Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bilirkişidir, Vardır Bildiği..

Sadece Avcılar'da, 'bilirkişi' raporuyla orta hasarlıya çevrilen 25 binanın hemen yıkılması gerekiyor. Avcılar'da yıkılan binanın bilirkişileri içi

Radikal



b>Sadece Avcılar'da, 'bilirkişi' raporuyla orta hasarlıya çevrilen 25 binanın hemen yıkılması gerekiyor. Avcılar'da yıkılan binanın bilirkişileri için soruşturma açılıyor
Avcılar'da ağır hasarlıyken, bilirkişi raporuyla orta hasarlıya çevrilen ve yargı kararıyla yıkımı engellenen binanın 17 Ağustos'un yıldönümünde çökmesi, bölgedeki benzer binaları da gündeme getirdi.
Avcılar'da 10'u acil olmak üzere 25 binanın bir an önce yıkılması gerekiyor. Ancak bu binaların yıkımı da bilirkişinin 'orta hasarlı' raporlu nedeniyle yapılamıyor. Avcılar Kent Meclisi Başkanı Avukat Remzi Kazmaz ağır hasarlı bina için 'orta hasarlı' raporu veren bilirkişiler hakkında 'görevi kötüye kullanmak' suçundan suç duyurusunda bulunurken, Küçükçekmece Cumhuriyet Savcılığı da soruşturma başlatacağını açıkladı.
17 Ağustos depreminin yıldönümünde 20.30 sıralarında Avcılar Gümüşpala Mahallesi Barış Sokak'taki yedi katlı Azim Apartmanı yağmurun şiddetine dayanamayarak çöktü. Kısmen çöken bina birçok gerçeği de ortaya çıkardı. 17 Ağustos'ta hasar gören bina için Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Bölge Müdürlüğü tarafından görevlendirilen Firdevs Yüksel ve Mehmet Sarıca isimli bilirkişilerce 10 Ekim 1999 tarihinde 'Ağır hasarlıdır, yıkılmalıdır' raporu verildi.
Ancak mal sahiplerinden Suna Akdaş ile Şaban Aydın, İstanbul 5.
İdare Mahkemesi'ne başvurarak, yıkımın durdurulmasını istedi. Mahkemece yeniden yaptırılan bilirkişi raporunda ise bina 'ağır hasar' olmaktan çıkarılıp, 'orta hasarlı' hale getirildi. Mahkeme de yıkımı durdurdu. Çevredekiler için tehlike oluşturan binayı yıkamayan Avcılar Belediyesi, bina üzerine "Bu bina mahkeme kararı nedeniyle yıkılamamaktadır" afişi astı. Azim Apartmanı, 17 Ağustos günü yağmura dayanamayarak çöktü.


Çok kötü ama yıkılmasın!
Yüksek mimarlar Kutlu Alemdar ve Erkan Avlar ile yüksek inşaat mühendisi Ali Öktem'den oluşan bilirkişilerin mahkemeye sunduğu raporda, binaya fazla kat çıkıldığı, yönetmeliğe uygun yapılmadığı, temelinin çürük olduğu, kolonların hatalı ve malzemenin eksik kullanıldığı belirtildi. Ancak buna rağmen raporda 'Bina orta hasarlıdır, onarılabilir' denildi.
Danıştay, 17 Nisan 2002'de, 5. İdare Mahkemesi'nin 'Yıkılmasın' kararını bozdu ve dosyayı yeniden görülmesi için yerel mahkemeye gönderdi. Ancak bu arada bina yıkıldı. Danıştay'ın kararında şöyle denmişti:
"Yapının projesine aykırı olarak iki kat fazla yapılmasının binanın taşıyıcı sistemi açısından sakınca oluşturduğu ve binadaki hasarların oluşma nedenlerinden biri olduğu gibi, taşıyıcı sistemde kullanılan beton kalitesinin düşüklüğü nedeniyle kolonlarda oluşan çatlakların bu sistem üzerinde olumsuz etkilerinin bulunduğu, nitekim kat maliklerinin bir kısmının can ve mal güvenliği bulunmadığı için binayı boşalttıkları anlaşılmıştır. Ağır hasar raporunun istemi iptaliyle açılan davanın reddedilmesi gerekirken, dava konusu işlemi (yıkımı) iptal eden idare mahkemesinin kararında hukuki isabet görülmemiştir."
Azim Apartmanı'nın yıkılmasıyla ilgili haberleri ihbar kabul eden Küçükçekmece Cumhuriyet Savcılığı'nın soruşturma başlatacağı öğrenilirken, Avcılar Kent Meclisi Başkanı Avukat Remzi Kazmaz da raporu hazırlayan bilirkişiler hakkında 'Görevi kötüye kullanmak' suçlamasıyla dava açılması için suç duyurusu yaptı.
Avcılar'da 10'u acil olmak üzere 25 binanın yıkılması gerekiyor. Ancak bu binalarda da 'bilirkişi oyunu' yapıldığı iddia ediliyor. Avukat Kazmaz, bilirkişi raporlarına dayanan mahkemelerin ağır hasarlı binaları orta hasara, orta hasarlıları da hafif hasarlıya çevirdiğini savundu. Kazmaz, "Avcılar Kent Merkezi olarak yetkilileri defalarca uyarmamıza rağmen bu konunun üzerine gidilmedi. Hukuk kendi eliyle yıkılması gereken binaları ayakta tutarak, halkı tedirgin etti. Ya mal sahipleri 'feragat' dilekçesi vererek, binayı yıktırmalı ya da mahkeme basında çıkan haberleri delil kabul edip, yıkım kararının durdurulmasını ortadan kaldırmalı" dedi.




