı bir iç mekan iklimi sağlamak için bu yalıtım, güney enlemden gelen güneş ve ısıya karşı bir koruma oluşturuyor.

Doğal Havalandırma
VELUX Atika, oda işlevlerine gore yerleştirilmiş çatı pencereleri ile aktif bir yapı tasarımına dayalı doğal havalandırmaya olanak sağlıyor. Tüm pencereler, zaman, kullanım ve mevsimlere gore otomatik olarak açılıp kapanabilen panjurlarla donatılmış.

Güneş enerjisi ile ısıtma / soğutma
Evin ısıtma / soğutma sistemleri, VELUX güneş enerjisi panellerinden sağlanan sıcak su ile sağlanıyor. VELUX Atika'da, sıcak mevsimlerde evi soğutmak amacıyla, klima görevi gören absorpsiyon soğutma sistemi bulunuyor. Bu klima sistemi, elektrik gücü yerine güneş enerjisi panellerinden sağlanan sıcak sudan güç alıyor. Bu paneller, ev içinde kullanılan sıcak su üretimini de sağlıyor.

Otomatik yapı kontrolü
VELUX Atika'nın özellikleri, entegre yapı yönetimindeki en son teknolojilere sahip. Tüm pencereler, perdeler, gölgelikler, otomatik kontrol edilebiliyor ve sıcaklık, nem, zaman, mevsim gibi önceden saptanmış parametrelere göre otomatik olarak açılıp / kapanabiliyor. Sistem, Honeywell, Somfy, Hörmann ve VELUX gibi konfor teknolojileri konusunda başı çeken firmaların da yer aldığı bir grup tarafından geliştirilen kablosuz iletişim protokolü io-homecontrol mekanızmasına bağlı. Yapının otomatik çalışması her zaman sağlıklı bir iç mekan iklimi sağlarken, aynı zamanda enerji tasarrufunu da maksimuma çıkarıyor.

VELUX Atika'nın uğrayacağı ülkeler
VELUX Atika 2007 Haziran ayına kadar Bilbao'da kalacak. Avrupa çevresindeki tur ise aşağıdaki takvimi izleyecek:

İtalya / Ekim 2007 - Eylül 2008
Fransa / Ekim 2008 - Ocak 2009
İspanya / Şubat 2009 - Ocak 2010
Portekiz / Şubat 2010

VELUX Atika'nın arkasındaki isimler
VELUX Atika projesi ile ilgili ilk kavramsal fikir, genç bir İspanyol mimar olan ve 2005 yılında İspanya VELUX ödülünü kazanan Roberto Aparicio tarafından oluşturuldu. Guggenheim Bilbao Müzesi'nin gerçekleştirilmesinde Frank Gehry ile işbirliği yapan İspanyol mimarlık ve mühendislik firması ACXT/DIOM, VELUX Atika projesinin tasarımından sorumlu oldu. Modultec ise, Gijon'daki fabrikalarında evi inşaa etti, Bilbao'ya taşıdı ve montajı gerçekleştirdi.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/bilbaoda-bir-konsept-ev-velux-atika_49551.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!