--------------------------------------------------------------------------------


Ne onarım ne yıkım
Deprem bölgesinde 'yıkıldı yıkılacak' durumda olan 60 bine yakın binanın saçtığı tehlikeyi, Radikal 15 Ağustos günü kamuoyuna duyurmuştu..
Adapazarı ve Kocaeli'nde, 59 bin 170 orta hasarlı konuttan 28 bin 902'si onarım kredisi alırken, bunlardan 24 bin 250'si onarıldı. Kocaeli'ndeki orta hasarlı 40 bin 460 konuttan 23 bin 637'si için hak sahipliği işlemi yapıldı. Onarımlarına başlanan binalardan 21 bin 182 hak sahibine kredi kullandırılırken, daha sonra kredi kullanan 1932 konutun onarım çalışması sürüyor.
Adapazarı'ndaki orta hasarlı 18 bin 710 binadan 7 bin 720'si hak sahibi olurken, bunlardan 5 bininin onarımı bitti. Her iki ilde hak sahibi olmayanlara ait 27 bin 813 konuttan ne kadarının onarıldığı ise yılbaşından sonra denetimlerde belli olacak.
Orta hasarlı binaların yıkılmasını isteyen Sakarya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Erdem, çok katlı binalarda kat sayılarının azaltılması gerektiğini belirterek, "Bu binalar onarılsa bile, ilk depremde hepsi yıkılabilir" uyarısı yaptı.




--------------------------------------------------------------------------------


Uzmanlar uyarıyor: Zorla ayakta tutmayın
Mimarlar Odası İstanbul Şube Sekreteri Bülent Tuna, Avcılar'ın yanı sıra tüm deprem bölgesinde yıkılması gereken ağır hasarlı binaların teknik zorlanarak tamir edilmeye çalışıldığını belirterek, "Hasarlı binalar tamir göremez diye bir şey söylemiyoruz. Ancak bu zor bir iştir, teknik bir iştir ve çok para gerektirir. Bazen meslektaşlarımızın değişik isteklere göre yorum yaptıklarını gördük" dedi.
İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Sekreteri Rezan Bulut, mahkemelerin, İnşaat Mühendisleri Odası'ndan bilirkişi talebinin çok nadir olduğunu kaydederek, "Bu davalara, genellikle bu
işi meslek edinerek kazançlarını bu yoldan elde
eden arkadaşlar bilirkişilik yapıyor" dedi.
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Sakarya Şube Başkanı Ahmet Erdem de Avcılar'daki orta hasarlı bir binanın çökmesinin önemli uyarı olduğunu belirterek, aynı tehlikenin deprem bölgesinin tamamında bulunduğunu söyledi. Adapazarı'nda, orta hasarlı olan bazı binaların korozyon nedeniyle ağır hasarlı duruma geldiğini anımsatan Erdem, kentteki orta hasarlı binaların hepsinin tekrar değerlendirmeye alınması gerektiğini kaydetti.


Bina sahibi: İkisine de para yok
Orta hasarlı binalardan birinin sahibi Ali Yılmaz ise binasının üç yıldır iyice çürüdüğünü belirterek, "Bu binayı onarsam bir türlü, yıksam başka türlü bir dert. Çünkü, ikisi için de maddi gücüm yok" dedi.
Sakarya'daki başka bir orta hasarlı binanın sahibi olan Mehmet Kavak da bu tür binaların yoğunlukla Tığcılar Mahallesi'nde bulunduğunu
anımsattı. Orta hasarlı binaların önemli bir bölümünün, aradan geçen sürede ağır hasarlı hale dönüştüğünü ifade eden Kavak, "Bunları onarıp içine girmek, içimize sinmiyor. İstanbul'daki bina gibi bu da çökerse halimiz ne olur?" diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bilirkisidir-vardir-bildigi-_1469.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!